במהלך אירוע לרגל עשרים שנה למותו של יאסר ערפאת, יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן התייחס לסכסוך הישראלי פלסטיני ולהתפתחויות במלחמת חרבות ברזל.
בדבריו, אשר סוקרו על ידי וואפא, אבו מאזן תיאר את מחויבות הפלסטינים לשלום והדגיש שלא ניתן להשיג ביטחון ויציבות אלא עם סיום 'הכיבוש', כלשון הפרסום, השגת ריבונות ועצמאות על אדמתה של מדינה פלסטינית על פי קווי 1967, ופתרון לפליטים הפלסטינים על בסיס היוזמה הערבית והחלטה 194.
לצד זאת, יו"ר הרשות הפלסטינית הוסיף ועמד על האחריות לכאורה שבה ישראל תישא בגין פשעיה ותוקפנותה נגד הפלסטינים בבתי משפט בינלאומיים.
בתוך כך, במהלך ישיבת ההכנה לקראת הפסגה הערבית והאסלאמית שתתקיים השבוע בריאד, ראש ממשלת הרשות הפלסטינית מוחמד מוסטפא קרא לקדם את ההכרה במדינה פלסטינית וחברות מלאה באו"ם, כך בהתאם לדיווח באל-קודס.
בדבריו הדגיש מוסטפא את החשיבות של עבודה משותפת לצורך הטלת סנקציות על ישראל באמצעות הצעת החלטה שתועבר למועצת הביטחון ואשר תחייב את ישראל להפסיק את המלחמה.
באל-קודס מוסיפים כי לצד הקריאה לקידום מעמדה של 'פלסטין' באו"ם, ראש ממשלת הרשות הפלסטינית עמד על הדרישה להקפיא את השתתפותה של ישראל בעצרת הכללית, וזאת בין היתר לאור איומה על השלום והביטחון הבינלאומיים, לטענתו.
בין השורות
- הצהרותיהם של בכירים ברשות הפלסטינית ממחישים את הקו המפריד בין האמצעים הצבאיים בהם נעשה שימוש על ידי חמאס וחיזבאללה לבין המערכה המדינית והדיפלומטית בה דבקים בכירים ברשות הפלסטינית.
- התפתחויות אלו מתרחשות על רקע ההמשך ההתגוננות ולוחמת הגרילה של חמאס ברצועת עזה ואבדן המשאבים של חיזבאללה בלבנון.
- אמצעים דיפלומטיים והסברתיים ננקטים במקביל למלחמת חרבות ברזל והמשך הפגזת יישובים ישראליים באמצעות ירי תלול מסלול על ידי ארגוני הטרור הפועלים במרחב.
הערכה להמשך
- על רקע הנסיבות הקיימות המאמצים של הפלסטינים לקדם את מטרותיהם במוסדות בינלאומיים כדוגמת מועצת הביטחון של האו"ם ובית הדין הבינלאומי עשויים להתקדם ביתר שאת.
- ערוצים דיפלומטיים אלו נשאו בעבר פרי עבור הפלסטינים במסגרת התביעה שהוגשה על ידי דרום אפריקה לבית הדין הבינלאומי לצדק (ICJ), לצד בקשתו של התובע הראשי קארים חן כלפי בית הדין הפלילי הבינלאומי להוציא צווי מעצר עבור נתניהו וגלנט.
- בנוסף לכך ובהיבט ההסברתי, יש להזכיר את ההפגנות בקמפוסים בארה"ב בשנת הלימודים הקודמת כנגד ישראל אשר בחלק מן המקרים זלגו לכדי אירועים אנטישמיים בהובלה של ארגונים פרו פלסטיניים.
- אמצעים אלו לא דחקו בישראל לוותר על דרישותיה במשא ומתן ולחדול מהמערכה הצבאית, ויחד עם זאת עולה החשש מפני מגבלות שעשויות לנבוע כתוצאה מכך על המשך המערכה.
- הדוגמא הבולטת היא במאמצים לקדם אמברגו נשק על ישראל, שעליו כבר הכריזו באופן חלקי מס' מדינות אירופאיות, לצד האיום של ארה"ב לנקוט במהלך דומה ככל וישראל לא תעמוד בדרישות להכנסה של סיוע הומניטרי לרצועת עזה.