ארה"ב מחדשת משלוחי פצצות לערב הסעודית ומסירה בכך אמברגו שהוטל על הממלכה בשנת 2021

בהתאם לדיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן יעביר לממלכה משלוחי פצצות בשווי של למעלה מ-750 מיליון דולר, כאשר ברקע מתקיימים מגעים מתקדמים בין הצדדים להתקשרות באמנה ביטחונית אשר מהווה יחד עם הסרת האמברגו חלק מהתנאים של ערב הסעודית לנורמליזציה עם ישראל
Facebook
Twitter
WhatsApp
מוחמד בן סלמאן
צילום: murathakanart / Shutterstock.com

וול סטריט ג'ורנל מדווח שממשל ביידן יעביר משלוחי פצצות בשווי של למעלה מ-750 מיליון דולר לערב הסעודית אשר יכללו פצצות בקוטר קטן וכן פצצות Paveway IV. (www.wsj.com, פורסם ביום 13.8.2024)

ארה"ב עיכבה את הפצצות עוד מאז שהנשיא ביידן החליט לעצור משלוחי הנשק לערב הסעודית בשנת 2021 בעקבות מעורבותה של ריאד במלחמה בתימן.

משמעות המהלך הינה שינוי במדיניות האמריקאית הנהוגה בתקופתו של הנשיא המכהן והסרה בפועל של המגבלות למכירה של אמל"ח לממלכה הסעודית.

רקע: ההחלטה של ארה"ב לעצור אספקה של אמצעי לחימה לערב הסעודית התקבלה בשנת 2021 בעקבות השאיפה של וושינגטון ללחוץ על ריאד על מנת להביא את המלחמה בתימן לידי סיום.

ברקע, דיווחים אשר התקבלו באותו הזמן על היקף אבדות גבוה ופגיעה נרחבת בזכויות אדם במדינה הענייה שלדרום הממלכה הסעודית.

עצירת משלוחי הנשק היוותה בגדר מימוש של הרטוריקה בה נקט הנשיא ביידן כלפי הממלכה הסעודית במערכת הבחירות לנשיאות ארה"ב והביקורת שהפנה לריאד בגין הפרות של זכויות אדם.

במהלך הקמפיין, הנשיא האמריקאי התייחס בין היתר לרציחתו של העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י בשגרירות ערב הסעודית בטורקיה בחודש אוקטובר 2018, וכך נתן ביטוי לביקורת שהופנתה כלפי הממלכה הסעודית מצד המפלגה הדמוקרטית.

בין השורות: העברה של משלוחי הנשק בשלב זה נעשית כאשר ברקע מתנהלים מגעים מתקדמים בין הצדדים להתקשרות באמנה ביטחונית, אשר משמעותה בפועל הינה התחייבות אמריקאית לסייע בהגנה על מדינות המפרץ. (wsj.com, פורסם ביום 9.6.2024)

חידוש אספקה של כלי נשק מתקדמים וקבלת ערבויות ביטחוניות מצדה של ארה"ב מהווים חלק מדרישותיה של ריאד לנורמליזציה עם ירושלים.

לצד זאת ניתן גם לציין את הדרישה הסעודית לקבלת סיוע אמריקאי בפיתוח פרויקט גרעין אזרחי באמצעות ניצול מאגרי אורניום המצויים בשטחה של הממלכה הסעודית.

חידוש האספקה של אמצעי הלחימה והתקשרות הצדדים באמנה ביטחונית עשויות להטיב עם ערב הסעודית הן בפן הביטחוני והן בפן הכלכלי.

בהקשר זה יש לציין שהממלכה הסעודית מתמודדת עם סיכונים ביטחוניים בעקבות האיום החות'י בגבולותיה וניסיונותיה של איראן לערער את היציבות באזור.

כך, לצורך התמודדות עם האיומים בריאד פועלים במס' ערוצים במקביל, ובהם השקטת הרוחות מול איראן באמצעות הנורמליזציה בין המדינות שהושגה בתיווכה של סין וכן קבלת ערבויות ביטחוניות מארה"ב.

הקשר למלחמת חרבות ברזל: המהלכים האחרונים עשויים להפעיל לחץ על הדרג המדיני בישראל במגעים להפסקת אש במלחמת חרבות ברזל ולשמש כתמריץ לחדול מהלחימה בתמורה לכניסה להידברות שמטרתה נורמליזציה עם המדינה המשפיעה ביותר בעולם הערבי.

בעניין זה, לפני תחילתה של המלחמה הסעודים העבירו דרישות הנוגעות לקידום תהליך מדיני מול הפלסטינים כתנאי נוסף להכרה רשמית בישראל.

עולה שאלה אם ישראל תהיה מוכנה להסתפק בהישרדותו של חמאס מוחלש ולקבל את המשך נוכחותו של ארגון הטרור ברצועת עזה ובשטחי יו"ש כנגד נורמליזציה עם ערב הסעודית.

נזכיר, כי הדרג המדיני הציב את היעד של השמדת יכולותיו הצבאיות של חמאס כחלק ממטרות המלחמה, יעד אשר כאמור לא הושג עד כה. 

שאיפה זו זוכה לתמיכה ממרבית חברות הקואליציה על אף התנגדותם של גורמים במערכת הביטחון, כאשר סטיה מהיעדים עשויה לעלות לרה"מ במחיר פוליטי.

מנגד, בשלב זה לא ברור אם ומתי מטרות המלחמה יושגו במלואן, כאשר המשך ניהול המלחמה במתכונת מדודה יותר עשויה לאפשר לדרג המדיני להמשיך ולחתור להשמדת חמאס בטווח הארוך יותר וכך גם להתניע מחדש את שיחות הנורמליזציה בין ירושלים לריאד שאליהן וושינגטון מחויבת.   

עשוי לעניין אותך

פרויקטים מיוחדים

כתבות אחרונות