פרסומים בתקשורת הפלסטינית מספקים הצצה פרשנית לאופן שבו נתפסת הנוכחות היהודית בסביבת מסגד אל אקצא והקשר בינה לבין הסכסוך הישראלי פלסטיני.
מאחר והחג הראשון של ראש השנה חל בשבת, עלייתם של יהודים להר הבית הותרה במהלך החג השני שחל היום (ראשון), במסגרתו יהודים צפויים לפקוד את האזור הנחשב כהיסטורי וכמרכזה של היהדות וישראל המקראית, הנמצא בסמוך למסגד הקדוש למוסלמים.
בהקשר זה, דיווחים המתפרסמים היום בתקשורת הפלסטינית מתארים את הנוכחות של היהודים בסביבת מסגד אל אקצא לרגל החג באמצעות שימוש במילים בעלות קונוטציות צבאיות, הקושרות למעשה בין האירוע בעל המשמעות הדתית לבין מאבק והתנגדות.
השוואת היהודים למתנחלים ואת העלייה להר הבית להסתערות ופלישה כחלק ממלחמת דת שבמרכזה עומד מסגד אל אקצא
דיווח ביומון אל-קודס היוצא לאור במזרח ירושלים מתאר את עלייתם של יהודים להר הבית בכותרתו הראשית כלא פחות מאשר "פלישות מאסיביות של מתנחלים למסגד אל-אקצא".
במסגרת הכתבה מדווחות קריאות לכאורה מצדם של היהודים להגביר את 'ההסתערות' לאזור לכבוד ראש השנה.
נראטיב שחוזר על עצמו בפרסומים מתמקד בקיומה של 'מלחמת דת', אשר במרכזה עומד, בהתאם לטענות, מסגד אל אקצא במשמעותו הסמלית-דתית.
מושגים מלחמתיים מאוזכרים בכתבה שהתפרסמה היום במרכז המידע הפלסטיני, המתארת את האירועים כ-'מלחמה' במסגד ובעיר הקודש (בהתייחסות לירושלים).
כחלק מכך מתאר הפרסום כניסה 'פרובוקטיבית' של יהודים, אליהם פונה הכתבה בתיאורם כאל 'מתנחלים', כאשר במקביל לכך מתמקד הדיווח במתקפות המכוונות כלפי מתפללים מוסלמים ומניעת כניסתם לאזור.
מטרת היהודים לייהד את מסגד אל אקצא ולהקים את בית המקדש
פרסומים בתקשורת הפלסטינית נוטים להדגיש את הסיבה והתכלית שעומדות בבסיס האירועים, אשר בהתאם לטענות מכוונים לצורך ייהוד המסגד וכפיית מציאות חדשה בשטח.
כחלק מכך הדיווחים מתמקדים בפעילותם של היהודים בסביבת המסגד, אותן הם קושרים לאקטים דתיים המזוהים לתפיסתם של הפלסטינים עם המורשת והמנהגים היהודיים.
כך למשל מתמקד היומון אל-קודס בהשתטחות אותה מבצעים העולים לרגל היהודים בחצרות מסגד אל אקצא.
היומון שהאב ניוז הפלסטיני מתאר במסגרת כתבה שהתפרסמה אתמול עריכה של טקסי תלמוד ותורה, ובהם תפילות, תחנונים, צום, תקיעה בשופר ואפילו הקרבת קורבנות.
תיאור דומה ניתן בדיווח במרכז המידע הפלסטיני, אשר מציין את תכליתם של 'טקסי התלמוד והתורה' לחלק את המסגד בזמן ובמרחב, על רקע פעולות לבנייה מחדש של בית המקדש לכאורה.
תגובת נגד פלסטינית במסגרת המאבק למען מסגד אל אקצא
לצד תיאור פעילותם של היהודים בסביבת המסגד מתמקדים הפרסומים בפעולות המנע בהן נוקטים הפלסטינים שמטרתם לסכל את תכניותיהם לכאורה של היהודים וישראל.
לשם ההמחשה, היומון אל-קודס מתאר את קריאותיהם של פלגים פלסטינים להתאסף במסגד אל אקצא, במקביל לקריאות אשר נטען שמושמעות מכיוונם של היהודים להשתתף 'בעוצמה' בעלייה להר הבית.
דיווחים דומים פורסמו בסוכנות שהאב ניוז, המדווחת מצידה על קריאות שנשמעו על ידי עמותות פלסטיניות בירושלים להסתגר בתוך המסגד על מנת להגן עליו מפני תכניותיה של ישראל וההתיישבות.
בנוסף, תגובותיהם של הארגונים הפלסטינים הבולטים לא איחרו להגיע.
בהצהרה שניתנה מטעם חמאס הדגיש הארגון שהפלישות של המתנחלים, כלשון ההצהרה, למסגד אל אקצא מהוות את המשכה של התוקפנות וחילול הקודש מצד ישראל, המעוניינת בתמונה ניצחון בירושלים.
עוד הזהיר חמאס שאנשיו יעמדו מאוחדים בהגנה על המסגד ויתעמתו עם תוקפנותה של ישראל, אשר מנסה לדברי הארגון לשבור את המשוואה הקיימת באזור.
כמו כן, אנליסטים פוליטיים המתראיינים לכלי התקשורת הפלסטיניים מזהירים מפני הסלמה רחבה יותר אשר תתרחש בשטח בעקבות האירועים במסגד אל אקצא, וזאת ככל וישראל תמשיך במדיניות הייהוד של האזור, כפי שנטען, אירוע המהווה קו אדום מבחינתם של הפלסטינים.
* מרכז המידע הפלסטיני
* סוכנות שהאב ניוז
* אל-קודס