חמינאי חוזר על דרישתה של איראן להשבת כספים איראניים המוחזקים בידי קטאר

הדברים נאמרו בפגישה שנערכה אתמול באיראן בין עלי חמינאי לאמיר קטאר תמים בן חמד אל-ת'אני במהלכה חמינאי הוסיף שמדיניותה של איראן הינה להעמיק את הקשרים עם שכנותיה
Facebook
Twitter
WhatsApp
תמים בן חמד אל-ת'אני, אמיר קטאר
צילום: Drop of Light / Shutterstock.com

אמיר קטאר תמים בן חמד אל-ת'אני הגיע לביקור מדיני ברפובליקה האסלאמית של איראן, במהלכו נפגש בבירה טהראן עם בכירים במשטר האיראני, ובהם המנהיג העליון עלי ח'מינאי, נשיא איראן מסעוד פזשכיאן ושר החוץ עבאס עראקצ'י.

בהתייחסותו למפגש עם נשיא איראן, אמיר קטאר הודיע אתמול שהביקור נערך על רקע המאמצים המשותפים לקדם שיתוף פעולה והרחבה של השותפות בין המדינות.

סוכנות הידיעות ח'מינאי-ניוז הוסיפה ודיווחה שבמהלך הפגישה בין ח'מינאי לאל-ת'אני המנהיג העליון של איראן הדגיש את מדיניותה של ארצו להעמיק את הקשרים עם שכנותיה של איראן.

דברים דומים נאמרו על ידי שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י אשר חזר על המסר לפיו "השכנים שלנו הם בראש סדר העדיפויות שלנו".

עלי חמינאי
בתמונה - עלי ח'מינאי, המנהיג העליון של איראן, בעלת בריתם של החות'ים. צילום: Attila JANDI / Shutterstock.com

לצד זאת, ישנן סוגיות מעשיות ודחופות עבור המשטר האיראני אשר נוגעות ליחסים בין דוחא לטהראן, אשר עלו במהלך ביקורו של אמיר הקטאר ופגישתו עם המנהיג העליון של איראן.

בהקשר זה יש לציין את הנכסים האיראניים אשר מוחזקים בידי קטאר מזה חודשים רבים בדמות מיליארדי דולרים אשר שוחררו מידי דרום קוריאה למוסדות פיננסיים בקטאר כחלק מההבנות שהושגו בעסקת חילופי האסירים בין ארה"ב לאיראן.

המנהיג העליון של איראן התייחס לדברים במהלך המפגש עם אל-ת'אני, כאשר פרסום בח'מינאי-ניוז הביא מדבריו: "אנו רואים במדינה קטאר מדינה ידידותית ומדינה אחות; אולם, החזרת דרישותיה של איראן, שהועברו מדרום קוריאה לקטאר, נותרה בעינה, ואנו יודעים שהמכשול העיקרי ליישום ההסכם שהושג בעניין זה הוא ארצות הברית. אין הבדל בין נשיאים אמריקאים."

סנקציות על איראן
צילום: Number1411 / Shutterstock.com

הרפובליקה האסלאמית של איראן חוותה בתקופה האחרונה לא מעט טלטלות בהמשך להיחלשות כוחו של ציר ההתנגדות השיעי בראשו היא עומדת.

בהקשר זה ניתן לציין את הפגיעה הצבאית הקשה שספג חיזבאללה בלבנון בעקבות מבצע חיצי הצפון והריקושטים הפוליטיים שבאו בעקבותיה והתבטאו בין היתר במינויו של נשיא לבנון ג'וזף עאון, שלא היה מבין מקורביו ולאחר תקופה ארוכה במהלכה לבנון נותרה ללא נשיא מכהן.

תומכי חיזבאללה מתעמתים בימים האחרונים עם צבא לבנון, בהמשך לסירובה של הממשלה המקומית לאפשר למטוס איראני לנחות בשטחה על רקע אזהרות שהועברו מצד ישראל בעניין בשים לב לניסיונות של הרפובליקה האסלאמית לשקם את כוחו של חיזבאללה.

חיזבאללה
צילום: mohammad kassir / Shutterstock.com

לכך יש להוסיף את נפילתו של משטר אסד בסוריה ועלייתם של כוחות המורדים אשר מזוהים בחלקם עם תפיסות אסלאמיות.

המשטר החדש בדמשק שבראשו עומד אחמד א-שרע (אבו מוחמד אל-ג'ולאני) החל לרקום קשרים מדיניים חדשים עם טורקיה וערב הסעודית, מתחרותיה האזוריות של איראן.

מלבד ערעור כוחה האזורי, איראן עמדה בפני בעיות פנימיות על רקע המחאה העממית שנמשכה חודשים רבים באזורים שונים ברפובליקה האסלאמית. 

לכך יש להוסיף את מותם של נשיא איראן איבראהים ראיסי ושר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדאללהיאן בהתרסקות מסוק בחודש מאי 2024.  

אבראהים ראיסי
צילום: lev radin / Shutterstock.com

חילופי גברי במוסד הנשיאות באיראן הביאו לעלייתו של נשיא המזוהה עם המחנה הרפורמיסטי והמתון יותר, מסעוד פזשכיאן.

בהמשך לכך המשטר האיראני החל לחזק את הציר המדיני והערוץ הדיפלומטי במגעם של הרפובליקה האסלאמית עם שכנותיה האזוריות, לצד קשריה עם מדינות מחוץ למזרח התיכון.

מגמה זו באה לידי ביטוי עוד לפני ההתרחשויות האחרונות בדמות הנורמליזציה עם ערב הסעודית והניסיון לשקם את היחסים עם איחוד האמירויות.

כעת המגמה נמשכת ביתר שאת עם הצהרות של נשיא איראן החדש בדבר מוכנותה של ארצו לקיים יחסים עם כל המדינות (למעט ישראל), וכן איתותים לגבי חזרה להסכם הגרעין שנחתם בין איראן למעצמות בשנת 2015 וממנו פרש נשיא ארה"ב המכהן טראמפ בכהונתו הקודמת.

עשוי לעניין אותך

פרויקטים מיוחדים

כתבות אחרונות

דילוג לתוכן