המשך העמקת היחסים בין סין לערב הסעודית: בייג'ינג מודיעה על תרגיל ימי משותף עם ריאד שיתקיים בחודש הבא

התרגיל הצבאי המכונה 'חרב כחולה 2023' יערך בדרום סין וזאת בהמשך לתרגיל מקביל שנערך בשנת 2019 בערב הסעודית, הממחיש את המשך העמקת שיתוף הפעולה בין המדינות וגיוון דרכי המעורבות הסינית במרחב המזרח תיכוני הזולגים גם לתחומים הביטחוניים והדיפלומטיים
Facebook
Twitter
WhatsApp
שי ג'יאנפינג
קרדיט: plavi011 / Shutterstock.com

בייג'ינג וריאד ממשיכות להעמיק את שיתוף הפעולה ביניהן אשר מתרחב לאחרונה גם לתחום הצבאי והביטחוני, וזאת על רקע ההתקררות ביחסיהן של ערב הסעודית וארה"ב.

כאמור, היחסים בין סין וערב הסעודית החלו להתפתח מעבר לתחום הכלכלי לטובת שיתוף פעולה דיפלומטי וביטחוני, אשר תוצאותיו החלו להיראות בשטח בתקופה האחרונה.

סין, המהווה שותפת הסחר הגדולה של ערב הסעודית, מעמיקה את השפעתה במזרח התיכון, כמו גם באפריקה ובדרום אמריקה, באמצעות יוזמות ושיתופי פעולה כלכליים עם מדינות שונות הידועים בשם תכנית 'החגורה והדרך'.

עם זאת, לאחרונה נדמה כי חלה עליית מדרגה במעורבותה של בייג'ינג במרחב המזרח תיכוני במקביל לצמצום מעורבותה של וושינגטון באזור.

התפתחויות אלו באות לידי ביטוי בין היתר בתיווכה של סין בנרמול יחסיהן של ערב הסעודית ואירן וכן בביקורו ההיסטורי של הנשיא הסיני שי ג'ינפינג בריאד כחלק מהשתתפותה של סין בפסגה שהתקיימה עם מדינות העולם הערבי ומדינות המפרץ.

העמקת הנדבך הצבאי והביטחוני ביחסי ערב הסעודית וסין

פרסום ביומון אל-ערב מדווח על הודעת דובר משרד ההגנה הלאומי הסיני, קולונל וו צ'יאן, על תרגיל צבאי משותף בין סין לערב הסעודית אותו צפויות לקיים שתי המדינות בחודש הבא.

בהתאם להודעה האירוע יכלול תרגיל לוחמה ימי מיוחד בשם 'חרב כחולה 2023' בדרומה של סין, שיערך בהמשך לתרגיל דומה אותו קיימו המדינות בשנת 2019 בערב הסעודית.

התפתחויות אלו מגיעות בהמשך להתקשרותן של בייג'ינג וריאד בהסכם שותפות אסטרטגית בחודש דצמבר 2022 והדיונים אשר קיימו השתיים בחודש אוגוסט האחרון להעמקת שיתוף הפעולה הביטחוני.

חיזוק הקשרים בגדר שינוי מגמה ותוצר של מפגש אינטרסים סיניים וסעודיים

שיתוף הפעולה הביטחוני שהולך ונבנה בין סין לחשובה מבין מדינות ערב מהווה תוצר של מפגש אינטרסים בין שתי המדינות.

העמקת היחסים גם לתחומים הדיפלומטיים והביטחוניים, אשר כבר החלו לייצר פירות עבור שני הצדדים, עונים על מטרותיה של בייג'ינג להמשך העמקת מעורבותה במזרח התיכון, במקביל לצמצום נוכחותה של ארה"ב במרחב.

תרגילים צבאיים משותפים וכן מעורבות מדינית גוברת מהווים שינוי מגמה מצדה של סין במגעיה עם מדינות זרות, אשר עד כה התמקדו בעיקרם בפן הכלכלי והמסחרי, בניסיון להמשיך ולספק את צרכי הכלכלה המקומית הסינית.

האירועים האחרונים מבשרים על התפתחויות שלא ניתן להקל בהם ראש המחזקות את התאוריה החוזה שינוי מגמה בזירה הבינלאומית וחלוקת ההשפעה הגלובלית בין מעצמות העל.

התפתחות זו מהווה אתגר לדומיננטיות האמריקאית במרחב, וזאת על אף קשיים כלכליים עמן מתמודדת סין וכן המכשולים הצבאיים אותם חווה רוסיה באוקראינה.  

מנגד, הפניית המבט לכיוונה של סין עונה על האינטרסים של ערב הסעודית, אשר פועלת על מנת לגוון את שיתופי הפעולה שלה וזאת לאחר עשרות שנים במהלכן הסתמכה ריאד על משענתה של וושינגטון.

האמון בוושינגטון מצד ריאד החל להתערער בשנים האחרונות בעקבות שינויים בסדרי העדיפויות ובתפיסת הביטחון הלאומי של ארה"ב, כמו גם בעקבות התפתחויות בזירה הפוליטית המקומית האמריקאית.

בעבור ערב הסעודית סין מהווה מקור נוסף ופוטנציאלית לתמיכה ביטחונית ודיפלומטית, אשר אותו יכולה ריאד אף למנף על מנת לגרוף הישגים במגעיה עם ארה"ב.

לשם ההמחשה ניתן לציין את דרישותיה של ריאד כלפי וושינגטון לפיתוח פרויקט גרעין אזרחי כתנאי במו"מ לנורמליזציה עם ישראל.

בהקשר זה, פרסומים בתקשורת הזרה והישראלית מתמקדים באופציות נוספות העומדות לרשות ערב הסעודית למימוש מטרותיה הגרעיניות באמצעות הסתייעות בסין וברוסיה, אשר מחזקות בתורן את עמדותיה של ריאד במגעיה מול ארה"ב וישראל.

עשוי לעניין אותך

פרויקטים מיוחדים

כתבות אחרונות

דילוג לתוכן