המגעים להפסקת אש במלחמה נמשכו בסופ"ש בדוחא כאשר ברקע הצעה אמריקאית חדשה שהונחה על שולחן המו"מ.
לצד איתותים חיוביים מהבית הלבן ואופטימיות זהירה מצד גורמים ישראלים, הסכמה על הפסקת אש ועסקה לשחרור החטופים עוד לא גובשה.
בהקשר זה נדמה שאחד ממוקדי המחלוקת המרכזיים בשיחות נוגע לשליטה במעבר רפיח, הנתיב המרכזי למעבר סחורות ואנשים לשטחי רצועת עזה בחלקה הדרומי ובגבול עם מצרים.
פרסום ביומון אל-ערבי אל-ג'דיד מדווח שממשלת ישראל דחתה הצעה אמריקאית-מצרית להפעלת מעבר רפיח, על אף שכללה ערבויות והתחייבות לפיקוח מצדה של ארה"ב על מנת לוודא שחמאס אינו עושה שימוש במעבר למטרות צבאיות. (www.alaraby.co.uk, פורסם ביום 17.8.2024)
רה"מ, כך עולה מהפרסום, מעוניין לשמר מעורבות ישראלית במעקב ופיקוח אחר מעבר רפיח, כאשר מנגד בכיר חמאס רזי חמאס מאשר שבחמאס לא יאפשרו נוכחות של ישראל בשטחי רצועת עזה.
המחלוקת סביב תפעול מעבר רפיח מצטרפת לקשיים נוספים שעומדים בפני הצדדים בדרך להסכם אשר עניינים השליטה והפיקוח בציר פילדלפי, נתיב החמצן המרכזי עבור חמאס, הן בפן הכלכלי והן בפן הצבאי.
כאמור, מנהרות פילדלפי מהוות בפועל נקודת מעבר נוספת בין רצועת עזה למצרים ומשמשות את ארגוני הטרור ברצועת עזה מזה שנים להעברת אמצעי לחימה לצורך פעילותם הצבאית.
לצד זאת, השליטה במעברים אשר ממוקמים מתחת לאדמה מאפשרת לחמאס לגרוף רווחים באמצעות קבלת כספים בגין ההיתר שמספק הארגון עבור צדדים שלישיים לצרכי שימוש במנהרות להעברת סחורות אל תוך שטחי הרצועה.
בעניין זה, בחמאס מבהירים שהנייר שהוצג לעיונם של הצדדים במהלך השיחות כולל אי בהירות, כאשר לטענת ארגון הטרור ישראל הציגה דרישות חדשות שנוגעות לציר פילדלפי לאחר שכבר הוסכם על נסיגה של ישראל מהציר. (www.alaraby.co.uk, פורסם ביום 17.8.2024)
דברים אלו מתקשרים לדיווח שפורסם על ידי היומון אל-קודס אל-ערבי אשר מסקר את שיחות המו"מ ומתאר מפי מקורות את הקווים האדומים של חמאס במגעים, אשר מתמקדים בדחייה של כל נוכחות ישראלית לאורך ציר פילדלפי וחזרתם של תושבי עזה לצפון הרצועה. (www.alquds.co.uk, 18.8.2024)
בהתאם לדיווח, סוגיות אלו הוסכמו (לכאורה) בעבר בין הצדדים בעוד שנטען כי ישראל מציבה כעת תנאים חדשים מתוך מטרה לשמר את המלחמה.
בין השורות: טענות חמאס באשר למוכנותה של ישראל לוותר על השליטה באזור ציר פילדלפי אינה ניתנת לאישוש, על אף דעות לא רשמיות שפורסמו מצד גורמים ישראלים אשר חלקן מצדדות בוויתור על השליטה במעברים לטובת התקדמות להסכם שיאפשר שחרור חטופים.
תפעול מעברי הגבול בין מצרים לרצועת עזה מהווה סוגיה מהותית שאליה ישראל נדרשת, לאור תפקידן של המנהרות החוצות בין האזורים בהמשך הישרדותו של חמאס ואף לשיקום כוחו.
בעניין זה נדמה שקיימת חשיבות להבטחת התנאים אשר יאפשרו פיקוח וניטור אחר הנעשה במעברי הגבול, גם אם בפועל המעברים ינוהלו על ידי צדדים שלישיים שאינם קשורים לחמאס.
אזור ציר פילדלפי מציב אתגר גדול יותר עבור ישראל לאור העובדה שהמעברים הממוקמים בשטח מצויים רובם ככולם מתחת לאדמה, כאשר פרסומים לאורך השנים דיווחו על מאות ואף אלפי מנהרות שחוצות משטחי רצועת עזה למצרים.
התמונה הגדולה: השיחות מגיעות לנקודת הכרעה כאשר ברקע פרסומים מטעם הבית הלבן מדגישים שהצדדים קרובים כעת יותר משהיו אי פעם לעסקה. (www.wsj.com, פורסם ביום 17.8.2024)
השאיפה האמריקאית להגיע להסכם עשויה לתת את אותותיה על השיחות, וזאת בייחוד נוכח האירועים הבאים שצפויים להתרחש בארה"ב ואשר עשויים להגדיל את הלחץ שיופנה כלפי ממשל ביידן בעניין מלחמת חרבות ברזל.
בהקשר זה ניתן לציין את פתיחתה של הועידה הדמוקרטית שתיערך מחר בשיקאגו, אשר מהווה נכון לעת עתה נקודת השיא עבור הדמוקרטים בקמפיין הבחירות לנשיאות ארה"ב לשנת 2024.
פרסום בוול סטריט ג'ורנל מדווח על הפגנות שצפויות להיערך מחוץ לועידה למען הפסקת המלחמה וסיום הסיוע הצבאי של ארה"ב לישראל. (www.wsj.com, פורסם ביום 17.8.2024)
לכך ניתן להוסיף את ההפגנות אשר עשויות להתקיים בקמפוסים ברחבי ארה"ב עם חזרתם של הסטודנטים למוסדות הלימוד בחודש ספטמבר הקרוב.