תקיפות צה"ל ברצועת עזה נמשכות כחלק ממבצע 'חרבות ברזל' על רקע ירי הטילים לישראל והקרבות בדרום המדינה, במסגרתם כוחות מערכת הביטחון פועלים על מנת לטהר את האזור ממחבלים.
פרסום ביומון א-שרק אל-אווסט מדווח על העדכון שניתן מטעם האו"ם לפיו ההערכות הן שלמעלה מ-260,000 אנשים בעזה נמלטו מבתיהם, כאשר המספרים צפויים לעלות.
באל-ערביה מביאים מדבריהם של תושבים ומשרדי ממשל המזוהים עם חמאס ברצועה אשר מתארים את המראות באזור.
ראש לשכת המידע הממשלתית בעזה מציין שהמתקפות של ישראל נמשכו במהלך הלילה ועד הבוקר, במסגרתן הופצצו עשרות בנייני מגורים, מפעלים, מסגדים ועוד.
על רקע אותם הדברים הזרוע המדינית של חמאס ברצועת עזה מוציאה קריאת מצוקה דחופה לקהילה הבינלאומית ולארגוני סיוע הומניטריים לשם קבלת סיוע ודרישה לעצור את המתקפות הישראליות.
באל-ערביה מוסיפים לדווח על השמדתן של שכונות שלמות ברצועה ושיטוח של מבנים, מתקפות אשר כבר מכונות מצד תושבי הרצועה כאל "ההירושימה החדשה".
החטופים הזרים וההשוואה בין חמאס לדאעש
בניגוד למבצעים קודמים שהתרחשו ברצועת עזה המלחמה הנוכחית בין ישראל לחמאס מתאפיינת בהיבטים בינלאומיים בולטים.
בהקשר זה, בין הנרצחים והחטופים אשר נמצאים בשבי החמאס והג'יהאד האסלאמי ישנם אזרחים זרים רבים מארה"ב, מדינות אירופה, רוסיה, דרום אמריקה, אסיה ועוד.
סיטואציה שכזו והשלכותיה ייתכן ולא נלקחו בחשבון על ידי חמאס, כאשר פעולותיו הרצחניות של הארגון אשר בוצעו על אזרחים ממדינות זרות מושכות תשומת לב רבה ומסוקרות בהרחבה על ידי התקשורת העולמית.
כאן ניתן להדגיש את ההשוואה אשר מנסים בממשלת ישראל ובמשרד החוץ לקדם במסגרת ההסברה הישראלית אשר מתמקדת ביצירת זיקה בין חמאס לבין דאעש.
זיקה שכזו יכולה להיות אפקטיבית בהתחשב בהיסטוריה העקובה מדם הקיימת בין מדינות אירופה וארה"ב לצד מדינות נוספות בעולם לבין דאעש, אשר עד לפני כמה שנים שלט בשטחים נרחבים בסוריה ובעיראק.
סיטואציה זו הינה בעלת חשיבות בהתחשב בדגש שנותנים בחמאס לשיח המתבסס בין היתר על מושגים 'מערביים' של זכויות אדם, וזאת על רקע הצגתו של הארגון את עצמו כתנועה הפועלת למען זכויותיו של העם הפלסטיני וניסיונותיו להציג את ישראל כאל הצד הכובש והתוקפן בסכסוך.
אבדן המיצוב הלאומי של הארגון והחלפתו בעל כורחו בתדמית של ארגון טרור אסלאמיסטי בסגנון של ארגוני הג'יהאד העולמי שמולם מתמודדים ארה"ב ואירופה מזה שנים בבית ובחוץ עלולים להסב נזק לחמאס ולפגוע בלגיטימציה שלו.
פגיעה כאמור עשויה בתורה לאפשר מרחב תמרון רחב יותר עבור ישראל בפעולותיה הצבאיות כנגד חמאס והצדקה בינלאומית להסבת נזק רב לארגון וייתכן שאף להשמדתו, ככל וישראל אכן תפעל לכך.
התגובות במערכת הבינלאומית
לבד מהנפגעים הזרים הרבים, המעורבות הבינלאומית מתבטאת באופנים נוספים ושונים ובין היתר בתמיכה שמקבלת ישראל מארה"ב נכון לעכשיו.
לצד נאומו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בו הביע את עמידתה הנחרצת של המעצמה האמריקאית לצד ישראל חשוב להדגיש שתמיכה שכזו במלחמה מול חמאס אינה בלתי מסויגת, כאשר הממשל האמריקאי מקנה חשיבות רבה לניהול המלחמה על פי דיני המלחמה, כפי שעלה גם במהלך נאומו של ביידן.
התנהלות שכזו עשויה לרמז על מגבלות והסתייגויות נוספות שייתכן ויגיעו בהמשך מצד וושינגטון, וזאת ככל והמלחמה בעזה תימשך ומצבם ההומניטרי של תושבי הרצועה ילך ויתדרדר.
דברים אלו מצטרפים לתגובות המועברות מצד האו"ם למצור שאותו מפעילה ישראל כעת על רצועת עזה שבמסגרתו נמנעת הכנסה של ציוד הומניטארי לרצועה, אשר רואות בכך כצעד העומד בניגוד לדין הבינלאומי.
מכיוון אחר פרסום בא-שרק אל-אווסט מדווח שגם הקרמלין הביע את התייחסותו לקרבות בישראל וברצועה, והדגיש את חששותיו מפני הסלמה במצב מעבר למרחב הנוכחי של הסכסוך הישראלי ערבי.
בהקשר זה, דובר הקרמלין הדגיש בדבריו את הצורך למקד את המאמצים בהסדר פוליטי-מדיני, וזאת לצד הפגנת איפוק והימנעות מפעולות פזיזות.
התגובות מערב הסעודית גם לא איחרו להגיע, וזאת על רקע המגעים להסדר נורמליזציה בין ריאד לירושלים והתהיות בתקשורת עם המערכה הנוכחית בין ישראל לחמאס עשויה להשפיע על התפתחויות עתידיות בעניין זה.
בהתאם לדיווח באל-ערב ריאד הביעה את תמיכתה המלאה בפלסטינים, כאשר משרד החוץ הסעודי אף הפנה לדבריו הקודמים במסגרתם הזהיר מפני הסכנה שבהסלמה במצב כתוצאה מהמשך 'הכיבוש', לטענתו, ושלילת זכויותיהם של הפלסטינים.
דברים אלו נאמרו במקביל לדחיית הפגיעה באזרחים ואת ההכרח שבשמירה על החוק ההומניטרי על ידי כל הצדדים.
בהקשר זה ובהתאם לפרסום באל-ערב, ייתכן ותגובתם של הסעודים להתפתחויות האחרונות נועדה על מנת להפיג את החששות לפיהן הממלכה הסעודית תיתן עדיפות לנורמליזציה עם ישראל על חשבון תמיכה בפלסטינים.
* א-שרק אל-אווסט
* אל-ערביה
*אל-ערב