סחר הנשק עם ישראל ממשיך להעסיק את קובעי המדיניות בקרב בעלות בריתה של ירושלים לאחר שבחודשים האחרונים הסוגייה לראש סדר היום האקטואלי על רקע הלחצים המופעלים מצדם של ארגונים פרו-פלסטינים ויוזמות מחאה בעד הפסקת אש ברצועת עזה.
ביום שישי האחרון כ-40 חברי קונגרס הביעו "דאגה וזעם משותפים" בפני נשיא ארה"ב על תקיפת שיירה הומניטרית ברצועת עזה (1) שהובילה להריגתם של 7 מאנשי ארגון המטבח העולמי, אשר בראשו עומד השף חוסה אנדרס הנחשב כמיודד עם הנשיא ג'ו ביידן.
במסגרת פנייתם דרשו חברי הקונגרס מביידן לשקול מחדש את האישורים האחרונים שניתנו על ידו להעברה של כלי נשק לישראל ולהשהות מכירה של אמצעי לחימה התקפיים עד לעריכה של חקירה עצמאית מצדה של ארה"ב לאירוע. (2)
המכתב נשלח בשמם של חברי קונגרס המשתייכים לפלג הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית בארה"ב ונחתם על ידי יו"ר בית הנבחרים לשעבר ננסי פלוסי.
פנייתם של חברי הקונגרס מהווה צעד נוסף במגמה מדאיגה מבחינתה של ישראל במסגרתה עולות שאלות מצד גורמים רשמיים ומקבלי החלטות בקרב בעלות בריתה באשר לאספקה של כלי נשק, תופעה אשר היקפיה לא נראו במסגרת מערכות קודמות מול חמאס.
אם עד לפני מלחמת חרבות ברזל אמרות בגנותה של ישראל ניתנות היו לסיווג כמאפיינות גורמים המצויים בשוליים הפוליטיים במדינות המערב ונושאות אופי הצהרתי בעיקרן, כעת נדמה כי הלחץ על ישראל מתגבר.
מלבד ההתפתחויות במפלגה הדמוקרטית, אמרות דומות עולות גם מהזירה הפוליטית בצרפת ואף מצד נבחרי ציבור המשתייכים למרכז-ימין הפוליטי בבריטניה.
בהקשר זה, מחוקקים מהאופוזיציה בצרפת פנו בחודשים האחרונים לממשלה הצרפתית בדרישה לשקול מחדש מכירה של אמצעי לחימה לישראל על רקע הדאגה מהמצב ההומניטרי ברצועת עזה. (3)
צעדים אלו מצטרפים ללחצים המופעלים על נשיא צרפת עמנואל מקרון שמקורם בארגוני זכויות אדם, ובהם אמנסטי אינטרנשיונל אשר פרסם מכתב הממוען לנשיא ובו קרא ראש הארגון בצרפת להשהות מכירה של אמצעי לחימה וציוד צבאי לישראל. (4)
לכך יש להוסיף התפתחויות מהימים האחרונים בבריטניה, במסגרתן כ-600 אנשי מקצוע מהממסד המשפטי, לרבות 3 שופטי עליון לשעבר וכן מומחי מודיעין החלו לקרוא לעצירת המכירה של אמצעי לחימה לישראל. (5)
בפנייתם לממשלה הבריטית אותם הגורמים ביססו את דרישתם על החשש כביכול שמה בריטניה תיחשב כשותפה לג'נוסייד המתרחש לכאורה ברצועת עזה. (6)
השיח המתקיים בבריטניה באשר ליחסים עם ישראל אינו פוסח על מקבלי ההחלטות, בעוד שר החוץ הבריטי דיוויד קמרון הדגיש במהלך חודש מרץ שעל ישראל למלא אחר הוראות החוק ההומניטרי הבינלאומי כתנאי להמשך ייצוא רישיונות המאפשרים מכירה של כלי נשק לישראל. (7)
(1) farsnews.ir (פורסם ביום 6.4.2024)
(2) שם.
(3) france24.com (פורסם ביום 22.2.2024)
(4) שם.
(5) reuters.com (פורסם ביום 4.4.2024)
(6) שם.
(7) שם.