הפסגה הרוסית-אפריקנית השנייה התכנסה ביום שישי בסנט פטרבורג שברוסיה בהשתתפותם של נשיא רוסיה וולדימיר פוטין וכ-50 נציגים ממדינות אפריקאיות.
המפגש התמקד בעיקרו בחיזוק שיתוף הפעולה בין רוסיה לבין מדינות אפריקה, על רקע הקריאות למעבר לעולם רב-קוטבי ביחסים הבינלאומיים, דחיית השליטה המערבית וחיזוק מעורבותן של מדינות אפריקה בנעשה בזירה הבינלאומית ופיתוח תשתיות שיאפשרו למדינות לנצל את משאביהן.
לצד מטרות משותפות בין רוסיה ומדינות אפריקה והדגשת מורשת היסטורית של שיתוף פעולה בין הצדדים, על רקע השחרור מהשלטון הקולוניאליסטי המערבי בעבר, המפגש גם הדגיש חילוקי דעות ופערים.
פרסום בא-שרק אל-אווסט אשר סיקר את מפגש הפסגה דיווח על החששות אשר הובעו על ידי מדינות היבשת השחורה בעקבות המלחמה בין רוסיה לבין אוקראינה וההשלכות הנובעות מכך על העלייה במחירי המזון, הביטחון והיציבות האזוריים. (*)
בנוסף, ניתן היה להיווכח בפערים בסדרי העדיפויות של הצדדים, כמו גם לסדרי העדיפויות של כל צד, האמצעים שבהם חיוני לעשות שימוש והסיבות למצב הנוכחי.
בהקשר זה, רוסיה מיקדה את הדיונים בעימותים עם המערב ובדרישה ליצירת מנגנונים לשיתוף פעולה ותיאום של המדיניות הפיננסית בהינתן הסנקציות המערביות ובחיוניות שבמעבר לשימוש במטבעות לאומיים, תוך הטלת האשם שבמצוקותיהן של מדינות אפריקה בעבר הקולוניאלי ובשיטת הפרד ומשול שננקטה על ידי מעצמות המערב. (*)
מנגד מדינות אפריקה התמקדו בדרישות לפיתוח, יצירת תשתיות, אבטחה, לחימה בטרור ועוד. (*)
באשר לפערים שבין המדינות האפריקאיות, ישנן כאלו אשר התמקדו יותר בשליטה מערבית ובחשיבות שבשיתוף פעולה עם רוסיה כנגד קולוניאליזם מסוג חדש, וכך אימצו בפועל עמדות פרו-רוסיות הנותנות דגש למתיחות מול מדינות דמוקרטיות-ליברליות מחצי הכדור המערבי.
מנגד, מדינות אחרות הביעו עמדות פרקטיות יותר אשר התמקדו בחתירה לייצוגיות משמעותית יותר של מדינות אפריקאיות במוסדות בינלאומיים ובפיתוח התשתיות באפריקה, באופן שיאפשר ניצול של המשאבים והעושר הקיים ביבשת. (*)
(*) www.aawsat.com