ערב הסעודית ואיראן מאשרות את מחויבותן להסכם בייג'ינג

סוכנות הידיעות הסעודית מדווחת על הישיבה המשולשת השנייה שנערכה השבוע בריאד בהשתתפותן של ערב הסעודית, איראן וסין, במסגרתה הצדדים אישרו את ההבנות שהושגו בהסכם בייג'ינג, שיבחו את תפקידה של סין במגעים והביעו ביקורת כלפי ישראל והסכנה העולמית בעקבות בהמשך ההסלמה
Facebook
Twitter
WhatsApp
איראן וערב הסעודית
צילום: hapelinium / Shutterstock.com

סוכנות הידיעות הסעודית מדווחת על ישיבה שניה של הוועדה הסעודית-סינית-איראנית שנערכה ביום שלישי בריאד בהשתתפות סגני שרי החוץ של שלושת המדינות.

הישיבה התקיימה על רקע הסכם בייג'ינג והנורמליזציה שהושגה בין ערב הסעודית לאיראן בתיווכה של סין בחודש מרץ 2023 במסגרתה הצדדים הסכימו לחדש את יחסיהן ולפתוח שגרירויות, בהמשך לנתק דיפלומטי בין המדינות אשר נמשך שנים.

בהתאם לדיווח בסוכנות הידיעות הסעודית, טהראן וריאד אישרו את מחויבותן ליישום הסכם בייג'ינג וחיזוק יחסיהן, ובכלל זאת כיבוד הריבונות והעצמאות של כל מדינה.

בתוך כך הצדדים גינו את ישראל ועמדו על האיום הקיים לטענתם לביטחון האזור והעולם בעקבות המשך ההסלמה.

מוחמד בן סלמאן
צילום: murathakanart / Shutterstock.com

בין השורות

המפגש השני בין שלושת המדינות ממחיש שעד כה הציפיה לכישלון ההסדרה הדיפלומטית בין ערב הסעודית לאיראן לאחר הנורמליזציה וחידוש יחסיהן אינה מתממשת.

בהקשר זה, הצדדים שומרים על דיאלוג בתיווכה של סין ואף מחזקים נדבכים נוספים של שיתופי פעולה, ובהם סיוע בעלייה לרגל של צליינים איראניים למקומות הקדושים בערב הסעודית, הסכמות מסחריות ושיתופי פעולה בתחום המחקר, כפי שמתואר גם בפרסום של סוכנות הידיעות הסעודית.

על אף ניגודי האינטרסים הטבעיים בין שתי המדינות אשר חותרות להשפעה אזורית גאו-אסטרטגית ורואות עצמן מנהיגות בעולם המוסלמי, הנסיבות הקיימות מסייעות בחיזוק הקשרים בין ריאד וטהראן.

כאן ניתן לציין את מימוש שאיפותיה הביטחוניות של ערב הסעודית באמצעות קשריה עם איראן, על רקע ההתעכבות במגעים לנורמליזציה בין ערב הסעודית לישראל והסדרה של ברית ביטחונית רשמית עם ארה"ב בעקבות מלחמת חרבות ברזל, לצד המשך האיום האיראני על שטחה.

תוכנית הגרעין האיראנית
צילום: Hamara / Shutterstock.com

מנגד, חידוש הקשרים עם ריאד מאפשר לטהראן לתקוע טריז בברית עתידית בין ישראל לריאד וקואליציה אנטי-איראנית אפשרית בין ישראל למדינות ערב באזור.

בנוסף, חיזוק המגעים עם ערב הסעודית מאפשר לאיראן להעמיק את יחסיה הדיפלומטיים על רקע המשך פיתוח תכנית הגרעין האיראנית והתמודדותה עם סנקציות אמריקאיות ואירופאיות.

התפתחות זו חיונית עבור תפיסת הביטחון של טהראן וזאת בייחוד בימים אלו על רקע הפגיעה הצבאית הקשה בחמאס וחיזבאללה במלחמת חרבות ברזל ומבצע חיצי הצפון.

בעניין הזה, העמקת הקשרים עם ערב הסעודית מאפשר לאיראן לחזק ערוץ אסטרטגי מדיני על רקע היחלשותם של ערוצים ביטחוניים אחרים.

נשיא סין שי ג'יאנפינג
צילום: Gil Corzo / Shutterstock.com

מעורבותה של סין בשיחות והחסות שבייג'ינג פרסה על היחסים בין היריבות האזוריות מסייעת אף היא, בהינתן קשריה הבולטים הן עם ערב הסעודית ברמה המסחרית ועם איראן ברמה המסחרית והביטחונית.

כמו כן, ועוד בעניינה של סין, חיזוק המשולש בייג'ינג-ריאד-טהראן עשוי להוות מענה אפשרי נוסף עבורה במאבק מול הברית המערבית-אסייתית מצד ארה"ב, מדינות אירופה ושכנותיה של סין במזרח הרחוק. 

מענה זה של סין ויצירה של מערך בריתות מקביל ומתחרה מוצאים את ביטויים גם בפעילותו של ארגון BRICS, אשר מהווה פלטפורמה נוספת לשיתופי פעולה עם מדינות האסלאם ובה לבייג'ינג מעמד והשפעה בולטים.

עשוי לעניין אותך

פרויקטים מיוחדים

כתבות אחרונות

דילוג לתוכן