ארה"ב אישרה עסקאות נשק ומכירה של אמצעי לחימה בשווי 2 מיליארד דולר לטאיוואן, וביניהם העברה לראשונה של מערכות הגנה מתקדמות הכוללות טילי קרקע אוויר, כך בהתאם לדיווח בסוכנות הידיעות AP.
הצעד עורר זעם רב בסין והביא לביקורת כלפי ארה"ב, כאשר באל-ערביה מדווחים כי משרד החוץ הסיני אף אמר בהצהרה ביום שבת שהעסקה "מפירה באופן חמור את הריבונות והאינטרסים הביטחוניים של סין, פוגעת קשות ביחסי סין-ארה"ב ומסכנת את השלום והיציבות במיצר"
עוד הוסיפו גורמים בסין כי בייג'ינג תנקוט בצעדי נגד ובכל האמצעים הנדרשים על מנת להגן על הריבונות הלאומית, הביטחון ושלמותה הטריטוריאלית.
רקע עובדתי
- בועידת קהיר שהתקיימה בשנת 1943 הוסכם שטאיוואן משתייכת לסין ועתידה להסתפח בחזרה אליה לאחר תום מלחמת העולם השניה.
- היום סין מחשיבה את טאיוואן כחלק משטחה הטריטוריאלי, ובמשך השנים פעלה על מנת לאחד את שתי המדינות באמצעים שונים, ובהם שימוש בכוח צבאי, דיפלומטיה ועוד.
- ארה"ב מחויבת על פי חקיקה אמריקאית להגן על טאיוואן ולספק עבורה את האמצעים להגן על עצמה, וזאת על אף ששתי המדינות אינן מקיימות יחסים רשמיים.
- עמדה זו של ארה"ב מייצרת חיכוכים עם סין, ולאחרונה הביאה את המדינות לסף משבר בהמשך לביקורה של חברת הקונגרס ננסי פלוסי בטאיוואן.
- ביקורה של חברת הקונגרס התפרש על ידי בייג'ינג כהפרה של ריבונותה הטריטוריאלית והביא לתגובות קשות שהועברו מאת נשיא סין שי ג'יאנפינג לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן.
התמונה הרחבה - פרשנות
- העימות הסיני-אמריקאי בהקשר של טאיוואן מהווה דוגמא נוספת איך אירוע אזורי מתחבר למערך בריתות רחב יותר וליחסים המתוחים בין המעצמות.
- דוגמא נוספת לכך הינה המלחמה באוקראינה, כאשר פרסומים בתקשורת הבינלאומית מדווחים על סיוע שמעניקה סין לרוסיה לצרכי המערכה הצבאית בין קייב למוסקבה, על אף התנגדות מדינות המערב.
- דינמיקה זו באה לידי ביטוי לעיתים גם בהקשר המזרח תיכוני בתמיכה כלכלית או צבאית מצדן של ארה"ב, סין ורוסיה בצדדים שונים בסכסוך הישראלי פלסטיני ובייחוד במסגרת המערכות הצבאיות המתנהלות בין ישראל לחמאס וארגוני הטרור הפלסטיניים.