ארה"ב מציעה פיקוח על מסדרון נצרים וציר פילדלפי באמצעות כוח בינלאומי

אל-ערבי אל-ג'דיד: בהתאם להצעה שהוצגה על ידי אנתוני בלינקן בפני גורמים מצרים, כוח בינלאומי לשמירת השלום יפעל בנצרים ובפילדלפי וישראל תפקח על פעילותו. הפשרה נידונה על רקע דרישת חמאס לנוכחות פלסטינית באזורים שבמחלוקת והחשש המצרי מפגיעה בביטחון הלאומי בעקבות פעילות צבאית זרה
Facebook
Twitter
WhatsApp
רצועת עזה
צילום: Intrepix / Shutterstock.com

מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן נפגש עם גורמים מצרים בכירים בימים האחרונים כחלק מהמאמצים לקדם הפסקת אש ועסקה לשחרור החטופים.

על רקע הסחבת בשיחות והתנגדות חמאס למתווה שהאמריקאים שמו על השולחן בסבב הפגישות האחרון שנערך בדוחא, היומון אל-ערבי אל-ג'דיד מפרסם שבלינקן הציע פתרון למחלוקת בעניין הנוכחות הישראלית בציר פילדלפי ומעבר נצרים שברצועת עזה.

כאמור, בחמאס דוחים את עקרונות המתווה אשר מסדירים את מנגנון הפיקוח במסדרון נצרים על חזרתם של תושבים עזתים לצפון הרצועה ונוכחות ישראלית בציר פילדלפי, ודורשים נסיגה מוחלטת של ישראל מאותם אזורים.

כעת, בעל-ערבי אל-ג'דיד מדווחים שמזכיר המדינה האמריקאי הציע בפני גורמים מצרים ללחוץ על ישראל לסגת מנצרים ומפילדלפי כנגד כניסתם של כוחות בינלאומיים לשמירת השלום, ולשותפות מצרית אפשרית במסגרת פריסת הכוחות. (www.alaraby.co.uk, פורסם ביום 22.8.2024)

הפרסום מוסיף שההצעה האמריקאית אשר ככל הנראה נידונה קודם לכן עם ישראל מסדירה תפקיד של פיקוח עבור ירושלים על פעילותו של הכוח הבינלאומי.

א-סיסי
צילום: 360b / Shutterstock.com

על רקע ההתפתחויות האחרונות, יש לומר שהניסיונות לגשר על הפערים נעשים כאשר נדמה שכל הצעה שתכלול נוכחות פיזית של ישראל על הקרקע בשטחי רצועת עזה עשויה להיתקל בהתנגדות הן מצדה של מצרים והן מצד חמאס.

בעניין זה, בקהיר מעוניינים לשמר את המצב אשר שרר קודם למלחמת חרבות ברזל, ובחמאס דוחים נכון לרגע זה נוכחות של ישראל בשטחי רצועת עזה לאחר תום המלחמה.

נזכיר כי הפיקוח אחר חזרתם של תושבים עזתים לצפון הרצועה כולל משמעויות מהותיות עבור ישראל וחמאס, ומכאן גם הקשיים שעולים בניסיון להגיע להסכמות.

כך, בעוד שארגון הטרור שואף לשקם את כוחו הצבאי באזורים שבהם התשתיות והגדודים שהעמיד ברצועה נפגעו במסגרת המלחמה וזאת בין היתר באמצעות ניוד כוח אדם נוסף לצורך כך, בישראל מעוניינים לשמר את ההישגים שהושגו עד כה ולמנוע את שיקום כוחו של חמאס.

חמאס
צילום: Anas-Mohammed / Shutterstock.com

באשר לציר פילדלפי, שליטה של חמאס באזור מזה שנים אפשרה לארגון לעשות שימוש במנהרות הקיימות שם מתוך מטרה להבריח אמצעי לחימה וציוד הנחוצים לפעילות טרור וחיוניים למאבק הצבאי של הארגון כנגד ישראל, וכן לגבות תשלומים על תפעול המנהרות מצדדים שלישיים.

במובן זה, ציר פילדלפי מהווה צינור חמצן עבור חמאס וכלי מרכזי של הארגון לצורך שיקום כוחו בהמשך, וזאת תחת ההבנה שמעברים אחרים אל ומחוץ לרצועת עזה מפוקחים על ידי ישראל ומצרים.

לשם המחשת חשיבותם של הדברים, הדובר הרשמי של חמאס ג'יהאד טהא אמר בהצהרה לאל-ערבי אל-ג'דיד כי "כל הסדר בנוגע לעתיד רצועת עזה חייב להישאר פלסטיני גרידא ללא הפרעה מאף אחד". (www.alaraby.co.uk, פורסם ביום 22.8.2024)

בהקשר זה, בכיר החמאס הוסיף ודחה נוכחות של כוחות זרים כלשהם ברצועת עזה אגב הצגת הדברים כעמדתם של כל פלגי ההתנגדות הפלסטינית.

התנגדות דומה העלו גם בכירים מצרים, ובהם עוזרו לשעבר של שר החוץ המצרי, אשר ציין כי נוכחות של כל ישות צבאית זרה ברצועת עזה תהווה איום על הביטחון הלאומי של מצרים.

עשוי לעניין אותך

פרויקטים מיוחדים

כתבות אחרונות