תקיפת הבסיס האמריקאי 'מגדל 22' בירדן ביום ראשון אשר במהלכה נהרגו שלושה חיילים אמריקאים הולכת ומסתמנת כאירוע משמעותי אשר עליו ממשל ביידן יידרש לתת את הדעת, וזאת נוכח התגובות בקרב הציבור האמריקאי והסיקור התקשורתי סביב העניין.
פרסום ביומון אל-ערבי אל-ג'דיד מיום ראשון דיווח על מתקפה שהוצאה אל הפועל על ידי פלגים חמושים הנאמנים לאיראן בבסיס אמריקאי בירדן המכונה 'מגדל 22', אשר הביאה למותם של שלושה חיילים אמריקאים ולפציעתם של עשרות נוספים, בדרגות פציעה שונות.
המתקפה כאמור בוצעה באמצעות שימוש בכלי טיס בלתי מאויש, כאשר לדברי מקורות עיראקים בוצעה על ידי פלגים עיראקים המזוהים עם "ההתנגדות האסלאמית בעיראק".
בהתאם לפרסום ברשת פוקס ניוז האמריקאית מיום 29.1.2024 כלי הטיס לא יורט על ידי מערכות ההגנה האוויריות המופעלות בבסיס האמריקאי בשל טעות בזיהוי, וזאת על רקע ההנחה שמדובר בכלי טיס אחר של האמריקאים אשר היה אמור לנחות בבסיס באותו הזמן.
היומון אל-ערבי אל-ג'דיד מוסיף ומדווח כי פלגים חמושים המזוהים עם איראן באזור הגבול בין עיראק לסוריה פינו את הבסיסים שלהם ועברו לאזורים שונים, אגב צמצום השימוש בתקשורת סלולרית על רקע הציפיה לפעולת תגמול אמריקאית בעקבות המתקפה על הבסיס.
על אף זאת יש לציין כי מיליציות שיעיות הפועלות במרחב ממשיכות בפעילותן כנגד הכוחות האמריקאים, בעוד שתקיפות נוספות דווחו באזור עיראק וסוריה גם לאחר הפעולה שבוצעה כנגד הבסיס האמריקאי בירדן.
ההתנגדות האסלאמית בעיראק מהווה רשת של מיליציות שיעיות פרו-איראניות המשתייכות במרביתן בנוסף גם לכוחות הגיוס העממי, ארגון גג המאגד כוחות סמי-צבאיים אשר נוסד מתוך מטרה להילחם כנגד המדינה האסלאמית.
המיליציות בהתנגדות האסלאמית בעיראק תומכות באידאולוגיה השיעית המזוהה עם המשטר האיראני ומקיימות שיתופי פעולה עם כוח קודס ומשמרות המהפכה האסלאמית.
על אף שהינן קיימות מזה תקופה ארוכה ומפעילות סד"כ המונה עשרות אלפי לוחמים, אותן מיליציות החלו לפעול תחת ההתנגדות האסלאמית בעיראק לאחר פרוץ מלחמת חרבות ברזל והינן מתמקדות בהוצאה לפועל של מתקפות צבאיות כנגד יעדים אמריקאים בעיראק, סוריה וירדן.
הפיגוע בבסיס בירדן מצטרף לשרשרת פעולות ועימותים אשר התרחשו בשבועות האחרונים במרחב האזורי, ובראשם הכוונה של ספינות בים האדום על ידי המיליציה הח'ותית ושיבוש המעבר של סחורות, אשר הובילו לתקיפה של יעדים המשויכים למיליציה על ידי ארה"ב ובריטניה.
אירועים אלו במעורבותן של מיליציות שיעיות ברחבי המזרח התיכון התעצמו בחודשים האחרונים על רקע מלחמת חרבות ברזל וממחישים את מידת ההשפעה והנזק שעשויות האחרונות להסב, וזאת בתמיכה של איראן ובהכוונתה.
לצד זאת, התקיפה שבוצעה ביום ראשון בבסיס מגדל 22 מקבלת התייחסות יתרה בכותרות העיתונים בארה"ב משום הריגתם לראשונה של חיילים אמריקאים מאז הטבח ביישובי הדרום בישראל והתחלתה של המערכה ברצועת עזה.
בכירים אמריקאים הקשורים לבית הלבן מרבים לספק הצהרות לתקשורת באשר למתקפה וכוונותיו של הממשל האמריקאי בראשות ג'ו ביידן להגיב לאירוע, כאשר מנגד עולה ביקורת מצד הרפובליקנים בארה"ב על יד רכה מדי של הבית הלבן בטיפול באירועים מסוג זה.
כך למשל, חבר הקונגרס הרפובליקני מייק וולץ אשר התראיין לרשת פוקס מוקדם יותר השבוע אף הוסיף וציין שגם במקרה של תגובה אמריקאית הפעולה תהא למרעית עין בלבד.
וולץ מביא סימוכין לדבריו משיחות שערך עם חיילים במוצבים במזרח התיכון אשר מספרים שהצבא מפציץ 'מחסנים ריקים', על מנת שהממשל האמריקאי ייראה כמי שנוקט בפעולות.
המתקפה במגדל 22 והבחירות לנשיאות ארה"ב
מורכבות האירוע מסתמנת בשל הקשר הקיים לטענת גורמים בבית הלבן, כדוגמת דובר המועצה לביטחון לאומי ג'ון קירבי, בין המיליציה אשר הוציאה לפועל את המתקפה בירדן לבין הרפובליקה האסלאמית של איראן, כאמור בדיווח בפוקס ניוז.
היבט זה כאמור מקבל חשיבות על רקע התזמון של האירועים האחרונים, מס' חודשים לפני מערכת הבחירות הקרבה לנשיאות ארה"ב אשר עתידה להיערך בחודש נובמבר השנה.
פרסום בניו יורק טיימס מיום 29.1.2024 אשר מסקר את מה שמסתמן כתחילתה של המערכה על נשיאות ארה"ב צופה מערכת בחירות לא פשוטה בין שני מועמדים לא פופולאריים – הנשיא המכהן ג'ו ביידן והנשיא הקודם דונלד טראמפ.
בהתאם לפרסום ציבור המצביעים הצעירים, האפרו-אמריקאים והלטינים אשר סייעו לביידן להגיע לבית הלבן בבחירות האחרונות פנו לאחרונה כנגדו וזאת בין היתר על רקע תמיכתו בישראל.
דברים אלו מקבלים חשיבות מפאת הקרבה בין שני המועמדים על פי הסקרים, כאשר נכון לעכשיו טראמפ אף מוביל על ביידן בפער קטן.
על רקע האמור, הממשל האמריקאי מנסה לגשש את דרכו באירוע, כפי שמסתמן מדבריו של קירבי מיום ראשון האחרון.
בהקשר זה ולצד הצהרות תקיפות בתקשורת באשר לפעולה בלתי נמנעת אשר צפויה להתבצע על ידי ארה"ב כתגובה למתקפה בירדן, דובר המועצה לביטחון לאומי מדגיש שפניה של ארה"ב אינן להסלמה, בעוד נוכחותה באזור נובעת מפאת רצונה לסייע לישראל ולמנוע מלחמה רחבה יותר.
אם לא די בכך, הפעולות האחרונות מצד המיליציות הנאמנות לאיראן במרחב האזורי מתרחשות במקביל לשיחות שאמורות להתחיל בין ארה"ב לעיראק באשר לסיום משימתה של הקואליציה בראשות המעצמה האמריקאית באדמת ארץ שני הנהרות.
מטרת השיחות הינה לייצר יחסים בילטרליים בין המדינות וזאת חלף הדינמיקה הקיימת בין עיראק לארה"ב ונוכחותה של האחרונה באזור, אשר נועדה בין היתר לסייע לבגדאד במלחמתה כנגד ארגון המדינה האסלאמית, כך בהתאם לפרסום באל-ערבי אל-ג'דיד מיום 24.1.2024.
שיחות כאמור נערכות בעיתוי רגיש עבור האמריקאים בזמנים שבהם מיליציות שיעיות באזור עיראק וסוריה הסרות למרותה של טהראן מחזקות את כוחן ופועלות בגלוי כנגד כוחות אמריקאים.
לכך יש להוסיף את הסכנה הקיימת לחופש השיט באזור הים האדום מפאת מתקפותיה של המיליציה הח'ותית אנסאר אללה, בעלת ברית נוספת של טהראן, אשר יש בהן בכדי לשבש אספקה של סחורות מאזור המזרח התיכון למדינות אירופה וארה"ב.
היבטים אלו מקבלים חשיבות בייחוד לנוכח המשך מלחמת חרבות ברזל אשר סיומה עוד אינו נראה באופק, והזיקה הישירה אשר נוצרה בין המלחמה לבין הקצנת פעילותם של ארגוני טרור הפועלים במרחב ההשפעה האיראני כנגד יעדים מערביים.
משכך, עזיבתם של כוחות אמריקאים את אדמת עיראק עשויה להעצים את הדומיננטיות של הפלגים השיעים החברים בציר אשר בראשו עומדת איראן וכן להקטין את מידת השליטה ויכולתה של ארה"ב להתמודד עם שאיפותיה של איראן ביום שאחרי.
מקורות:
אל-ערבי אל-ג'דיד; פוקס ניוז; ניו יורק טיימס.