מגמת ההקצנה של ההפגנות במוסדות הלימוד בארה"ב כנגד ישראל | ניתוח עומק

המחאות כנגד ישראל על רקע מלחמת חרבות ברזל מתאפיינות במגמה של הקצנה כמותית ואיכותנית, אשר מתבטאת בקצב התפשטותם של אירועי המחאה לצד האלימות המילולית והפיזית המופנית במסגרתם כלפי סטודנטים ואנשי צוות יהודים ופרו-ישראלים. הרטוריקה אשר באה לידי ביטוי במחאות עושה מעבר חד מהפגנת דאגה לפלסטינים בעקבות מניין ההרוגים הגבוה והמשבר ההומניטרי המחמיר ברצועה להזדהות ותמיכה באלימות, טרור ופעולות אנטישמיות המזוהות עם התנגדות לציונות.
Facebook
Twitter
WhatsApp
BDS ודה לגיטימציה
צילום: Ryan Rodrick Beiler / Shutterstock.com. למצולמים אין קשר לפרסום.

אירועי המחאה בקמפוסים בארה"ב על רקע מלחמת חרבות ברזל הולכים וצוברים תאוצה בימים האחרונים, במגמה המעלה חשש לביטחונם של סטודנטים יהודים וישראלים אשר לומדים באוניברסיטאות.

התפתחויות מהתקופה האחרונה באות לידי ביטוי בהקמה של אוהלים באזורים מרכזיים בקמפוסים אשר הפכו לשטחי מחאה כנגד מלחמת חרבות ברזל ובהם מושמעות התבטאויות כנגד ישראל עם רטוריקה אנטי ציונית ואנטישמית.

מאחורי ההפגנות האחרונות עומדים מס' ארגונים פרו פלסטינים ובהם ארגון 'סטודנטים למען צדק בפלסטין' (Student for Justice in Palestine – SJP).

במחאות לוקחים חלק גם ארגונים יהודים, לרבות הארגון האנטי ציוני 'קול יהודי לשלום' אשר סוקר בהרחבה בתקשורת בעקבות השתתפות פעיליו במחאות כנגד המלחמה בעזה שנערכו לפני מס' שבועות בתחנת הרכבת המרכזית במנהטן, הגרנד סנטרל.

הסנונית הראשונה להקמת האוהלים החלה באוניברסיטת ואנדרבילט בנאשוויל, טנסי בסוף חודש מרץ והתפשטה במהרה לקמפוסים נוספים ברחבי ארה"ב.

חלק מאותן האוניברסיטאות משתייכות ל-Ivy League ('ליגת הקיסוס'), המאגדת את המוסדות האקדמאיים הנחשבים ביותר בארה"ב, ובהן אוניברסיטת קולומביה, אוניברסיטת ניו יורק ואוניברסיטת ייל, הממוקמות כולן במזרח ארה"ב.

הפרופיל הגבוה של מוסדות הלימוד וההחמרה באירועי המחאה הכוללים אלימות המופנית כנגד סטודנטים יהודיים הקנו להתפתחויות האחרונות סיקור נרחב בכלי התקשורת, במה שנדמה כהתפשטות של התופעה אשר הביאה למעורבותם של גורמי אכיפת החוק לצורך התמודדות עם התופעה שאותה במוסדות הלימוד לא מצליחים להכיל.

BDS ודה לגיטימציה
צילום: Ryan Rodrick Beiler / Shutterstock.com

המחאות נערכות בסימן הדרישה של הסטודנטים המפגינים המופנית לאוניברסיטאות לחדול משיתוף פעולה עם ישראל וביקורת מצדם על השקעה או מעורבות של מוסדות הלימוד בחברות שמעבירות אמצעי לחימה לישראל.

במסגרת זאת פעילי מחאה דורשים את הפסקת המלחמה ברצועת עזה ופונים לממשל האמריקאי בדרישה לחדול משיתוף פעולה עם ישראל.

על רקע האמור יש לציין כי בימים האחרונים בית הנבחרים והסנאט בארה"ב אישרו העברה של חבילת סיוע חסרת תקדים לישראל בשווי של כ-15 מיליארד דולרים וזאת לצד למענקים נוספים אשר יופנו לצורך שיקום רצועת עזה.

עם זאת ולצד ההתמקדות בנעשה ברצועת עזה המחאות בקמפוסים בארה"ב החלו לקבל גוונים אנטישמיים המזוהים עם האנטישמיות החדשה.

אנטישמיות זו, לה אחיזה איתנה בקרב סטודנטים בקמפוסים האמריקאים, מתאפיינת בשלילת קיומה של ישראל ובהבעת סנטימנטים אנטי-ציוניים. 

סנטימנטים אלו מופנים כנגד תפיסות ציוניות וגורמים המזוהים עם הציונות, ומחליפים שיח וטרמינולוגיה המופנים במישרין כלפי יהודים, אגב הדגשת העובדה כי התנגדות לישראל הינה לגיטימית ואינה משולה לשנאת יהודים.

אנטישמיות
צילום: ChameleonsEye / Shutterstock.com

יוזמת 'Popular University for Gaza'

פעילות המחאה שהחלה להקצין לאחרונה נערכת בסימן יוזמת ‘Popular University for Gaza’, אשר מאחוריה עומד ארגון SJP ושלוחותיו באוניברסיטאות בארה"ב.

SJP, 'סטודנטים למען צדק בפלסטין', נחשב לאחד מארגוני המחאה הפרו פלסטיניים הבולטים הפועלים באזור צפון אמריקה, וידוע בשל תמיכתו בטרור וקידום חרמות כנגד ישראל ומעורבות בפעילות תנועת ה-BDS העולמית.

לדברי SJP, היוזמה נועדה למנף את הגיוס ההמוני של הארגון לכדי עוצמה מוחשית למען השתלטות על מוסדות הלימוד, קמפוס אחר קמפוס, עד לשחרורה של 'פלסטין'.

בהקשר זה, ארגון הגג של SJP פרסם ביום 20.4.2024 הצהרה אשר במסגרתה פנה לשלוחותיו בארה"ב להוציא "קריאה לפעולה" לסטודנטים ומרצים להצטרף ליוזמה של הארגון על מנת להשתלט על מוסדות הלימודים ולחייב את האוניברסיטאות לחדול מלשתף פעולה עם ישראל.

להלן קטע מההצהרה שפורסמה על ידי SJP [תרגום חופשי מאנגלית]:

"אנחנו כסטודנטים נשיב לעצמנו את כוחנו בקמפוס – לא יהיו שיעורים או ציות למוסדות שלנו כל עוד רווחיהם חסרי הבושה בגין רצח העם שלנו נמשך. באמצעות תנועת הסטודנטים לאוניברסיטה פופולרית, נהפוך את ההתגייסות ההמונית שלנו לכוח מתמשך, מוחשי… נתפוס את השליטה במוסדותינו, קמפוס אחר קמפוס, עד שפלסטין תהיה חופשית"

בהתאם לפרסום מאת הליגה נגד השמצה, החל מיום 19.4.2024 נערכו הפגנות סולידאריות בקמפוסים שונים בארה"ב, ובהם באוניברסיטת הרווארד, אוניברסיטת נורת'ווסטרן, אוניברסיטת אוהיו, אוניברסיטת פרינסטון ועוד. (www.adl.org, פורסם ביום 22.4.2024)

נכון לתחילת השבוע פעילי מחאה המשיכו להציב אוהלים ברחבי קמפוסים בארה"ב, ובהם באוניברסיטת קולומביה, אמרסון קולג', אוניברסיטת ניו יורק, אוניברסיטת מרילנד, אוניברסיטת מישיגן ואוניברסיטת ייל. (www.adl.org, פורסם ביום 22.4.2024)

תמיכה בטרור ואירועי אלימות מצד מפגינים פרו פלסטינים

ההפגנות בקמפוסים החלו להתדרדר במהרה לאלימות פיזית ומילולית אשר הופנתה כלפי סטודנטים פרו ישראלים ויהודים, לצד עימותים של המפגינים עם שוטרים בעת שבה האחרונים פעלו על מנת לפזר את המחאות.

באוניברסיטת קולומביה התרבו גילויי האלימות כלפי סטודנטים יהודים ופרו ישראלים במהלך ההפגנות, במקביל לקריאות עידוד והזדהות עם חמאס וארגוני טרור פלסטינים.

ג'ונתן לדרס, מפגין פרו ישראלי בקולומביה, סיפר שדגל ישראל שלו נגנב ונשרף, וכי קיבל מכות בפניו.

גם באוניברסיטאות יוקרה אחרות סטודנטים יהודים ופרו ישראלים חוו הטרדות ועימותים עם מפגינים פרו פלסטינים.

סטודנטית באוניברסיטת ייל התלוננה כי נפגעה בעינה מדגל של פעיל פרו פלסטיני במהלך אחת מההפגנות, באירוע אשר קיבל גינוי מאת חברת הקונגרס הדמוקרטית רוזה דילורו (www.jta.org, פורסם ביום 22.4.2024)

לדברי חברת הקונגרס [תרגום חופשי מאנגלית]:

"הסתה לשנאה ואלימות כלפי סטודנטים יהודים וחברי קהילה, כפי שראינו באוניברסיטאות אחרות, היא בלתי מתקבלת על הדעת והאחראים לאלימות חייבים לתת דין וחשבון"

BDS ודה לגיטימציה
צילום: lev radin / Shutterstock.com

פרסומים ברשתות החברתיות מאת פעילים פרו פלסטינים העלו גילויי תמיכה בזרוע הצבאית של חמאס וקריאה להרג של חיילים ישראלים, לצד תמיכה בחמאס ובירי טילים על ישראל:

‘Qassam [גדודי עז אל-דין אל-קאסם, הזרוע הצבאית של חמאס], make us proud. Take another soldier out.’

‘We say, ‘Justice;’ you say, ‘How?’ Burn Tel Aviv to the ground’.

‘Ya, Hamas, we love you. We support your rockets, too.’

מפגינים אחרים שייכו את עצמם לארגון חמאס והתייחסו למפגינים פרו ישראלים באוניברסיטת קולומביה אשר לקחו חלק בהפגנות לטובת ישראל כמטרות הבאות של הזרוע הצבאית של ארגון הטרור חמאס.

שלטים שהונפו בהפגנות ביטאו תמיכה באלימות וקריאות בגנותה של ישראל [תרגום חופשי מאנגלית]:

"מסר לחלאות האומה והחזירים של כדור הארץ. גן עדן שוכן בצל החרבות. תהילה למי שגורם לכובש לטעום מרירות"

מפגינה אשר חבשה כפיה התייחסה למבצע 'מבול אל אקצא', הכינוי שניתן על ידי חמאס למלחמה ברצועת עזה [תרגום חופשי מאנגלית]:

"שייוודע ברבים, מבול אל-אקצא (ב-7 באוקטובר) הוא שהחזיר את האינתיפאדה העולמית על השולחן. ורוח ההקרבה של לוחמי החופש הפלסטינים היא שתנחה כל מאבק בכל פינה במדינה." (www.thejc.com, פורסם ביום 22.4.2024)

אלחי ביוכלר, הרב של אוניברסיטת קולומביה, קרא לפני מס' ימים לסטודנטים יהודים לא להגיע לקמפוס על רקע האירועים האחרונים.

בהודעת וואטסאפ אשר שלח הרב למאות סטודנטים יהודים המליץ הרב לסטודנטים לחזור לביתם ולהישאר שם, וכתב שהאירועים האחרונים [תרגום חופשי מאנגלית]:

"הבהירו כי ביטחון הציבור באוניברסיטת קולומביה ומשטרת ניו יורק אינם יכולים להבטיח את שלומם של סטודנטים יהודים"

"כואב לי מאוד לומר שאני ממליץ לכם בחום לחזור הביתה בהקדם האפשרי ולהישאר בבית עד שהמציאות בקמפוס וסביבתה תשתפר באופן דרמטי"

BDS ודה לגיטימציה
צילום: Koca Vehbi / Shutterstock.com

אירועי המחאה בקמפוסים לוו בהבעת תמיכה בטרוריסטים וכן ארגונים כדוגמת הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני והחזית העממית לשחרור פלסטין, אשר מסווגים על ידי ארה"ב כארגוני טרור.

הליגה נגד השמצה מדווחת על הנעשה בימים האחרונים באוניברסיטת ייל, במסגרתה מתקיימת שביתת רעב לצד הפגנות אשר לוו בהקמה של אוהלים. (www.adl.org, פורסם ביום 22.4.2024)

במסגרת המחאה הועלו קריאות תמיכה בווליד דקה, מחבל ערבי ישראלי שנודע בשל מעורבותו ברצח של החייל משה תמם בשנות השמונים, וכן בליילה ח'אלד, פעילת החזית העממית לשחרור פלסטין לשעבר אשר היתה מעורבת בחטיפת מטוסים, לרבות ניסיון חטיפה של מטוס חברת אל על בשנת 1970.

בנוסף, פרסומים מדווחים על שירי ראפ אותם שרים המפגינים בייל אשר מדגישים את שאיפתם לשחרור פלסטין ולהשמדתה של ישראל (www.thefp.com, פורסם ביום 22.4.2024):

“Fuck Israel, Israel a bitch / Bitch we out here mobbin’ on some Palestine shit / Free Palestine bitch, Israel gon’ die bitch / Nigga it’s they land why you out here tryna rob it / Bullshit prophets, y’all just want the profit”

חמאס
צילום: Anas-Mohammed / Shutterstock.com

במהלך פיזור ההפגנות באוניברסיטת קולומביה נעצרו למעלה מ-100 מפגינים פרו פלסטינים אשר התמקמו באוהלים שהוקמו במתחם הקמפוס, במקביל למעצרים נוספים שבוצעו בקמפוסים אחרים (www.apnews.com, פורסם ביום 24.4.2024)

באוניברסיטת ניו יורק נעצרו 133 מפגינים בתחילת השבוע, אשר שוחררו בהמשך עם זימונים לבית משפט בעקבות האשמות של הפרת סדר.

ראש העיר ניו יורק אריק אדמס אמר ששוטרים ספגו פגיעות מבקבוקים וחפצים אחרים במהלך ההפגנות שנערכו בשבוע האחרון. (www.apnews.com, פורסם ביום 24.4.2024)

מעצרים נוספים בוצעו באוניברסיטת מינסוטה, אוניברסיטת ייל וכן במוסדות לימוד אחרים בחוף המערבי בארה"ב.

הג'יהאד האסלאמי
צילום: Anas-Mohammed / Shutterstock.com

הטרמינולוגיה בה נעשה שימוש במסגרת ההפגנות מתמקדת בשבח אנשי חמאס וארגוני הטרור ברצועת עזה, בהם רואים המפגינים כלוחמי חופש וחירות. 

ביטויים ונראטיבים אלו מבטאים את החיבור בין תפיסות לאומיות ופרו-פלסטיניות לבין תפיסות הומניות, הרווחות יחדיו בקרב המנעד השונה של סטודנטים אשר לוקחים חלק ומשתתפים בהפגנות.

תפיסות אלו מושמעות אגב התעלמות המפגינים ממעורבותם של ארגוני הטרור בטבח ובעינויים של אזרחים ישראלים ביום 7 באוקטובר, וכן בחטיפתם של אזרחים חפים מפשע המוחזקים עד היום בתנאים קשים ברצועת עזה, לצד דיווחים ועדויות באשר להתעללות מינית שאותה חווים החטופים.

ראיית חמאס ואנשיו כלוחמי חירות מצטרפת לנראטיבים נוספים המקודמים בחודשים האחרונים על ידי המפגינים, אשר מוכנים לצדד באלימות פיזית כאופציה לגיטימית של מאבק מצד הפלסטינים מול ישראל.

בדרך זו המפגינים פוטרים את ארגוני הטרור ברצועת עזה מאחריות למעשיהם, אשר אינם מסווגים כמעשי טרור, אגב הצגת הפלסטינים כקורבן והצד החלש המגיב בלית ברירה ובאמצעים העומדים לרשותו לפעולות של דיכוי שאותן לכאורה יוזמת ישראל כנגד הפלסטינים. 

אנטישמיות ואנטי-ציוניות במוקד

מלבד תמיכה בארגוני טרור, הפלישה והטבח שבוצע ביישובי ישראל ב-7 באוקטובר 2024 וביצוע מעשי אלימות כנגד ישראל, ההפגנות בקמפוסים בארה"ב מתמקדות בהשמצה של הציונות וסילוק כל סממן לתפיסות ציוניות ממוסדות הלימוד.

כחלק מכך המפגינים קוראים בגלוי לסילוקם של סטודנטים ציונים משטחי הקמפוסים, ומקשרים לעיתים בין הפגנות פרו-ישראליות לבין עמדות פרו-ציונות המסווגות כבלתי לגיטימיות ומשולות לתפיסות גזעניות ומפלות.

באוניברסיטת קולומביה, סלוגנים שהפכו פופולאריים בימים האחרונים מתמקדים בדרישה לסלק ציונים משטחי הקמפוסים (www.columbiaspectator.com, פורסם ביום 17.4.2024):

“Say it loud, say it clear, we don’t want no Zionists here.”

לצד קריאות אנטי ציוניות, סטודנטים יהודים נתונים תחת אלימות מילולית ואנטישמית, כדוגמת קריאות של מפגינים לחזרתם של היהודים לפולין אשר הופנו לקבוצה של סטודנטים יהודים בעת שעזבו את שטחי הקמפוס של קולומביה באחד הלילות האחרונים:

"יהודים יהודים [המילה 'יהודים' כפי שנאמרת בשפה העברית] חיזרו לפולין".

על רקע האירועים האחרונים והעלייה באירועים האנטישמיים במוסדות הלימוד, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן יצא בהצהרה לתקשורת ביום ראשון במסגרה גינה את האירועים האחרונים ואמר שאין לכך מקום בקמפוסים או בכל מקום אחר בארה"ב.

מרכז הילל אינטרנשיונל העוקב אחר תופעת האנטישמיות בקמפוסים מצביע על כ-1,352 אירועים אנטישמיים בסך הכל אשר התרחשו ברחבי הקמפוסים מאז 7 באוקטובר 2024, המשקפים עלייה בשיעור של 700% בהשוואה לאותה תקופה אשתקד. (www.hillel.org)

עשוי לעניין אותך

פרויקטים מיוחדים

כתבות אחרונות

דילוג לתוכן