הדיונים בדרג המדיני והצבאי בישראל לקראת כניסה אפשרית של צה"ל לרפיח בתקופה הקרובה מייצרים הדים מעבר לים בכלי תקשורת כמו גם בקרב גורמים רשמיים במדינות ערביות ומערביות כאחד.
רפיח מהווה מוקד כוח מרכזי אשר עוד לא חווה את השלכות התמרון הצבאי של צה"ל במלוא עוצמתו, כאשר העיר נותרה במעמד של מקום מקלט עבור תושבי רצועת עזה מתחילת מלחמת חרבות ברזל.
כעת, משנדמה כי כניסה לעיר הדרומית מהווה אירוע הממשמש ובא, הולכים ומתרבים הדיווחים וההצהרות היוצאים כנגד כניסה של צה"ל לאזור ומפעילים לחץ כנגד המבצע הצבאי.
פרסום ביומון העזתי פלסטין ניוז מדווח על הצהרת משרד החוץ הסעודי אשר הזהיר ביום שבת "מההשלכות המסוכנות ביותר של הסתערות ופגיעה בעיר רפיח ברצועת עזה, שהיא המקלט האחרון למאות אלפי אזרחים…"
סוכנות הידיעות AP מביאה בתורה את תגובתם של גורמים רשמיים במצרים לפיה ארץ הנילוס עשויה להשעות את הסכמי קמפ דיוויד במקרה שחיילי צה"ל ייכנסו לרפיח.
דברים אלו נאמרים על רקע החשש של מצרים מפני דחיקתם של הפלסטינים לכיוון חצי האי סיני בעקבות הפעולה הצבאית, אשר אף עלולה להביא לטענתם לסגירתו של ציר סיוע ואספקה מרכזי לרצועת עזה.
תגובותיהן של מדינות ערביות המשתייכות לציר הסוני המתון מצטרפות להצהרות של גורמים מערביים ובהם הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן וכן הנציג העליון לענייני חוץ וביטחון של האיחוד האירופי, ז'וזפ בורל, אשר הביעו גם הם חשש מפני המבצע הצבאי הצפוי.
חשיבות האירוע ניכרת גם בהצהרותיו של חמאס, אשר הדגיש בערוץ אל אקצא המזוהה עמו כי כניסה של צה"ל לרפיח משמעה פיצוץ המשא ומתן לשחרור החטופים המוחזקים ברצועת עזה.
חמאס מצדו ממשיך להדגיש את הנראטיב של עקירת העם הפלסטיני הצפוי לטענתו להתרחש עם הכניסה לעיר הדרומית ברצועה.
מעניין לציין שארגון הטרור דואג להמשיך ולסנכרן בין ההאשמות המושמעות על ידו ומופנות כלפי הדרג המדיני בישראל ובייחוד כלפי ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין ההתפתחויות הפוליטיות המתרחשות בתוך ישראל.
בהקשר זה ועל רקע השיח המתנהל בישראל באשר לעסקת חטופים אפשרית ובכלל זאת היתרונות והחסרונות הנלווים לעסקה שכזו, חמאס מדגיש בדבריו לטענתו כי נתניהו מנסה להתחמק מביצוע עסקת חילופי חטופים ואסירים באמצעות "ביצוע רצח עם ואסון הומניטרי חדש ברפיח."
הצהרות אלו של חמאס ממחישות עד כמה קשוב הארגון להתפתחויות באקטואליה הישראלית וכיצד אנשיו פועלים על מנת למנף את העמדות השונות והוויכוח הער בישראל למען צרכיו השונים.
פעילות זו נעשית באמצעות שימוש בטרמינולוגיה אשר לכאורה נוקטת בקו דומה לעמדות מובנות הקיימות בתוך ישראל.
רטוריקה שכזו מצד חמאס נועדה להפעיל לחץ עקיף על הדרג המדיני באמצעות הפניית דבריו לקהל הישראלי מחד ולבעלות בריתה של ישראל מאידך.
גורמים אלו, אשר משמיעים בתורם את חששותיהם מפני הפעולה ברפיח, מהווים לראיית הארגון בגדר מוקדים העשויים להשפיע על תהליך קבלת ההחלטות של הקבינט המדיני-ביטחוני וראש הממשלה.
הלחץ הראשון מסוגו מאז ה-7 באוקטובר אשר הולך ומתגבש ומופנה כלפי הממשלה ממחיש שהננו עומדים לקראת שלב חדש במלחמת חרבות ברזל.
התגובות במערכת הבינלאומית ייתכן ומעידות שהפעולה ברפיח, ככל ואכן תתרחש, עשויה לטמון במסגרתה השלכות מהותיות הנוגעות למלחמה ולמעמדם של הצדדים המעורבים, אגב יצירתן של השפעות עקיפות במרחב המזרח תיכוני.
השלכות אלו מהוות בגדר עליית מדרגה נוספת במלחמה וחצייה אפשרית אל מעבר לנקודת האל-חזור, שמשמעותה הקטנת הסיכויים לסיום הנוכחות הצה"לית בעזה בעזרת פתרון דיפלומטי בטווח הזמן הקרוב ודחייה של פתרון נוח בעיניים מערביות וערביות הנעדר שינויים דרסטיים בסטטוס קוו הקיים.
מקורות:
פלסטין ניוז; AP.