מצרים וקטאר פועלות להארכת הפסקת האש על רקע חידוש ירי הטילים והקרבות ברצועת עזה

פרסומים בתקשורת העולמית מדווחים על המשך המגעים להפסקת אש זמנית בין ישראל לחמאס במעורבותן של מדינות זרות אשר תכלול שחרור חטופים ישראלים, וזאת במקביל להמשך הלחצים מצד הקהילה הבינלאומית בהובלתן של מדינות ערב לעצור את הלחימה בעקבות הטענות למצב הומניטרי קשה ברצועה
Facebook
Twitter
WhatsApp
אמיר קטאר אל-ת'אני
קרדיט: Drop of Light / Shutterstock.com

הדיונים בקרב הקהילה הבינלאומית בנוגע למלחמת חרבות ברזל העלו השבוע הילוך על רקע הפוגה זמנית בקרבות שנמשכה כשבוע, ואשר במהלכה נשמעו קריאות לעצירת הלחימה וחידוש יוזמת השלום הערבית בין ישראל לפלסטינים בהתבסס על פתרון שתי המדינות.

הלחצים הדיפלומטיים מובלים בתורם על ידי מדינות הציר הסוני המתון במזרח התיכון, ובכלל זאת ערב הסעודית וירדן, אשר בכירים במסגרתם מביעים ביקורת על המצב ברצועת עזה ופעילותה של ישראל, וזאת מבלי להתייחס מנגד באותו המשקל למצבם של החטופים הישראלים או לאירועי ה-7 באוקטובר.

בהקשר זה, נשיא ברזיל לואיז אינסיו דה סילבה הגיע השבוע לביקור רשמי בערב הסעודית במהלכו נפגש עם הנסיך הסעודי יורש העצר מוחמד בן סלמאן.  

המנהיגים דנו ביחסים הבילטרליים בין המדינות, ובכלל זאת בהקמת מועצת תיאום סעודית-ברזילאית שמטרתה להעצים את שיתוף הפעולה ביניהן, לצד שיפור והגדלת היקף הסחר והתקשורת בין המגזרים הפרטיים בברזיל ובערב הסעודית, כך בהתאם לדיווח ביומון א-שרק אל-אווסט.

יש לציין שברזיל מהווה שותפת הסחר הגדולה ביותר של ערב הסעודית בדרום אמריקה, כאשר בחודש אוגוסט האחרון נערך פורום ההשקעות הברזילאי-סעודי בסאו פאולו, במסגרתו נחתמו הסכמי השקעה בשווי של מיליארדי דולרים.

לבד מההתמקדות ביחסים בין המדינות שיחתם של דה סילבה ובן סלמאן לא פסחה על ההתפתחויות האחרונות באשר למצב בעזה ומלחמת חרבות ברזל.

השניים הדגישו את הצורך לאפשר לארגונים הומניטריים בינלאומיים לפעול באזורי הקרבות ולספק סיוע הומניטרי לפלסטינים. בעניין זה הכתבה לא הזכירה התייחסות של המנהיגים באשר למצבם של החטופים הישראלים ברצועת עזה והדרישה לאפשר לצלב האדום לבקרם.

ביקורו של דה סילבה בממלכה הסעודית הגיע לסיום ביום חמישי עם הצהרה משותפת של דה סילבה והנסיך בן סלמאן הקוראת לפתרון הסכסוך הישראלי פלסטיני בהתאם לפתרון שתי המדינות ויוזמת השלום הערבית.

עמדה נוקשה יותר באשר ללחימה בעזה הועלתה מוקדם יותר השבוע מצד שר החוץ הסעודי הנסיך פייסל בן פרחאן, אשר הדגיש ביום רביעי כי הקהילה הבינלאומית מתחילה להבין את ממדי 'האסון', לדבריו, ברצועת עזה, על רקע הקריאות הגוברות לטענתו מצד גורמים בינלאומיים להפסקת אש קבועה.

שר החוץ הסעודי בא מצדו בטענות כלפי ישראל, על רקע היעדרן של הצעות שלום מצד ירושלים, לדבריו, על אף יוזמות מקבילות אשר מועלות מצד הממלכה.

ירי הטילים לשטחה של ישראל והקרבות ברצועה חודשו כאמור ביום שישי על רקע הטענות בדבר הפרה של ההסכמות על ידי חמאס לפני השלמת שחרורם של חטופים ישראלים נוספים המוחזקים בעזה.

פרסומים ברויטרס ובא-שרק אל-אווסט מדווחים על מאמצים אינטנסיביים של מצרים וקטאר לחדש את הפסקת האש ולעצור את הלחימה למשך 48 שעות נוספות, אשר ילווה בשחרור חטופים ישראלים והגדלת היקף הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה.

לצד האמור פרסום ברשת CNN מדווח כי המשא ומתן לשחרור חטופים בעזה נמשך במקביל לקרבות וגם לאחר הצהרותיה של ישראל על חידוש הלחימה בעזה בעקבות הפרת ההבנות על ידי חמאס.

בתוך כך המצב ההומניטרי ברצועה ממשיך לעמוד בראש הכותרות בתקשורת הערבית כאשר פרסום בערב ניוז מדווח על לחץ המופעל מכיוונה של ירדן כלפי בכירים באו"ם וארגונים בינלאומיים ללחוץ על ישראל לאפשר כניסה של סיוע הומניטרי בהיקפים רחבים יותר לרצועת עזה.

הלחץ העולה בעקבות הטענות באשר למחסור הקיים ברצועת עזה ומצב הומניטרי קשה מצטרפים לחששות בקרב בעלות בריתה של ישראל הנוגעות להיקף הנפגעים הפלסטינים אשר עלול לעלות לאחר שמוקד המלחמה יעבור מצפון הרצועה לדרומה.

סוגיה זו עלתה בשיחתו של מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו שהתקיימה השבוע.

הבכיר האמריקאי הדגיש בפני נתניהו את ההכרח להימנע מהיקף הרוגים וממעברים של אוכלוסייה פלסטינית כפי שהתרחשו בחלקה הראשון של המלחמה.

מקורות

א-שרק אל-אווסט; ערב-ניוז; CNN; רויטרס.

עשוי לעניין אותך

פרויקטים מיוחדים

כתבות אחרונות