בשעות האחרונות מתקיימים מגעים בין ראש הלשכה המדינית של חמאס, איסמעיל הנייה, לבין נציגים מקטאר ומצרים, כך בהתאם לפרסום בסוכנות הידיעות הפלסטינית שהאב ניוז. (www.shehabnews.com, פורסם ביום 4.7.2024)
יצירת הקשר נעשתה ביוזמתו של חמאס, כאשר במוקד השיחות הניסיונות להגיע להבנות באשר להסכם הפסקת אש בין ארגון הטרור לישראל.
מגעים אלו נערכים בנוסף לחילופי דברים בין הנייה לגורמים רשמיים בטורקיה, וזאת בהמשך לפרסומים מהיומיים האחרונים בדבר התקדמות במו"מ ומוכנותו של חמאס לקחת צעד לקראת המתווה שהוצג על ידי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן.
מה במוקד?
ההתפתחויות מהימים האחרונים נוגעות למה שנדמה כהתקדמות במגעים להפסקת אש והתגמשותו של חמאס באשר לתנאים לעסקה, וזאת לאחר תקופה ארוכה בה הארגון לא היה מוכן לוותר על דרישותיו.
נכון לעתה, במוקד ההבנות החדשות בין הצדדים ישנם התנאים הבאים:
- הצדדים מתחייבים לנצור את האש במהלך המו"מ שיערך במעורבות ישראל וחמאס בין שלב א' לשלב ב'.
- ישראל תיסוג ממעבר רפיח אבל תשמור על שליטה בציר פילדלפי.
- הכניסה להפסקת אש תיעשה ללא מתן ערבויות שאותן דרש חמאס קודם לכן אשר יבטיחו את סיום המלחמה.
משמעות הדברים
מוכנותו של חמאס להפסקת אש אגב וויתור על ערבויות שיבטיחו את סיום המלחמה מהווה פשרה מצדו של הארגון, אשר הפסקת המערכה והרצון להבטיח את הישרדותו ברצועת עזה עומדים בראש סדר העדיפויות שלו.
בהקשר זה נדמה כי חלו תזוזות מינוריות לכל הפחות בעמדתו של חמאס בעניין, כל עוד לא מדובר בניסיון מלאכותי בלבד של הארגון לגרוף רווחים במו"מ ולהציג ארשת של וותרנות ופשרה למרעית עין, כפי שקרה מס' פעמים מאז תחילת המלחמה.
מנגד, פרסומים אשר מדווחים על אימוץ לשון ברורה יותר מצד האמריקאים במסגרת ההסכם אשר מסדירה הפסקת אש ארוכת טווח עשויים להקשות על ישראל לחדש את הלחימה.
יותר מכלל עושה הרושם כי בהיעדר התקדמות בשיחות מזה מס' ימים שני הצדדים מביעים עניין בכניסה להפסקת אש מבלי להבטיח לחלוטין את האינטרסים שלהם לשלבים הבאים – בעבור חמאס, הפסקת הלחימה לטווח הארוך ובעבור ישראל האפשרות לחדש את הלחימה כאשר תחפוץ בכך ללא מגבלות או תנאים מיוחדים.
מנגד, ועל רקע הלחצים המופנים על כל צד, הסדר להפסקת אש בטווח הזמן המיידי עונים בקנה אחד עם דרישותיהם הדחופות של ישראל וחמאס – בעבור ישראל האפשרות לשחרר חטופים נוספים משבי חמאס ובעבור חמאס הפסקת הלחימה בשלב קריטי במלחמה.
מטרות אלו נדמה שמקבלות קדימות על חשבון אינטרסים ארוכי טווח כדוגמת חיסול חמאס ולחלופין הבטחת הישרדותו של הארגון, על רקע ניסיון של כל צד כעת לשפר את מצבו עד כמה שניתן לקראת ההמשך, ובייחוד לאחר תום שלב א' של ההסדר.
סיטואציה זו מתרחשת על רקע החשש של הצדדים כי התקרבות לתקופת הבחירות בארה"ב עשויה לסגור את חלון ההזדמנויות בפניהם ולהקשות על הגעה להבנות בהמשך.