שר החוץ הסעודי קורא לגיבושה של תכנית שלום אמינה לצרכי סיום המלחמה בין ישראל לחמאס

דבריו של שר החוץ אשר פורסמו באל-ערביה נאמרים על רקע חילוקי דעות בין ישראל לבעלות בריתה באשר לישות אשר תשלוט ברצועת עזה ביום שלאחר המלחמה, והצעותיהם של גורמים מערביים להסתמכות על רשות פלסטינית מתוקנת או הישענות על "פלסטינים שוחרי שלום" אשר יחליפו את חמאס
Facebook
Twitter
WhatsApp
פייסל בן פרחאן, שר החוץ הסעודי
קרדיט: photowalking / Shutterstock.com

הנסיך הסעודי פייסל בן פרחאן המכהן כשר החוץ של הממלכה הסעודית קרא ביום שני לגיבושה של תכנית שלום אמינה לצורך סיומה של המלחמה בין ישראל לחמאס ברצועת עזה, כך בהתאם לפרסום באל-ערביה.

הבכיר הסעודי הוסיף והדגיש שנדרש לקדם את פתרון שתי המדינות על מנת לסיים את העימותים בין הצדדים, כאשר לדבריו ישראל נושאת באחריות למצב ברצועה ולעימותים בה.

יש לציין שבן פרחאן ידוע בעמדותיו הביקורתיות כלפי ישראל על רקע הסכסוך הישראלי פלסטיני וקריאותיו להקמה של מדינה פלסטינית כתנאי לנורמליזציה בין ריאד לירושלים.

דבריו של שר החוץ נאמרו במסגרת פורום שערכה ועידה מיוחדת אשר הוקמה מטעם הפסגה הערבית והאסלאמית שהתכנסה לפני מס' שבועות בעקבות מלחמת חרבות ברזל, ובמהלכו השתתפו שר החוץ הירדני והמצרי, לצד נציגים מטורקיה ומהרשות הפלסטינית.

הצהרותיהם של נציגים בפורום נאמרו על רקע קריאות נוספות מטעם גורמים רשמיים בקהילה הבינלאומית, ובהם שר החוץ הספרדי חוסה מנואל אלברז, להקמתה של מדינה פלסטינית.

שר החוץ הספרדי אף תיאר את פעילותה של ישראל ברצועה כהרג ללא הבחנה של אלפי אזרחים חפים מפשע, וזאת מבלי להתייחס למעשיו של חמאס.

מחלוקות באשר לישות שתשלוט ברצועת עזה ביום שאחרי

השיח המתקיים באשר לתנאים לסיומה של המלחמה וההבנה המתגבשת בעולם באשר לסיום תפקידו של חמאס כריבון ברצועת עזה מביאים לשאלה המתבקשת באשר לזהות הגורמים או הישות אשר ישלטו בשטח ביום שלאחר המלחמה.

בהתאם לפרסום ביומון הגרדיאן הבריטי מאת פטריק ווינטור המחלוקות כאמור מתעוררות על רקע רצונן של מדינות המערב ובעלות בריתה של ישראל להפקיד את מפתחות ההנהגה בידיה של הרשות הפלסטינית מחד והתנגדותה המפורשת של ירושלים וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו למהלך מאידך.

הרשות הפלסטינית, כמתואר בדיווח, סובלת מהיעדר פופולריות, נתפסת כמושחתת וזקוקה לדור חדש של מנהיגים אשר לא נראה בעין נכון לעכשיו.

בנוסף ובהיבט הפרקטי יש לציין את סימני השאלה העולים באשר ליכולתה של הרשות הפלסטינית לשלוט בשטחי רצועת עזה, משם גורשה על ידי חמאס בשנת 2006.

בהקשר זה מביא הגרדיאן מדברי נאסר אל-קודווה, אחיינו של יו"ר הרשות הפלסטינית לשעבר יאסר ערפאת, לפיהם הנהגת הרשות במצבה הנוכחי אינה מסוגלת להיכנס לשטחי רצועת עזה, קל וחומר להוביל ולנהל את האתגרים המשמעותיים העומדים בפני הפלסטינים בזמנים אלו.

ווינטור מוסיף, כי נסיבות אלו מציבות אתגרים משמעותיים בפני קובעי המדיניות בהפיכתה של הרשות הפלסטינית לגוף אשר יהא מקובל על הפלסטינים בשטחי הגדה וברצועת עזה, וכן על ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו.

על רקע האמור דיפלומטים מערביים דנים בגיבושה של רשות פלסטינית מתוקנת או מתחדשת אשר תנהל את רצועת עזה ושטחי יהודה ושומרון, או לחלופין הישענות על "פלסטינים שוחרי שלום".

עם זאת ומנגד, ישנן עמדות אשר עולות מקרב גורמים רשמיים בעולם הערבי, ובהם שר החוץ הירדני איימן ספדי, אשר שוללים עמדות כאמור.

השקפות אלו עומדות על עצם היותו של חמאס כרעיון שהתגבש וחדר עמוקות ברצועת עזה, והמגבלות הנלוות לכך בסילוקו של חמאס מהשלטון ברצועה והצבתה של ישות אחרת במקומו.

 

* אל-ערביה

*הגרדיאן

עשוי לעניין אותך

פרויקטים מיוחדים

כתבות אחרונות

דילוג לתוכן