איחוד האמירויות דורשת מארה"ב ברית הגנה פורמאלית ומחייבת שתבטיח את ביטחונה

הדברים אשר נאמרו מצד היועץ הדיפלומטי של נשיא איחוד האמירויות בשולי עצרת האו"ם מגיעים בעיתוי מעניין על רקע שיחות הנורמליזציה בהן הועלתה האפשרות לפיה ארה"ב תספק ערבויות ביטחוניות לערב הסעודית בדומה להסכמות הקיימות בינה לבין בעלות בריתה במזרח אסיה
Facebook
Twitter
WhatsApp
מוחמד בן זאיד
קרדיט: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

בעיתוי אשר ייתכן ומתקשר להתפתחויות האחרונות בשיחות הנורמליזציה בין ישראל וערב הסעודית, פרסום באל-ערב מדווח על דרישותיה של איחוד האמירויות להגיע להבנות עם ארה"ב באשר לברית הגנה מחייבת בין השתיים.

כזכור, כחלק מהתנאים אשר הציבה ערב הסעודית להסדרת יחסיה עם ישראל דרשה ריאד קבלת ערבויות ביטחוניות מצדה של ארה"ב.

בהקשר זה, השיחות אשר מתקיימות סביב שולחן המו"מ מתמקדות בברית הדומה באופייה לזו המקיימת בין ארה"ב לבין יפן ודרום קוריאה, ואשר לפיה וושינגטון וריאד תתחייבנה כל אחת לעמוד לצדה של האחרת במקרה שזו תותקף על ידי ישות זרה.

על רקע אותן ההתפתחויות אל-ערב מדווח על דבריו של אנואר גרגאש, המשמש כיועץ דיפלומטי של נשיא איחוד האמירויות, אשר נאמרו בשולי עצרת האו"ם באשר להסכם הגנה פורמאלי ומחייב עם ארה"ב.

עיגון הסכמות ביטחוניות בהסכם מחייב על רקע הירידה באמון בארה"ב

דרישותיה של איחוד האמירויות מועלות בתקופה שבה האמון בארה"ב מצד בעלות בריתה במפרץ נמצא בירידה.

המדיניות המונהגת על ידי המעצמה האמריקאית בתקופה האחרונה, שמטרתה להפחית ממידת מעורבותה במרחב המזרח תיכוני והפניית המבט מזרחה לכיוונה של סין, יריבתה הכלכלית הגדולה, מעלה חששות בקרב איחוד האמירויות וערב הסעודית.

מדינות המפרץ הערביות מתמודדות עם איומים אזוריים מצד מדינות וארגונים המשויכים לציר השיעי בהובלתה של איראן.

איומים אלו התממשו בשנים האחרונות לכדי מתקפות ישירות ואסטרטגיות על אדמתן מצד הח'ותים בתימן, בעלי בריתה של איראן, אשר מכוונות בין היתר לבטן הרכה של ריאד ואבו דאבי ולמקור הצמיחה הכלכלית העיקרי בעבורן – תעשיית הנפט.

התפתחויות כאמור מביאות לשינוי מדיניות מצדן של המפרציות, אשר מחפשות ערבויות אחרות לביטחונן ובין היתר באמצעות העמקת הקשרים עם סין ושיקום יחסיהן עם איראן, כפי שנראה לאחרונה עם חידוש הקשרים בין ריאד וטהרן בתיווכה של בייג'ינג.

האתגרים העומדים בפני ממשל ביידן

כעת עולה השאלה אם הבית הלבן והקונגרס בארה"ב יהיו מוכנים להתקשר בהסכמי הגנה נוקשים ופורמאליים אשר יחייבו את המעצמה האמריקאית להיחלץ לעזרתן של בעלות בריתה במקרה של מתקפה.

יש להזכיר שברית הגנה מחייבת כאמור לא היוותה תנאי לנרמול היחסים בין איחוד האמירויות וישראל, בניגוד לסיטואציה הקיימת במגעים שבין ישראל וערב הסעודית.

הבדלים אלו משקפים בין היתר את מעמדה הבכיר של הממלכה בעולם המוסלמי והאזורי ואת הפוטנציאל המהותי הטמון בהסדרה עתידית של היחסים בינה לבין ירושלים.    

עם זאת, נדמה שבוושינגטון יתקשו לספק לערב הסעודית ערבויות ביטחוניות מבלי לערוב במקביל לאיחוד האמירויות, המהווה גם היא שחקנית בולטת במרחב המזרח תיכוני.

התחייבויות אלו טומנות במסגרתן השלכות אשר ייתכן ולמקבלי ההחלטות בארה"ב יהיה קשה לקבל, בזמנים שבהם הרוח בוושינגטון נושבת אל מחוץ למזרח התיכון.

שינוי המגמה כאמור נוצר לאחר שנים שבהן ארה"ב היתה מעורבת במלחמות באזור אשר הותירו את חותמן על הכלכלה האמריקאית, וזאת במקביל לאתגרים מהותיים יותר המוצבים לפתחה מצד סין ורוסיה בתקופה שבה המערכת הבינלאומית מתחילה לאמץ מאפיינים רב-קוטביים.   

* אל ערב

עשוי לעניין אותך

פרויקטים מיוחדים

כתבות אחרונות

דילוג לתוכן