ההנהגה האזורית

תוכן עניינים

אבו מאזן
צילום: 360b / Shutterstock.com

מחמוד עבאס נולד בשנת 1935 בעיר צפת שבשטחי המנדט הבריטי דאז ומכהן כיושב ראש הרשות הפלסטינית, במקביל להנהגת תנועת פתח וכן ארגון אשף.

עבאס אימץ את הכינוי 'אבו מאזן' על שם בנו מאזן אשר נפטר בשנת 2002 בעקבות אירוע לבבי.

אבו מאזן היה מעורב במהלך שנות השישים בפעילות הפוליטית שמטרתה היתה לקדם את השאיפות הלאומיות של הפלסטינים, וזאת לצד אישים פלסטינים בולטים נוספים כדוגמת יאסר ערפאת. בניגוד לערפאת אשר היה אהוד ונערץ על ידי הציבור הפלסטיני ונחשב היה לדמות הפלסטינית הבולטת עד לשנות האלפיים, אבו מאזן מזוהה כאדם שקט יותר, חסר כריזמה או נוכחות בולטת בקרב הציבור הפלסטיני.

במסגרת פעילותם הפוליטית השניים היו מעורבים בהקמת תנועת פתח, אשר הצטרפה מס' שנים לאחר היווסדותה לאש"ף, ארגון גג אשר איגד תחתיו מס' תנועות פלסטיניות. לימים פתח הפכה למפלגה הדומיננטית באש"ף.

בעקבות הצטרפותה של פתח לאש"ף אבו מאזן מונה כחבר למועצה הלאומית הפלסטינית, לצד כהונתו כחבר בוועד הפועל של אש"ף.

אבו מאזן נודע כמי שדוחה את השימוש בטרור ומצדד בהתנהלות מתונה יותר, תוך מתן דגש לפעילות דיפלומטית ושימוש באמצעים לא כוחניים על מנת לקדם את הסוגייה הפלסטינית.

יושב ראש הרשות הפלסטינית התנגד לדרך הטרור וההתנגדות הפלסטינית המזוהה עם חמאס, אשר החלישו לטענתו את מעמדם של הפלסטינים בעולם ואת קידום שאיפותיהם הלאומיות.

המחשה לכך ניתנת במסגרת פעילותו של מחמוד עבאס במהלך שנות ה-70, אז קיים מערכת יחסים קרובה עם נציגים רשמיים של מדינות ערב המתונות, ובהן המשטר הסעודי וירדן, לצד התנגדותו של עבאס לאירועי האינתיפאדה השנייה

עף אף מוכנותו לאמץ פעילות מתונה להשגת המטרות הפלסטיניות עבאס ידוע בעמדותיו הניציות כלפי יהודים והמפעל הציוני.

עמדות אלו מתבטאות באמרות אנטישמיות המזוהות עם אבו מאזן, המאמצות נרטיבים ותאוריות קונספירציה המופנות כלפי היהודים מזה מאות שנים. לצד האמור עבאס ביטא לא פעם הזדהות עם עמדות נוקשות באשר לתנאים לפתרון הסכסוך הישראלי פלסטיני, ובכללן דרישתו לסילוקם ופינוים המוחלט של כל היהודים משטחי יהודה ושומרון.

אבו מאזן היה מעורב ביוזמת תהליך אוסלו ובכלל זאת בשיחות המשא ומתן והחתימה על ההסכמים במסגרת פעילותו בארגון אש"ף.

לאחר מותו של יאסר ערפאת בשלהי שנת 2004 התמודד מחמוד עבאס על תפקיד יו"ר הרשות הפלסטינית. במסגרת מצעו במערכת הבחירות הדגיש עבאס את תמיכתו בזכות שיבה מלאה עבור הפלסטינים לצד הצורך בקיומה של רשות אחת אשר תדאג לענייניהם במסגרת חוק אחד ומוקד אחד ומוסמך להפעלת כוח.

מחמוד עבאס הושבע לתפקיד יו"ר הרשות הפלסטינית בחודש ינואר 2005 לאחר שזכה במרבית הקולות בפער של עשרות אחוזים מיריבו בבחירות, ד"ר מוסטפא ברגותי, ומכהן מאז בתפקידו.

איסמעיל הנייה
קרדיט: Anas-Mohammed / Shutterstock.com

איסמעיל הנייה מכהן החל משנת 2017 כראש הלשכה המדינית של חמאס, תפקיד אשר אויש קודם לכן על ידי ח'אלד משעל.

הנייה נולד בשנת 1962 במחנה הפליטים שאטי שברצועת עזה, אליו עברה משפחתו לאחר שהתגוררה בסמוך לאשקלון בשטחי מדינת ישראל.

בדומה למוחמד דף וליחיא סינוואר, גם איסמעיל הנייה היה סטודנט באוניברסיטה האסלאמית ברצועת עזה ופעיל במסגרת ארגון הסטודנטים.

איסמעיל הנייה נכלא בישראל בשנת 1989 ושוחרר לאחר שלוש שנים. בשנת 1997 מונה איסמעיל הנייה לראש לשכתו של מנהיגה הרוחני דאז של חמאס, שייח' אחמד יאסין, אשר חוסל בתקיפה אווירית על ידי ישראל במהלך האינתיפאדה השנייה.

הנייה עמד בראש הרשימה שזוהתה עם חמאס במסגרת הבחירות אשר נערכו לרשות הפלסטינית בתחילת שנת 2006, בהן השיג ארגון הטרור ניצחון על תנועת פתח. בעקבות הניצחון בבחירות הנייה נבחר לראשות ממשלת הרשות הפלסטינית, אשר שלטה בזמנו גם בשטחי רצועת עזה.

לאחר העימותים עם תנועת הפתח וההפיכה שביצע חמאס ברצועת עזה הרשות הפלסטינית ונשיאה אבו מאזן התנערו מתנועת חמאס והודיעו על פיטוריו של הנייה מתפקיד ראש הרשות הפלסטינית, אשר בפועל המשיך לכהן בתפקידו כראש הממשל המדיני של חמאס בשטחה של עזה.  

הנייה ידוע ביחסיו המתוחים עם יחיא סינוואר, מנהיג בולט בחמאס המכהן כיום בתפקידו הקודם של הנייה כראש הממשל של חמאס ברצועת עזה.

חאלד משעל הינו אחד ממנהיגיה הבולטים של חמאס, ארגון הטרור אשר שולט באופן בלעדי בשטחי רצועת עזה מאז שנת 2007.

בדומה לבכירים נוספים בחמאס, משעל הינו בעל השכלה אקדמית והחל את דרכו הפוליטית כפעיל בתנועת האחים המוסלמים בעת שהתגורר בכווית בתחילת שנות השבעים.

ח'אלד משעל היה מעורב בייסוד חמאס ובהקמת הזרוע המדינית של ארגון הטרור ואף ניהל את השלוחה של חמאס בכווית בשנים הראשונות לפעילותו של חמאס.

חברותו של חאלד משעל ופעילותו בחמאס נמשכת מזה עשרות שנים, וכיהן בין היתר כראש הלשכה המדינית של חמאס, תפקיד אליו מונה בשנת 1996 עד לשנת 2017, אז החליפו איסמעיל הנייה.

מעמדו של חאלד משעל בחמאס עלה במקביל להתנקשויות של ישראל בבכירים אחרים בארגון ובהן חיסולו של השייח' אחמד יאסין, אשר לאחריו נחשב היה משעל לאיש הבכיר בארגון.

ח'אלד משעל מזוהה עם גישת ההתנגדות והטרור, והינו ידוע בעמדותיו הניציות והמוכנות לעשות שימוש בכוח על מנת להשיג את יעדיו של חמאס.

לשם ההמחשה ניתן לציין את התמיכה שהביע משעל בפיגועי התאבדות במעורבותם של ילדים לצד תפקידו הבולט במשא ומתן לשחרור החייל הישראלי גלעד שליט בתמורה ל-1,027 אסירים פלסטינים.

עמדתו של חאלד משעל בעניין היתה שנדרש לאמץ גישה כוחנית מול ישראל לשם גריפת הישגים עבור הפלסטינים ובכלל זאת שחרור האסירים הכלואים בבתי הכלא בישראל.

משעל ידוע במיוחד בעקבות ניסיון הכושל לחסלו אשר בוצע על ידי המוסד בשנת 1997, במסגרתו הרעילו אנשי המודיעין הישראלי את משעל בעת ששהה בבירת ירדן עמאן ונתפסו על ידי המשטרה המקומית.

חיזבאללה
קרדיט: mohammad kassir / Shutterstock.com

חסן נסראללה הינו איש דעת שיעי לבנוני המכהן כמזכ"ל של ארגון הטרור חיזבאללה.

נסראללה נולד בשנת 1960 בפרבר של בירת לבנון ביירות למשפחה בת עשרה ילדים, כאשר בצעירותו עבר עם משפחתו לצפון לבנון וגדל בעיר צור. 

דרכו הפוליטית של נסראללה החלה עם הצטרפותו לתנועת אמל השיעית, אותה הוביל בשנות השבעים איש הדת השיעי מוסא סאדר.

חסן נסראללה רכש השכלה דתית בעיר נג'ף הקדושה לשיעים שבעיראק, בה גם פגש את מנהיג חיזבאללה לעתיד עבאס אל-מוסאווי שמקורו גם מלבנון.

לאחר תחילתה של מלחמת לבנון הראשונה בשנת 1982 עזב נסראללה את תנועת אמל והלך בעקבותיו של מוסאווי והצטרף לחיזבאללה, אשר היווה בגדר האלטרנטיבה השיעית הבולטת לתנועה בעבור האוכלוסייה השיעית המתפתחת בלבנון באותן השנים.

ארגון הטרור הלבנוני היווה חלק מיוזמה איראנית בימים שלאחר המהפכה האסלאמית מתוך מטרה לעודד ג'יהאד צבאי כנגד ישראל וכוחות צבא מערביים אשר שהו בלבנון.

לאחר הצטרפותו לחיזבאללה צבר נסראללה ניסיון צבאי במסגרת פיקודו על כוחות הארגון בימי מלחמת האזרחים בלבנון במאבק מול המתחרה השיעית הפרו-לבנונית אמל, ובשנת 1990 מונה חסן נסראללה למנהיג הזרוע הצבאית של חיזבאללה.

במקביל לפעילותו בחיזבאללה נסראללה ערך נסיעות תכופות לאיראן, ובכלל זאת לעיר הקדושה לשיעים קום, מתוך מטרה להרחיב את השכלתו הדתית.

בהמשך, על רקע מינויו של עבאס אל-מוסאווי למזכ"ל חיזבאללה, נסראללה חזר מלימודיו באיראן לשורותיו של הארגון ומונה לתפקיד מזכ"ל חיזבאללה בשנת 1992 בעקבות חיסולו של מוסאווי בתקיפה ישראלית.

בשנים אלו ואילך במסגרת הנהגתו של חסן נסראללה התבצעו שינויים מהותיים בהתנהלותו של חיזבאללה, אשר התאפיינו בכניסתו של הארגון לפוליטיקה הלבנונית.

הנדבך הפוליטי בפעילות חיזבאללה התעצם לצד העמקת מעורבותו החברתית של הארגון בייחוד בקרב האוכלוסייה השיעית בדרום לבנון, וזאת במקביל להרחבת הפעילות הכלכלית.  

בנוסף בתקופת כהונתו של חסן נסראללה חלו התפתחויות בפעילותו הצבאית של הארגון, ובכלל זאת בעימותים של חיזבאללה מול ישראל שהחלו להתאפיין בהתחמשות ברקטות ארוכות טווח וירי תלול מסלול לעבר יישובי הצפון.

המתקפות של חיזבאללה כנגד ישראל בתקופת הנהגתו של נסראללה הביאו למס' מבצעים צבאיים של ישראל בלבנון בשנות התשעים.

בהקשר זה ניתן  לציין את מבצע 'דין וחשבון' ומבצע 'ענבי זעם', וכן פתיחתה של מלחמת לבנון השנייה בהמשך לחטיפתם של החיילים הישראלים אלדד רגב ואהוד גולדווסר על ידי כוחות הארגון.

נכון להיום חיזבאללה (כמכלול או לחלופין זרועות שונות במסגרתו) מוכרז כארגון טרור על ידי ארה"ב והאיחוד האירופי.

יחיא סינוואר
קרדיט: Anas-Mohammed / Shutterstock.com

יחיא סינוואר נולד בשנת 1962, הינו פוליטיקאי פלסטיני בחמאס ומכהן כראש הממשל המדיני של הארגון בשטחי רצועת עזה.

סינוואר השתייך בעברו לזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז אל-דין אל-קאסם והיה בין מייסדיה.

משפחתו של יחיא סינוואר חיה במקור על יד העיר אשקלון בתוך שטחי מדינת ישראל, ובמלחמת העצמאות עזבה את ביתה ומצאה מקלט בשטחי רצועת עזה.

בדומה לרבים מבכירי חמאס סינוואר נולד וגדל בצעירותו בדרום רצועת עזה בעיר ח'אן יונס, אשר נחשבת כמעוז בולט של הארגון, והיה סטודנט באוניברסיטה האסלאמית הממוקמת בשטחי הרצועה.

יחיא סנוואר היה מעורב במהלך שנות השמונים בהוצאתם להורג של פלסטינים אשר נחשדו כמשתפי פעולה עם ישראל, בנוסף לתכנון חטיפתם ורציחתם של שני חיילים ישראלים.

פעילותו בוצעה במסגרת ארגון שהקים סינוואר יחד עם פעילים פלסטינים נוספים, במה שהפך לימים למשטרת החמאס.

בעקבות מעורבותו ברציחתם של ישראלים ופלסטינים יחיא סנוואר נכלא בכלא הישראלי בשלהי שנות השמונים, שם ריצה עונשי מאסר עד לשחרור במסגרת עסקת שליט בשנת 2011.

במהלך שהותו בכלא למד סינוואר עברית והיה ידוע כבעל השפעה מול אסירים פלסטינים אחרים המשתייכים לארגון, לצד יכולותיו ליצור קשרים עם פלסטינים ואנשי מערכת הביטחון בישראל כאחד.

בתחילת שנת 2017 החליף סינוואר את איסמעיל הנייה בתפקיד ראש הממשל המדיני של חמאס בשטחי רצועת עזה לאחר שניצח בבחירות שנערכו עבור הכהונה, ואף נבחר בשנית לתפקיד במסגרת הבחירות שנערכו כארבע שנים מאוחר יותר.

מוחמד בן סלמאן
קרדיט: murathakanart / Shutterstock.com

מוחמד בן סלמאן הינו נסיך הכתר המשתייך לבית המלוכה הסעודי ולמשפחת אל-סעוד, מייסדת מדינת ערב הסעודית המודרנית הממוקמת בחצי האי ערב.

בן סלמאן מכהן נכון להיום כראש ממשלת ערב הסעודית ונחשב ליורש העצר הסעודי אשר עתיד לרשת את המלוכה ולהנהיגה לאחר לכתו של אביו, המלך סלמאן.

על אף שמבחינה רשמית אביו ממונה על ראשות הממלכה, הלכה למעשה מוחמד בן סלמאן מתנהל כשליט בפועל של ערב הסעודית, על רקע העברת סמכויות מידי אביו ולקראת הכנה לבאות לימים שבהם בן סלמאן ימונה באופן רשמי למלך של המדינה הסעודית.

מוחמד בן סלמאן מחזיק בתפיסות תרבותיות מערביות ופועל על מנת לחזק תהליכי מודרניזציה בערב הסעודית על חשבון מאפייניה המסורתיים של הממלכה המזוהים עם תפיסות סלפיות ושמרניות של האסלאם שמקורן במשפחת עבד אל-ווהאב הסעודית.

היבטים אלו נוכחים במרחב הציבורי והפרטי בממלכה וזאת כפועל יוצא של ההשפעה הדומיננטית של הממסד הדתי בהנהגת בני משפחת עבד אל-ווהאב, אשר הברית שנכרתה ביניהם לבין משפחת המלוכה אל-סעוד היוותה את הבסיס לייסודה של ערב הסעודית. 

מוחמד בן סלמאן מזוהה עם השאיפה לגוון את כלכלת ערב הסעודית בניסיון לנתק את תלותה של הממלכה ממגזר האנרגיה ומעתודות הנפט המצויות בשטחה.

כחלק מתוכניותיו עבור הממלכה הסעודית אשר מתרכזות סביב 'חזון 2030' פועל בן סלמאן על מנת לקדם השקעות סעודיות בפרויקטים שונים ברחבי העולם, אגב עידוד הזרמת הון זר אל שטחי הממלכה ופיתוח אפיקים כלכליים ותעשייתיים חדשים, ובכלל זאת בחדשנות, אנרגיה ירוקה ועוד.

קשריו של מוחמד בן סלמאן עם מדינות המערב הינם מורכבים וידעו עליות ומורדות, כאשר לצד תדמיתו המערבית עולות ביקורות באשר להפרות של זכויות אדם ברחבי הממלכה תחת הנהגתו של יורש העצר.

לצד פעילותו בקידום גרסה מתונה יותר של אסלאם ברחבי הממלכה, במקביל לרפורמות אזרחיות ומודרניזציה ואף חיזוק מעמדן של נשים בשטחי ערב הסעודית, מופנות טענות כלפי מוחמד בן סלאמן בגין אימוץ מדיניות חוץ נצית.

לשם ההמחשה ניתן לציין את ניתוק הקשרים של הממלכה עם קטאר בשנת 2017 (אשר חודשו מאז). סוגיה בולטת נוספת שעולה לכותרות הינה מעורבותה של ערב הסעודית במלחמה בתימן החל מחודש מרץ 2015 אשר הביאה להרס רב במדינה השסועה, על רקע הכיבושים של המיליציה הח'ותית בתימן, אנסאר אללה, אשר נתמכת בידי איראן.

כמו כן בשנים האחרונות עלו פרשיות נוספות אשר העיבו על הקשר בין בן סלמאן למדינות אירופה וארה"ב. במרכזן של אותן פרשיות ניתן לציין את רציחתו של העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י בטורקיה, אירוע אשר המודיעין האמריקאי קשר ישירות ליורש העצר ושבעקבותיו הוטל חרם דיפלומטי ונידוי של מוחמד בן סלמאן מצד מדינות מערביות למשך מס' שנים.

מוחמד בן סלמאן מצדד ככלל בגישה המקדמת פיוס והכרה במדינת ישראל ואף התבטא בהקשר זה ישירות, לצד ביקורות אשר הפנה יורש העצר לפלסטינים.

גישה זו לסכסוך הישראלי פלסטיני מתבטאת במוכנותו של בן סלמאן לקיים מגעים בתיווכה של ארה"ב שמטרתם להביא לייסודם של יחסים דיפלומטיים בין המדינות, במקביל לקידום התהליך המדיני עם הפלסטינים.

מוחמד אל-מסרי, הידוע בשם 'מוחמד דף', משמש כראש הזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז אל-דין אל-קאסם.

מוחמד דף נולד בחודש אוגוסט 1965 בדרום רצועת עזה בעיר ח'אן יונס, והחל את דרכו הפוליטית בתנועת האחים המוסלמים, לה היתה נוכחות בשטחי הרצועה באותם הזמנים.

כבר בימיו כסטודנט גילה דף נטייה להשקפות אסלאמיות, והצטרף לחמאס במהלך האינתיפאדה הראשונה, זמן קצר לאחר הקמת ארגון הטרור בשטחי יהודה ושומרון על ידי הזרוע של האחים המוסלמים בישראל

מוחמד דף מונה למפקד הזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה בחודש נובמבר 1993, ופעל בשיתוף פעולה עם יחיא עיאש, אשר פיקד בזמנו על הזרוע הצבאית של הארגון בשטחי יהודה ושומרון.

במהלך שנות התשעים דף היה מעורב בפעולות טרור רבות, במסגרתן יזם ותכנן מתקפות חמושות והפעיל חוליות טרור מטעם חמאס אשר הוציאו לפועל פיגועים כנגד חיילי צה"ל ואזרחים.

מעמדו של מוחמד דף במסגרת חמאס עלה בתקופת האינתיפאדה השנייה ולאחריה בהמשך להתנקשויות מצד ישראל בפעילי טרור מרכזיים ובולטים שהשתייכו לארגון, ובהם מחמוד אבו הנוד, סלאח שחאדה, עדנאן אל-ע'ול ועוד.

בשנת 2022 מונה דף למפקד גדודי עז אל-דין אל-קאסם.

מוחמד דף שרד ניסיונות התנקשות רבים בחייו על ידי ישראל אשר גרמו לו למומים ונכות והמשיך להוביל את הזרוע הצבאית של חמאס גם במהלך המבצעים הצבאיים האחרונים של ישראל ברצועת עזה.   

עלי חמינאי
קרדיט: Attila JANDI / Shutterstock.com

עלי חמינאי מכהן כמנהיג העליון של איראן החל משנת 1989 והחליף את קודמו בתפקיד, רוחאללה חומייני, אשר ייסד את הרפובליקה האסלאמית של איראן ושאליו היה מקורב ח'מיאני.

מוצאו של חמינאי הינו פרסי ואזרי ונחשב בגדר סייד, משמע אדם המזוהה כצאצא ישיר של נביא האסלאם מוחמד.

המנהיג העליון של איראן אוחז בתואר הדתי הבכיר 'אייתולה' ומהווה בבחינת מרג'ע תקליד (מקור לחיקוי) באיראן, הדרגה הדתית הבכירה ביותר בשיעה האמאמית מלבד נביא האסלאם מוחמד והאימאמים השיעים ההיסטוריים אשר שימשו כמנהיגי הקהילה השיעית בעבר.

כהונתו של חמינאי כמנהיג העליון באיראן מתאפיינת במשמעויות פוליטיות ודתיות כאחד, כאשר מפאת תפקידו מוכר המנהיג העליון כראש המדינה ובעל הסמכות הדתית העליונה באיראן.

חמינאי היה מהדמויות הבולטות באירועי המהפכה האסלאמית אשר התרחשה באיראן בשנת 1979 לצד חומייני ובכירים איראנים נוספים, ובהם עלי אכבר האשמי רפסנג'אני אשר כיהן כנשיא איראן במשך שתי קדנציות.

במסגרת הנהגתם של חומייני, חמינאי ורפסנג'אני המשטר האיראני נבנה והתגבש על פי עקרונות ההלכה האסלאמית השיעית.

במרכזם של עקרונות המשטר הבולטים כאמור ניתן לציין את שלטון חכם ההלכה – 'ולאית פקיה' – המהווה את בסיס הלגיטימציה לכהונתו ותחומי סמכותו של המנהיג העליון באיראן ולעצם קיומו של משטר דתי המונהג על ידי האייתולות.  

איראן תחת משטרו של חמינאי נוטה לטובת תפיסות עולם אסלאמיות-שמרניות. גורמים במחנהו של מנהיגה העליון הנוכחי של איראן מתמודדים לעיתים אל מול לחצים וביקורות אשר מופנים מכיוונם של גורמים המחזיקים בהשקפות מתחרות, מתונות ורפורמיסטיות.

בהקשר זה ניתן לציין את נשיאי העבר של איראן ובהם מוחמד ח'אתמי וכן חסן רוחאני, אשר הובילו קו פרגמטי בענייני פנים וחוץ, ובכלל זאת במסגרת המגעים של איראן ויחסיה עם המעצמות הזרות, וזאת בהשוואה למנהיגים רדיקליים יותר כדוגמת מחמוד אחמדינז'אד.

במסגרת כהונתו של עלי חמינאי איראן פועלת על מנת לייצא את המהפכה האסלאמית ועקרונותיה אל מחוץ לגבולות איראן באמצעות משמרות המהפכה האסלאמית ובייחוד כוח קודס הפועל במסגרתם.

מדיניות החוץ של איראן וקידום תפיסותיה במרחב האזורי מתבססים על פעילות הנעשית באמצעות ארגוני טרור שיעים, כדוגמת חיזבאללה בלבנון, אנסאר אללה בתימן ומיליציות שיעיות בעיראק. בנוסף איראן מקיימת שיתופי פעולה עם ארגוני טרור סונים ובהם חמאס, הג'יהאד האסלאמי ואף אל קאעידה, אשר נועדו על מנת לקדם אינטרסים משותפים של הצדדים.

לצד קידום מדיניות חוץ ניצית חמינאי מזוהה עם פרויקט הגרעין האיראני וקידומו, וזאת כנדבך מרכזי תפיסת הביטחון הלאומי של הרפובליקה האסלאמית.

רג'יפ טאיפ ארדואן
קרדיט: Sasa Dzambic Photography / Shutterstock.com

רג'יפ טאיפ ארדואן מכהן כנשיאה של טורקיה החל משנת 2014 ונחשב לאחד מהפוליטיקאים והמנהיגים הציבוריים המשפיעים ביותר בהיסטוריה של טורקיה המודרנית.

ארדואן כיהן בעברו כראש עיריית איסטנבול ולימים השתלב במפלגת העקרונות הטורקית אשר הפכה בהמשך למפלגת הצדק והפיתוח.

במסגרת פעילותו במפלגה נבחר ארדואן כראש ממשלת טורקיה החל משנת 2003, תפקיד בו כיהן עד למינויו כנשיא המדינה.

ארדואן ומפלגת הצדק והפיתוח שאותה הנהיג במשך שנים רבות מזוהים עם תנועת האחים המוסלמים שמקורה במצרים וכן עם תפיסותיה האסלאמיות של התנועה.

בתחילת דרכה המפלגה אימצה מצע אשר כלל מאפיינים אסלאמיים וליברלים כאחד, כאשר תחת כהונתו של ארדואן טורקיה קידמה ניסיונות לפיוס עם התנועה הכורדית ואף פעלה על מנת להתקבל כחברה באיחוד האירופי.

אולם החל משנת כהונתו השנייה כראש ממשלה ובמהלך כהונתו כנשיא טורקיה פעל ארדואן על מנת לקדם מצע רעיוני בעל מאפיינים אסלאמיים ושמרניים אשר העלה ביקורות מצד מדינות מערביות כדוגמת ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי.

המדיניות של ארדואן אשר התבססה על עקרונות האסלאם הפוליטי הובילה לגל של מחאות כנגדו וכנגד מפלגתו בטורקיה ואף לניסיון הפיכה צבאית שכשל בשנת 2016. בעקבות כך החל המנהיג הטורקי לבצע טיהורים פוליטיים רחבים במערכת הפוליטית והציבורית במדינה.

בתקופת נשיאותו וביוזמתו של ארדואן חל שינוי בשיטת המשטר הטורקית במסגרתו אימצה המדינה את המשטר הנשיאותי לאחר שפעלה במשך שנים כדמוקרטיה פרלמנטרית.

מבקרים של המהלך שהתקבל באמצעות משאל עם טוענים כי הדבר בוצע על מנת להפקיד סמכויות רבות יותר בידי ארדואן בהמשך לעזיבתו את המערכת הפרלמנטרית במדינה.

טורקיה של ארדואן מטפחת קשרים עם תנועות, ארגונים ומשטרים בעלי אוריינטציה אסלאמית.

בהקשר זה ניתן לציין את יחסיה של טורקיה עם האמירות הקטארית ותנועת חמאס הפלסטינית. לצד זאת טורקיה פרסה את חסותה על ארגונים אסלאמיים וסלפים אשר פעלו מול משטרו של בשאר אל-אסד במהלך מלחמת האזרחים בסוריה וממשיכים להחזיק בשטחים בצפון-מערב המדינה.

במהלך תקופת שלטונו של ארדואן חלה הרעה ביחסיה של טורקיה עם מדינות וגופים פרו-מערביים כדוגמת הקהילה הכורדית המתגוררת בטורקיה ובמדינות השכנות לה, ישראל וכן מדינות האיחוד האירופי.

ההרעה ביחסים כאמור מתקשרת לביקורות המופנות כלפי ארדואן והמדיניות המזוהה עמו המתאפיינת בפגיעה בזכויות אדם ותמיכה בארגוני טרור. עוד יש לציין את האסלאמיזציה של המרחב הציבורי במדינה אשר נוסדה על עקרונות חילוניים ודמוקרטיים שזוהו עם מוסטפא כמאל אטאטורק.

דילוג לתוכן