ארה"ב העבירה לחברות מועצת הביטחון של האו"ם הצעת החלטה אשר מביעה תמיכה בתוכנית להפסקת אש במלחמה בהתאם למתווה אשר פורסם לראשונה בהצהרתו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לפני מס' ימים, כך בהתאם לפרסום ביומון אל-ערבי אל-ג'דיד (www.alaraby.co.uk, פורסם לראשונה ביום 4.6.2024)
כאמור, המתווה האמריקאי לסיום מלחמת חרבות ברזל, אשר גורמים בבית הלבן מייחסים גם לממשלת ישראל, מתבסס על שלושה שלבים עוקבים.
בשלב הראשון תופסק האש למשך תקופה בת שישה שבועות. בזמן הזה כוחות צה"ל ייסוגו מאזורי הערים ברצועת הזה, התושבים הפלסטינים יורשו לחזור לבתיהם והיקף הסיוע ההומניטרי יגבר. מנגד, ישוחררו חטופים ישראלים ובהם נשים, מבוגרים ופצועים. במהלך השלב הראשון הצדדים ידונו בסיום המלחמה ובהפסקת אש קבועה, כאשר הלחימה לא תתחדש במהלך המגעים.
בשלב השני תיושם הפסקת אש קבועה, כוחות צה"ל יעזבו את רצועת עזה וישוחררו החטופים הישראלים שנותרו בשבי כנגד שחרורם של אסירים פלסטינים.
בשלב השלישי יוחזרו גופותיהם של החטופים אשר נהרגו בשבי החמאס ויתחילו העבודות לשיקום רצועת עזה באמצעות סיוע בינלאומי.
הצעת ההחלטה במועצת הביטחון לסיום מלחמת חרבות ברזל
בארה"ב פועלים על מנת להשיג קונצנזוס וגיבוי למתווה שהועבר על ידי הנשיא ביידן באמצעות אישורו במועצת הביטחון.
צעד שכזה עשוי להפעיל לחץ על ישראל וחמאס לקבל את המתווה, לקיימו בפועל ולתת לו גושפנקא רשמית ובינלאומית על רקע הקריאות הישירות של ממשל ביידן לצדדים להסכים לתנאי העסקה.
עם זאת פרסומים בתקשורת הפלסטינית מפנים ביקורת להצעה שהועברה במועצת הביטחון ומדגישים שאינה מפרטת כנדרש את עקרונות המתווה להפסקת אש.
חשוב להדגיש שהצעת ההחלטה נותנת דגש לחשיבות שביישום שלביו השונים של ההסכם:
ההצעה מציינת את "החשיבות של דבקות הצדדים בתנאי ההסכם לאחר שיוסכם עליהם, במטרה להגיע להפסקה קבועה של פעולות האיבה, וקוראת לכל המדינות החברות והאו"ם לתמוך ביישומו" (www.alaraby.co.uk, פורסם לראשונה ביום 4.6.2024)
סוגיה זו עולה כאשר ברקע המגעים בממשלה להגיע להסכמות על המתווה ופרסומים בישראל על פיהם ייתכן ורק השלב הראשון בהסכם יקוים בפועל, מה שעשוי להקל על קבלתו בקרב גורמים המפגינים עמדות ניציות יותר בקבינט.
תגובת חמאס להצעת ההחלטה לסיום מלחמת חרבות ברזל
בחמאס הוציאו הודעה לפיה הם מסרבים להצעת ההחלטה שהועברה מצד המתווכות במו"מ וזאת לאחר שהארגון דווקא הצהיר בתחילה שרואה באור חיובי את דבריו של ביידן לאחר נאומו לפני מס' ימים במהלכו הוצג המתווה לראשונה.
בהקשר זה, סמי אבו זהרי, חבר הלשכה המדינית של חמאס בחו"ל, אמר שבחמאס מוכנים לנקוט בכל המאמצים על מנת לעצור את המתקפות ברצועת עזה, בעוד פעילותו של הארגון במו"מ נובעת מעמדה של חוזקה, כפי שנטען. (www.shehabnews.com, פורסם ביום 4.6.2024)
עם זאת, בתקשורת הערבית מדווחים שעיקר המחלוקת מתבססת על הדרישה של חמאס לוודא שהמתווה יבוצע עד לשלביו האחרונים.
לדברי זהרי, ישראל אינה מעוניינת להגיע לעסקה ופועלת על מנת לנצל את הגיבוי האמריקאי ולהונות את הצדדים לכאורה, וזאת על אף הבנתו של הבית הלבן כי העיכוב במגעים נובע מהתנהלותה של ישראל לכאורה. (www.shehabnews.com, פורסם ביום 4.6.2024)
בישראל מנגד ממשיכים להדגיש את השאיפה לחיסול יכולותיו המדיניות והצבאיות של חמאס ברצועת עזה, בהתאם להצהרות של גורמים רשמיים.
היבטים אלו אינם מקבלים מענה במתווה האמריקאי, כאשר נדמה שבישראל יתקשו לקבל עסקה מחייבת אשר אינה מסדירה התחייבות מפורשת של חמאס לעזיבתו את השלטון ברצועה או התפרקות מנשקו.
התפתחויות אלו עשויות לרמז שהסוגיה האמיתית המצויה במוקד המחלוקת מתמקדת ברצון של ארגון הטרור להבטיח את יישומו של המתווה במלואו וחוסר האמון מצדו של חמאס בכוונותיה של ישראל.
אותם הדברים מקבלים אישוש גם בעקבות דרישתו של חמאס לקבלת ערבויות מצדה של ארה"ב לעמידתה של ישראל בתנאי ההצעה והתחייבות מפורשת לסיומה של המלחמה במסגרת ההסכם שייחתם בין הצדדים. (www.al-akhbar.com, פורסם ביום 3.6.2024)