הקואליציה הלאומית הסורית הודיעה על פתיחתו של מבצע 'שחר החופש' (فجر الحرية) באזורים הממוקמים מזרחית לחלב, כך על פי פרסום באתר החדשות סוריה TV המזוהה עם האופוזיציה.
בהתאם לדיווח, המערכה יצאה אל הפועל ביוזמה של הצבא הלאומי הסורי ומטרתה לשחרר את השטחים שנכבשו על ידי משטר אסד, המיליציות האיראניות ומיליציית PYD הכורדית, אשר הפרסום מתאר כמי שמזוהה עם ארגון הטרור PKK.
במסגרת ההצהרה על פתיחתו של שחר החופש, ביקורת הופנתה כלפי המיליציה הכורדית בטענה שממשיכה "בפרויקט הבדלני שלה", וכזו שמשתתפת "בפשעים של משטר אסד".
הצבא הלאומי הסורי אשר מוביל את מבצע שחר החופש מתבסס בחלקו על כוחות הצבא הסורי החופשי אשר סייעו לטורקיה במבצע מגן הפרת שנערך בצפון סוריה במטרה להקים רצועת ביטחון בסמוך לגבול הטורקי.
הארגון מתבסס בעיקר על לוחמים ערבים-סורים ומתנגד לכוחות המזוהים עם משטר אסד, כמו גם למיליציה הכורדית אשר פעילה בצפון מזרח סוריה.
בשונה מארגוני אופוזיציה אסלאמיים להם מקום דומיננטי בקרב האופוזיציה, הצבא הלאומי הסורי מזוהה עם קבוצות מתונות וחילוניות יותר.
ההכרזה על פתיחתו של מבצע 'שחר החופש' נעשית במקביל להמשך המערכה המכונה על ידי האופוזיציה בשם 'תוקפנות מרתיעה' ('ردع العدوان') אשר החלה ביום רביעי שעבר.
במסגרת המבצע ארגוני המורדים הסורים הצליחו לכבוש את מרבית השטחים של העיר המרכזית חלב, מה שכשלו מלעשות במהלך ימי מלחמת האזרחים בסוריה.
ההשתלטות על חלב נעשתה במקביל לחיזוק אחיזתה של האופוזיציה באידליב שבצפון מערב סוריה, שעד כה היווה המחוז המרכזי הנתון לשליטה של האופוזיציה הסורית.
בזמן ששחר החופש מתמקד בצפון מזרח סוריה, חדר המבצעים המשותף של תוקפנות מרתיעה ממשיך דרומה, לכיוון הערים שבמרכז סוריה.
על רקע אותן התפתחויות אתמול החלו קרבות בפאתי העיר חמה, כאשר נכון לעכשיו נראה שמשטר אסד מצליח לשמור על שליטה בעיר.
מבצע תוקפנות מרתיעה נערך על ידי ארגוני אופוזיציה שונים, אשר הבולט שבהם הינו חיית תחריר א-שאם בהנהגת אבו מוחמד אל-ג'ולני.
בשונה מהצבא הלאומי הסורי, חיית תחריר א-שאם מזוהה עם אידאולוגיה אסלאמית-סלפית ומשלב במסגרתו גם תפיסות ג'יהאדיסטיות.
הארגון נוסד במקור בשנת 2017 כתוצאה משיתוף פעולה והתאחדות של ארגונים אסלאמיים שונים בהובלה של ג'בהת פתח א-שאם.
ג'בהת פתח א-שאם היה בעברו השלוחה של אל-קאעידה בסוריה אשר פעלה בשנים הראשונות של המלחמה תחת השם ג'בהת א-נוסרה.
בהמשך הארגון ניתק את קשריו עם אל קאעידה ושינה את שמו לג'בהת פתח א-שאם במטרה לאמץ תדמית מתונה יותר בפני הקהילה הבינלאומית ולהקל על שיתוף הפעולה עם ארגוני אופוזיציה אחרים.