מנהיג חמאס ברצועת עזה חליל אל חיה הפנה היום טענות כלפי ישראל כמי שמתמהמהת ומתחמקת לדבריו מכניסה למשא ומתן עבור השלב השני בעסקה.
דבריו של בכיר חמאס פורסמו בערוץ הטלגרם של חמאס ימים ספורים לפני שחרורם הצפוי של שישה חטופים ישראלים חיים נוספים אשר מוחזקים בשבי ברצעות עזה, ולקראת סיומו של שלב א' בהסכם הפסקת האש.
אל חיה אמר שקיים הכרח לחייב את ישראל "ליישם את כל תנאי ההסכם… ללא יוצא מן הכלל וללא סחבת".
באשר ליישום ההבנות של השלב הנוכחי בעסקה, בכיר חמאס הוסיף וציין שבחמאס פועלים עם מצרים וקטאר על מנת "לחייב את הכיבוש למה שסוכם בשלב הראשון, במיוחד בכל הקשור לחומרי סיוע ומחסה", אגב אזכור הציוד והסיוע הדרושים לרצועת עזה.

לבד משחרורם של החטופים ומפתח השחרור ביניהם לבין אסירי חמאס הכלואים בישראל, ישנן מס' סוגיות מהותיות נוספות שעומדות על הפרק.
בעניין זה ניתן לציין את שאלת סיומה של המלחמה, פעולה שאליה ישראל התנגדה החל מהמגעים הראשונים מול חמאס לאחר כניסתו של צה"ל לרצועת עזה וכלה בהבנות הנוכחיות המיושמות בימים אלו, ובשים לב למטרות המלחמה האחרות – מיגור יכולותיו השלטוניות והצבאיות של חמאס בעזה.
שתי שאלות נוספות אשר מתקשרות לכך נוגעות למוכנותו של חמאס להתפרק מנשקו ולמסור את השלטון ברצועה לידי גורם אחר שיהיה מקובל על ישראל.
המענה לאותן סוגיות קשור במישרין למוכנותה של ישראל לסיים את המלחמה, כאשר נראה כי לפחות בשלב זה, בעוד חמאס מאותת לחיוב בדבר העברת מושרות השלטון, בכירים בארגון הטרור דבקים בשימור היכולות הצבאיות של הארגון.
בנוסף, קיימת אי בהירות באשר לגורם אשר מיועד לשלוט ברצועת עזה ביום שאחרי. בהקשר זה, דיונים פנימיים שנערכים בין חמאס לבכירים ברשות הפלסטינית והצהרות שפורסמו בתקופה האחרונה מצד גורמים ברשות הפלסטינית אשר נוגעות לניהול רצועת עזה אינן בהכרח מקובלות על ישראל.
דברים אלו נכתבים בשים לב להתנגדותו של ראש הממשלה להעברת השלטון ברצועת עזה לידי הרשות הפלסטינית, עמדה עליה חזר פעמים שונות.

באותו עניין יש לציין כי דבריו של חליל אל-חיה נאמרו בהמשך להתבטאויות מהימים האחרונים מצד חמאס אשר עשויות ללמד על כך שאין בכוונתו של ארגון הטרור להתפרק מנשקו.
בכיר חמאס, אוסאמה חמדאן, אשר לקח חלק במפגש שנערך בחסות אל-ג'זירה בבירת קטאר דוחא ביום שבת האחרונה אמר שהתפרקות הארגון מנשקו אינה על הפרק.
חמדאן הוסיף והדגיש באירוע, שחמאס עתיד להתארגן מחדש ואף העלה את האפשרות להרחבת שורותיו של הארגון.
תגובתו של חמאס עשויה להציב קשיים בפני ישראל ליישם את ההבנות שיושגו בשלב ב' של העסקה.
זאת, ככל והדבר יחייב את ישראל להסיג את כוחותיה מרצועת עזה ולסיים את המלחמה, בו בזמן שחמאס ממשיך לשמור על נוכחות ארגונית וצבאית בשטח ולאיים על יישובי הדרום, גם אם בפוזיציה שאינה פוליטית וללא שליטה ישירה על מוסדות שלטון בעזה.