בשבועות האחרונים הולכות ומתגברות ההפגנות בצפון מערב סוריה כנגד ארגון האופוזיציה הסורי הבולט חיאת תחריר א-שאם אשר שולט בעיר אידליב ובפרברי חמה וחלב.
פרסום ביומון ראי אל-יום מיום 6 במרץ 2024 מדווח על הפגנות מתמשכות במסגרתן מועלות סיסמאות בגנות מנהיג תחריר א-שאם, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, בדרישה לשחרור עצורים מבתי הכלא המנוהלים על ידי הארגון והפסקת השליטה האזרחית של תחריר א-שאם על האוכלוסייה. (1)
במסגרת ההפגנות קוראים המוחים להפלתו של אל-ג'ולאני, אגב השוואת ההתנהלות של ארגונו לזו שמאפיינת את השלטון של נשיא סוריה בשאר אל-אסד, כך בהתאם לפרסום ביומון הסורי עינב בלאדי. (2)
המחאות באזורים שבשליטת תחריר א-שאם החלו לאחר דיווחים על עינויים ומעצרים של אזרחים ודמויות בכירות בארגון, בעת הניסיון של אל-ג'ולאני לבסס את שליטתו באזור.
חיאת תחריר א-שאם מהווה אחד מבין ארגוני האופוזיציה הסוריים הדומיננטיים בצפון מערב המדינה ומזוהה עם אידאולוגיה סלפית והשאיפה להחיל משטר הלכה אסלאמי.
תחריר א-שאם מסווג על ידי ארה"ב וכן מדינות נוספות כארגון טרור וזאת על רקע קשרים אשר נטען שקיימים בין מנהיג תחריר א-שאם לבין אל קאעידה.
הארגון, אשר מובל על ידי אל-ג'ולאני, נוסד בחודש ינואר 2017 בעקבות מיזוג של מס' ארגוני אופוזיציה סוריים ובראשם ג'בהת פתח א-שאם, אשר נוסד במקור תחת השם ג'בהת א-נוסרה ופעל בשנותיו הראשונות כשלוחה של אל קאעידה בסוריה.
ישנם חילוקי דעות באשר לקשרים והזיקות אשר קיימים בין חיאת תחריר א-שאם לבין ארגוני ג'יהאד עולמי וטרור כדוגמת אל קאעידה.
חיאת תחריר א-שאם מתבסס על קבוצות סלפיות כדוגמת ג'בהת פתח א-שאם, המהווה מוקד בולט של פעילים ומנהיגים בזרועה המדינית, הצבאית והדתית של הארגון.
עם זאת, לאחר ייסודה של תחריר א-שאם החל ארגון האופוזיציה החדש להיאבק בקבוצות ג'יהאד וטרור ובהן אל קאעידה ודאעש, בניסיון לבסס את שליטתו באידליב ובאזורים הסמוכים לה.
מאבקים אלו סייעו במיתוגה החדש של תחריר א-שאם כארגון אופוזיציה עצמאי הנעדר קשרים לגופים חיצוניים וזרים.
בראיון שניתן מצד אל-ג'ולאני בשנת 2021 הדגיש מנהיגה של תחריר א-שאם כי הארגון אינו מהווה איום לארה"ב ולא נדרש להגדירו כארגון טרור.
לאורך השנים האחרונות פעלה תחריר א-שאם על מנת להגן על מיעוטים וחופש הפולחן של נוצרים באזורים שבשליטתה ובמקביל לכך המשיכה לפתח פרויקטים לטובת החברה האזרחית.
בהיבט הזה נדמה כי תחריר א-שאם מאמצת גישה 'מלמטה למעלה' בניסיון להחיל פרקטיקות אסלאמיות בשטחיה, המתאפיינת בהתקרבות לאוכלוסייה, סיוע אזרחי, הטפה דתית וקירוב לבבות.
גישה זו נבדלת מטקטיקות כוחניות 'מלמעלה למטה' המזוהות עם ארגוני ג'יהאד כדוגמת דאעש, ושבמסגרתן פרקטיקות סלפיות ואסלאמיות מוחלות בכוח על החברה האזרחית על ידי קבוצה קטנה יותר השולטת באזור.
לצד האמור תחריר א-שאם אינו מסתיר את האידאולוגיה הסלפית המזוהה עמו ואת מטרתו להחיל את שלטון השריעה באזורים שבשליטתו.
מאפיינים אלו מתקיימים לצד ביקורות המופנות כלפי הארגון ומי שעומד בראשו באשר לעריצות המופעלת על ידו כלפי האוכלוסייה האזרחית וכן כלפי ארגוני אופוזיציה אחרים באזור.
(1) www.raialyoum.com (פורסם ביום 6.3.2024).
(2) www.enabbaladi.net (פורסם ביום 8.3.2024).