יועץ בכיר לנשיא אוקראינה וולדימיר זלנסקי אמר שחתימה על הסכם להפסקת המלחמה עם רוסיה
משולה לחתימה לעסקה עם השטן, כך בהתאם לדיווח ביומון אל-ערביה. (www.alarabiya.net,
פורסם ביום 26.7.2024)
דבריו של היועץ נאמרו כאשר ברקע המשך הקרבות על אדמת אוקראינה והפגזות הדדיות בין קייב למוסקבה.
בעניין זה, דיווח באל-ערביה מפרסם תקיפה של רוסיה אשר כוונה כנגד מתקני אנרגיה בשני אזורים באוקראינה באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים אשר גרמה להפרעות באספקת החשמל.
בין השורות
- דיונים באשר להפסקת אש במלחמה באוקראינה החלו להיעשות נפוצים יותר בחודשים האחרונים, לאחר שנשיא רוסיה וולדימיר פוטין הביע נכונות להיכנס למו"מ לעצירת הקרבות.
- בסוכנות הידיות רויטרס מדווחים שפוטין מתנה את סיום המלחמה בשימור קווי הגבול הנוכחיים בין המדינות והשטחים אותם הצבא הרוסי הצליח לכבוש מתחילת המלחמה בארבעה מחוזות באוקראינה – חרסון, לוהנסק, דונייצק ווזפוריז'יה. (reuters.com, פורסם ביום 24.5.2024)
- כמו כן, הנשיא הרוסי מוסיף ומדגיש כי על אוקראינה לזנוח את שאיפתה להצטרף לברית נאט"ו (reuters.com, פורסם ביום 25.7.2024), סוגיה רבת חשיבות עבור רוסיה אשר עומדת במוקד תפיסת הביטחון של מוסקבה ומאפיינת את מגעיה עם מדינות נוספות במרחב.
- מנגד, גורמים באוקראינה ובהם הנשיא זלנסקי דוחים את התנאים הרוסיים להפסקת אש, ותובעים ריבונות על השטחים עליהם השתלטה רוסיה ושמירה על שלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה.
- בקרב שני הצדדים קיים חשש שמא הפסקת אש אשר תושג לאחר שיחות במעורבות מוסקבה וקייב תאפשר לצד האחר להתארגן ולהתחמש מחדש, לצורך חידוש הקרבות בהמשך.
מבט להמשך
- מגעים פוטנציאלים בין הצדדים עומדים בפני מס' קשיים, ובהם רמת אמינות נמוכה בין המדינות, פערים בדרישות של מנהיגיהן והחזון המוצע על ידי כל אחד ליום שאחרי סיום המלחמה.
- היקף האבידות והנזק הרב אשר נגרמו לצבא הרוסי כתוצאה מהקרבות יקשו על הנשיא פוטין לוותר על דרישתו לשמר את אחיזתה של מוסקבה בשטחים שנכבשו באוקראינה בדם ומאמץ רב.
- שיקול שכזה מקבל דגש לאור הניצחונות הרוסיים האחרונים בשדה הקרב והסדרת הריבונות הרוסית בארבעת המחוזות האוקראינים בחוקה הרוסית עוד משנת 2022.
- חיזוק לאותה טענה מתבסס בנוסף על מה שנדמה כשאיפה של השלטונות ברוסיה לנסות ולשווק עבור הציבור הרוסי כל הפסקת אש עתידית כניצחון של רוסיה במערכה.
- הדרישה הרוסית להשארת שטחים אוקראינים בשליטת רוסיה צפויה להיתקל בהתנגדות מהצד האוקראיני, בעוד הנשיא זלנסקי דבק בדרישה להחזיר כל שטח שאבד לידיים אוקראיניות, לרבות חצי האי קרים אשר סופח על ידי רוסיה בשנת 2014.
- קשה להתעלם מההשפעה שעשויה להיות לבחירות לנשיאות ארה"ב על המו"מ. בעניין זה, דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס הביא מדבריו של הנשיא הרוסי אשר ציין מוקדם יותר החודש שבלתי אפשרי לקיים דיאלוג בונה כל זמן שמתנהלות בחירות בארה"ב. (reuters.com, פורסם ביום 4.7.2024)
- הבחירות בארה"ב עשויות להשפיע על המלחמה באוקראינה ולייצר מומנטום לתזוזה בדינמיקה לאחר חודשים של קיפאון, ובייחוד במקרה שבו דונלד טראמפ ייבחר לנשיאות ארה"ב.
- ברקע ישנה התייחסותו של המועמד הרפובליקני למלחמה באוקראינה בחודשים האחרונים ובירורים שנעשו מצדו באשר להשארת השטחים שנכבשו על ידי רוסיה בידי הקרמלין ומניעת תמיכה אמריקאית בקייב במקרה שבו האחרונה תסרב לתנאים האמריקאים. (reuters.com, פורסם ביום 4.7.2024)