המשך הלחימה ברצועת עזה במסגרת מלחמת חרבות ברזל שמטרתה מיטוט שלטון החמאס ושחרור חטופים בעזה ממשיכה לעמוד במוקד הכותרות הבינלאומיות.
לצד המערכה הצבאית מתקיימת מערכה נוספת ודיפלומטית בזירה הבינלאומית בין תומכים למתנגדים של ישראל אשר מערבת מפלגות, ארגונים בין ממשלתיים וארגוני זכויות אדם.
דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס מפרסם שקבוצה של חברי סנאט דמוקרטיים בארה"ב פנתה לנשיא האמריקאי ג'ו ביידן ביום שני ודחקה בו לנקוט בפעולות מיידיות ובכללן פתיחה של מעבר גבול גדול לרצועת עזה מתוך מטרה לספק סיוע הומניטרי עבור תושבי הרצועה.
חברי הסנאט פנו לביידן בכתב באומרם כי "ביטול האיום הנשקף מחמאס והגנה על אזרחים אינן מטרות סותרות זו את זו. אכן, המשפט ההומניטארי הבינלאומי מחייב להגן על אזרחים במהלך סכסוך מזוין".
המכתב האמור נשלח על ידי הסנטורים תמי בולדווין, טים קיין וכריס ואן הולן, ונחתם על ידי לא פחות משמונה סנטורים נוספים.
עמדות כאמור מצד גורמים בסנאט האמריקאי ומקרב מפלגת הבית של ביידן משקפות את הרף התחתון של היחס בגנותה של ישראל ומלחמת חרבות ברזל.
קריאות כאמור מתמקדות נכון לעכשיו בהגנה על תושבי עזה והכנסת סיוע הומניטרי בלבד, ולא בדרישה לעצירת המלחמה או הפסקת אש.
עם זאת חשוב להדגיש שבניגוד ללחצים המופנים מכיוונים אחרים בזירה הבינלאומית, הדרישות כלפי הנשיא האמריקאי ובייחוד מקרב חברי מפלגתו עלולות לייצר השלכות ישירות על המלחמה מעצם הסיוע הצבאי שאותו מספקת ארה"ב לישראל.
דברים אלו מקבלים דגש על רקע תקופת הבחירות הקרבה לנשיאות ארה"ב, כאשר נכון לעכשיו הסקרים בארה"ב צופים יתרון למועמד הרפובליקני העצמאי דונלד טראמפ.
באשר להתפתחויות באזורים אחרים בעולם, היומון הסעודי המוביל אל-ערביה מדווח כי במהלך פגישת ועדת השרים מטעם הפסגה הערבית-אסלאמית עם משרד החוץ הסיני שהתקיימה ביום שני בבייג'ינג, הגדיר שר החוץ הסעודי, הנסיך פייסל בן פרחאן, את המצב ברצועת עזה כ-'קטסטרופלי'.
עוד הוסיף שר החוץ הסעודי וקרא להפסקת אש מיידית ברצועה ולהכנסת סיוע לרצועת החוף בעזה, והדגיש שעזה סובלת מאסון הומניטרי מחניק.
ביקורות אלו מצד הממלכה הסעודית, אשר המגעים לנורמליזציה בינה לבין ישראל הוקפאו לאחרונה, מהוות התפתחות נוספת בגישה של ריאד כלפי מלחמת חרבות ברזל, אשר הקפידה להגביל ולתחם את ביקורתה בימים הראשונים של המערכה והפנתה בהתחלה האשמות בגנות חמאס.
דבריו של שר החוץ מצטרפים לדברים שנשא הנסיך יורש העצר מוחמד בן סלמאן במהלך הפסגה הערבית-אסלאמית אשר התקיימה בשבוע שעבר ושהטילה על ישראל אחריות בגרימת בפשעים נגד הפלסטינים.
לצד האמור המגעים המתקיימים בין ועדת השרים מטעם הפסגה הערבית-אסלאמית לבין סין ממחישים גם את מעורבותה של בייג'ינג מאחורי הקלעים בניסיונות לעצור את הלחימה ברצועת עזה.
על אף פרויקטים משותפים עם ישראל והיחסים הדיפלומטיים הקיימים בין בייג'ינג לירושלים, סין נוטה לתמוך במדינות המוגדרות על ידי ישראל כ-'ציר הרשע', ובכללן איראן וסוריה, בנוסף לעמידתה לצד הפלסטינים בהחלטות העולות במסגרת הדיונים במועצת הביטחון של האו"ם.
בהתאם לפרסום באל-ערביה מטרת הפגישה בין הצדדים, בה משתתפים בין היתר שרי החוץ הירדני, הפלסטיני והסעודי, הינה לגבש פעולה בינלאומית להפסקת המלחמה ברצועת עזה.
מלבד השיחות והפעולות המשותפות הנערכות במעורבותם הישירה של סין ומדינות ערב והאסלאם, פרסום בסוכנות הידיעות אנדולו מדווח על פגישה יוצאת דופן הצפויה להתקיים היום בין חברות BRICS באופן ווירטואלי בנושא המלחמה בעזה.
BRICS הינו ארגון בין ממשלתי המאגד תחתיו את ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה, ואשר אל שורותיו צפויות להצטרך בחודשים הקרובים בנוסף גם ערב הסעודית, איראן, איחוד האמירויות, ארגנטינה ואתיופיה.
בהתאם לפרסום גם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ואף הנשיא הסיני שי ג'ינפינג ישתתפו בשיחה, אשר במהלכה חברות הארגון צפויות למסור הצהרות באשר ל-"משבר ההומניטרי הנוכחי בעזה", כלשון הדיווח.
לצד זאת, סוכנות אנדולו מדווחת על הדרישה של ארגון זכויות האדם 'אמנסטי', הידוע בגישתו הביקורתית כלפי ישראל, לחקור את שתי מתקפות של צה"ל ברצועת עזה כפשעי מלחמה.
לטענת אמנסטי חבריה תיעדו שתי תקיפות ישראליות אשר בוצעו ברצועת עזה בחודש שעבר, במהלכן נהרגו 46 תושבי מרכז רצועת עזה בימים 19 ו-20 באוקטובר.
* רויטרס
* אל-ערביה
* אנדולו