פרטים נוספים על הקרבות שהחלו היום בבוקר בדרום המדינה ממשיכים להתפרסם בתקשורת הערבית.
פרסום ביומון אל-קודס אל-ערבי היוצא לאור בלונדון מדווח על מעורבותם של אנשי זרוע העילית של חמאס אשר הובילו את החדירה לשטחי ישראל.
בנוסף לירי הרקטות והחדירה ליישובי הדרום היומון מדווח בנוסף על ירי לכיוון כלי שיט של חיל הים הישראלי בסמוך לחופי רצועת עזה.
במקביל לכך אנשי חמאס ממשיכים לפרסם תיעודים וצילומי וידאו מזירות הלחימה במהלך מה שמכונה על ידי הארגון מבצע "מבול אל אקצא".
הצילומים מתארים לטענת הפרסום באל-קודס אל-ערבי השתלטות על המוצב הצבאי כרם שלום וכן על קיבוצים בשטחי העוטף.
צילומים אחרים מציגים את חטיפתן של קבוצות חיילים ואזרחים, כמו גם את כניסתם של מחבלי חמאס עם החטופים לשטחי הרצועה. לא ניתן להעריך את האותנטיות של הצילומים והתיעודים כאמור.
הנייה: ההתנגדות הפלסטינית מתבססת על האפוס ההרואי – אל אקצא
אל-קודס אל-ערבי ממשיך לדווח ולהביא מדבריהם של בכירי חמאס, ובהם ראש הלשכה המדינית של הארגון, איסמעיל הנייה, שהדגיש כי "ההתנגדות הפלסטינית מתמקדת באפוס הרואי שכותרתו היא אל אקצא והמקומות הקדושים".
הנייה, בדומה לבכירים אחרים בחמאס, מנסה להציג את הקרבות המתחוללים בדרומה של ישראל כאל קרב ומאבק על כבודה של ההתנגדות וכבודו של אל אקצא.
מתחת לפני השטח – הסדר הנורמליזציה והחשש של חמאס מפני החלשת ציר ההתנגדות וכוח המיקוח הפלסטיני
דבריהם של אנשי חמאס מתמקדים במוטיבים מרכזיים למאבק הפלסטיני – מסגד אל אקצא וכן שחרורם של האסירים הפלסטינים.
עם זאת ומעבר להצהרות הרשמיות של חמאס יש לקחת בחשבון כי עיתוי חדירתם של אנשי הארגון לישראל אינו מקרי ומתרחש על רקע התקדמות במגעים לנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית.
יש להניח שהסדר כאמור נבחן מקרוב על ידי הפלגים הפלסטינים, מפאת החשיבות הרבה של הממלכה הסעודית כמנהיגת העולם הערבי והמוסלמי.
תפקידה הבולט של ריאד בקרב מדינות האסלאם עלול לייצר השלכות גם באשר לסכסוך הישראלי פלסטיני, ולהניע תהליך מדיני אשר יחליש את ציר ההתנגדות בו לחמאס תפקיד בולט.
היבט נוסף אשר יכול לנבוע כתוצאה של הסדרה עתידית בין ירושלים לריאד מתבטא בהחלשה נוספת של כוח המיקוח הפלסטיני בתהליך מדיני עתידי מול ישראל.
התפתחות זו כאמור מהווה חלק ממגמה וכן עמדה המזוהה עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, על פיה הדרך לשלום של ישראל עם העולם הערבי והמוסלמי אינה חייבת לעבור דרך הפלסטינים ורמאללה.
משכך מבצע כאמור ייתכן ונועד להניע את המטוטלת בחזרה לדרכי המאבק עמם מזוהה חמאס וכן בעלי בריתו בציר ההתנגדות, הכוללים בין היתר את איראן וארגוני החסות שלה בלבנון, עיראק, תימן ורצועת עזה.
התפתחות כאמור יכולה למקד את השיח התקשורתי בדרישותיהם של הפלסטינים, או לחלופין לתת דגש לכך שהסדר עם ערב הסעודית אינו משכיח או עוקף את הסכסוך ואת תביעותיהם של הפלסטינים ושל חמאס, אשר רואה בקיומה ובנוכחותה של ישראל באזור כבלתי לגיטימית.
המאבק על ההנהגה הפלסטינית
דבר נוסף שנדרש לקחת בחשבון הינו המאבק באשר לעתידה של הרשות הפלסטינית ועל ההנהגה של העם הפלסטיני בכללותו.
ישנו שיח ער אשר מתקיים ברחוב הפלסטיני ובקרב הארגונים והפלגים החמושים באשר ליום שאחרי אבו מאזן (מחמוד עבאס), אשר לעמדת רבים הולך ומתקרב.
סוגיה זה והזיקה בינה לבין אירועי היום בדרומה של ישראל מתקשרים למאבק אפשרי מצד חמאס על דעת הקהל הפלסטינית והצבתו בעמדה מועדפת על מנת להשתלט על המנגנונים הפוליטיים והביטחוניים בשטחי הגדה המערבית ביום שאחרי.
חמאס כאמור פועל כל העת על מנת לחזק את תדמיתו בגדה, כמו גם בבניית תשתית לפעילותו באזורים שמחוץ לשטחי הרצועה.
לשם כך הארגון פעיל מאד בקרב בני נוער וארגוני סטודנטים באוניברסיטאות הגדולות בגדה המערבית ועושה שימוש באנשיו בשטחי הגדה ובחו"ל, אשר הבולט שביניהם הינו סלאח אל-אערורי.
אל-אערורי כאמור התבטא היום באשר לחדירתם של מחבלי חמאס לשטחי ישראל והדגיש את הצורך להגן על אל אקצא ולשחרר את האסירים הפלסטינים.
* אל-קודס אל-ערבי