ערב הסעודית פועלת על מנת להחיות את תהליך השלום בין ישראל והפלסטינים

פרסומים בתקשורת הערבית מדווחים על ישיבה משותפת שהתקיימה ביוזמתם של הממלכה הסעודית, מצרים, ירדן והאיחוד האירופי בהשתתפות נציגים מלמעלה מ-70 מדינות לצרכי החייאת תהליך השלום ודיון בחבילת סיוע והטבות במקרה של חתימה על הסכם שלום בין ירושלים ורמאללה
Facebook
Twitter
WhatsApp
הסכמי אברהם
קרדיט: Andy.LIU / Shutterstock.com

הסוגיה הפלסטינית אינה יורדת מסדר היום הבינלאומי על רקע התקדמות שיחות הנורמליזציה בין ערב הסעודית לישראל בתיווכה של ארה"ב.

כאמור, בתקופה האחרונה החלו הסעודים במגעים מול הפלסטינים מתוך מטרה להבין את דרישותיה של רמאללה לצרכי קבלת הסכמתה וברכתה למהלך.

בין אותן הדרישות כאמור הדגישו הפלסטינים את הפסקת הבנייה בהתנחלויות וכן העברת שטחים המסווגים כשטחי C המצויים בשליטה של ישראל לשליטתה של הרשות הפלסטינית.

בנוסף לכך החלו הסעודים בביצוע פעולות משלהם, ובהן מינוי נציג רשמי כקונסול בשטחי הרשות הפלסטינית וכן הגעה להבנות באשר לחידוש הסיוע הכספי לפלסטינים, אשר מסתכם בכ-300 מיליון דולרים בשנה.

סיוע כאמור הותנה בעבר בתנאים מצדם של הסעודים, אשר כללו את הדרישה למאבקה של הרשות בפלגים החמושים בשטחיה ובתפוצת הנשק הרחבה.

שינוי במגמה ועלייה בחשיבותה של הסוגיה הפלסטינית

צעדים אלו מהווים המשך של המגמה המתאפיינת בניסיונותיה של ריאד לחזק את הלגיטימציה לקראת הסדר עתידי בינה לבין ירושלים באמצעות צעדים הנעשים לטובת הפלסטינים.

מגמה זו מבטאת התנהלות שונה מצד הסעודים בהשוואה לזו שאפיינה את ריאד קודם לכן עם תחילת הפרסומים באשר לשיחות הנורמליזציה, אשר דחקה את הסוגיה הפלסטינית לשוליים ונתנה חשיבות לאינטרסים ביטחוניים של הסעודים.

בהקשר זה, שיחות הנורמליזציה שנערכו בתיווך ארה"ב התמקדו בתחילה בעיקרן בדרישותיה של ערב הסעודית לאספקת נשק מצד האמריקאים וקבלת ערבויות ביטחוניות מצד הבית הלבן, במקביל לסיוע בפיתוח פרויקט גרעין אזרחי על אדמת סעודיה.

כיום נדמה שמקומם של הפלסטינים במסגרת המו"מ הולך ומתגבש לכדי נדבך משמעותי נוסף בשיחות.

משכך, נראה שאם ברצונה של ישראל להסדיר את יחסיה עם ריאד היא תיאלץ לבצע וויתורים מהותיים כלפי הפלסטינים אשר לא היו עולים לסדר היום לולא התערבותה של ריאד.

מתן דגש לסכסוך הישראלי פלסטיני מתקשר בתורו ליציבותה הפנימית של הממלכה ולרצונה להצטייר כמי שממשיכה לדאוג לאינטרסים הפלסטינים, וזאת כמצופה ממנהיגת העולם המוסלמי והשומרת על המקומות הקדושים לאסלאם.

ניסיונות להחייאת תהליך השלום

על רקע אותן ההתפתחויות, פרסומים בתקשורת הערבית מדווחים על צעדים חדשים אותם מנסים הסעודים ומדינות ערב המתונות לקדם, בסיוע של האיחוד האירופי, אשר במרכזם חידוש תהליך השלום בין ישראל והפלסטינים.

בהתאם לפרסום באל-ערב, המתבסס בתורו על דיווחים מסוכנות הידיעות SPA, שר החוץ הסעודי פייסל בן פרחאן יזם מפגש בשיתוף עם מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל-רייט, נציג האיחוד האירופי לענייני מדיניות חוץ וביטחון ג'וזף בורל, וכן נציגים רשמיים ממשרד החוץ המצרי והירדני.

המפגש, בו נכחו נציגים מלמעלה מ-70 מדינות, נועד על מנת לדון בהחייאת תהליך השלום ובחבילת הטבות שמטרתה לתמוך בהסכם עתידי בין ישראל והפלסטינים, הכוללת פרויקטים משותפים וכן תרומות מהן ייהנו הצדדים.

יש לציין, כי בהתאם להצהרה שפורסמה מצד משתתפי המפגש תהליך שלום שכזה אמור להתבסס בין היתר על יוזמת השלום הערבית משנת 2002, אשר אינה נוקטת בלשון חד משמעית באשר לזכות השיבה של הפליטים הפלסטינים ומשפחותיהם לשטחי ישראל.

* אל-ערב     

עשוי לעניין אותך

פרויקטים מיוחדים

כתבות אחרונות

דילוג לתוכן