מפגש פסגה ראשון בין האיחוד האירופי למועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ (GCC) צפוי להיפתח היום בבריסל בהשתתפותם של עשרות ראשי מדינות.
ארגון GCC מאגד את המדינות הערביות השוכנות לחופי המפרץ הפרסי – ערב הסעודית, איחוד האמירויות, קטאר, עומאן, בחריין וכווית.
האיחוד האירופי ומדינות המפרץ מקיימות יחסים רשמיים החל משנת 1989 וכעת תהיה זו הפעם הראשונה שבה הצדדים יקיימו פסגה רשמית בהשתתפות שני הגושים.
ג'סים אל-בודאווי, מזכ"ל מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ, כינה את הפסגה כאבן דרך היסטורית משמעותית בשותפות האסטרטגית בין מדינות GCC לאיחוד האירופי.
לדבריו, המפגש משקף את המחויבות של הצדדים בחיזוק היחסים ביניהם ואת רצונן של מדינות ה-GCC להעמיק את היחסים האסטרטגיים עם מדינות נוספות בעולם.
אל-בודאווי הוסיף ואמר שהפסגה בין הצדדים יעסוק בחיזוק הביטחון והיציבות במזרח התיכון ובהתפתחויות אזוריות ובינלאומיות, הגברה של השקעות, שיתוף פעולה בתחום האנרגיה ומאבק בשינויי אקלים ועוד.

לצד דבריו של מזכ"ל ה-GCC, גורמים באיחוד האירופי מסרו שמפגש הפסגה יתמקד במלחמה ברצועת עזה ובמערכה הצבאית של ישראל בלבנון והחשש מפני התפשטות הקרבות גם לאזורים נוספים.
בהקשר זה יש לציין כי האיחוד האירופי מקיים קשרי מסחר ענפים הן עם ישראל והן עם מדינות ה-GCC, ומהווה שותף המסחר הגדול ביותר של ירושלים והשני בחשיבותו עבור מדינות ה-GCC.
המפגש בין המדינות והחשיבות שצפויה להינתן למלחמה בין ישראל לחמאס וחיזבאללה במסגרתו מגיעים בזמנים טעונים מבחינה של ישראל.
כאן המקום להזכיר את חילופי דברים קשים בין ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו לנשיא צרפת עמנואל מקרון, על רקע דרישתו של מקרון מישראל לכבד את החלטות האו"ם.
בנוסף ישנו הלחץ הגובר להטלת אמברגו נשק על ישראל אשר בא לידי ביטוי בשיח הציבורי והפוליטי הן במדינות האיחוד האירופי והן בדמוקרטיות מחוץ לאיחוד ובהן בריטניה וארה"ב.
בהקשר זה, לפני מס' ימים פרסם העיתון הגרמני בילד כי ממשלת גרמניה מנעה אספקה של נשק לישראל בעקבות התנגדותם של שרים אשר משתייכים למפלגת 'הירוקים' ועל אף הצהרתו של קנצלר גרמניה אולף שולץ שאספקת הנשק תימשך גם בזמן הקרוב.

מהעבר השני, מפגש הפסגה ייערך בהשתתפות הנסיך ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, אשר התבטאויות המיוחסות לו מהעת האחרונה מתייחסות גם לסוגיה הפלסטינית ומשמעותה במדינה הערבית החשובה.
המגזין אטלנטיק דיווח לפני מס' ימים כי במהלך פגישה שנערכה בתחילת השנה בין בן סלמאן למזכיר המדינה האמריקאי אנת'וני בלינקן, הנסיך הסעודי הקנה חשיבות לכך שלעם הסעודי אכפת מהסוגיה הפלסטינית, מה שמחייב אותו להבטיח כי תהיה לכך משמעות.
בהקשר זה, בן סלמאן אף דאג לקשור לאחרונה בין נורמליזציה סעודית עם ישראל לבין הקמתה של מדינה פלסטינית במהלך דברים שנשא בפתיחת שנת הפעילות של המועצה המייעצת בערב הסעודית בחודש שעבר.
יורש העצר הסעודי הוסיף ואמר שהסוגיה הפלסטינית נמצאת בראש סדר העדיפויות של הממלכה וגינה את ישראל בעקבות פעולותיה.
מורכבות ההתפתחויות האזוריות ברצועת עזה ובלבנון על רקע מפגש הפסגה הקרב מתבטאת גם בכך שמדינות המפרץ מביעות עמדות שונות בעניין המערכות הצבאיות באזור, וחלקן נוקטות בעמדה נצית יותר כלפי ישראל.
כך למשל, ראש ממשלת קטאר, הנסיכות המפרצית המזוהה עם חמאס והאחים המוסלמים, התייחס השבוע לשיחות המו"מ ואמר שהקיפאון בשיחות נובע בעיקר מצדה של ישראל.