בחודשים האחרונים התרבו הדיווחים על התקדמותן של ארה"ב וערב הסעודית לכיוון של קווי מתאר להסכם עתידי אפשרי אשר יסדיר נורמליזציה בין ערב הסעודית וישראל.
בין העקרונות אשר עלו במסגרת הדיווחים היה הדרישה הסעודית לסיוע מאת האמריקאים לפיתוח פרויקט גרעין אזרחי באמצעות העשרת מאגרי האורניום המצויים בשטחה של הממלכה.
דרישה כאמור העלתה גבות במערכת הביטחון הישראלית ונדמתה בעיני אחדים כחציית קו אדום אשר ספק אם היתרונות אשר ינבעו ממנו בדמות נורמליזציה בין ירושלים וריאד יעלו על חסרונותיו בטווח הזמן הארוך.
גרעין סעודי כחלק מחזון 2030 של הממלכה
ערב הסעודית פעולת מזה זמן מה בהובלתו של הנסיך הסעודי יורש העצר לפיתוחה של הכלכלה הסעודית באמצעות קידום פרויקטים והשקעות בממלכה, חלקם בשיתוף פעולה עם צדדים נוספים.
פעילות זו כאמור מהווה חלק מהחזון שפיתח בן סלמאן עבור הממלכה, 'חזון ערב הסעודית 2030' שמטרתו להפחית את תלותה של ערב הסעודית בנפט עד לעשור הבא.
בהקשר זה שאיפתה של ריאד כאמור משתלבת עם רצונה לקדם פיתוח של מסלול אנרגיה חלופי באמצעות אנרגיה גרעינית וחסכונית שתוכל להחליף את צרכי הממלכה בנפט מחד ואף לפתוח פתח לאפיקים כלכליים נוספים על בסיס מגזר האנרגיה החלופית מאידך.
פרויקט גרעין 'אזרחי' - הכצעקתה?
דרישותיה של ערב הסעודית לצורך התקדמות לקראת נורמליזציה עם ישראל אשר הופנו לארה"ב כללו קבלת ערבויות אמריקאיות לביטחונה של ערב הסעודית, קידום סחר בכלי נשק מתקדמים והקלות משמעותיות לפלסטינים מצדה של ישראל.
בעוד הדרישות האמורות נפלו על אוזן קשבת ומצטיירות כלגיטימיות בהשוואה לתמורה העומדת מנגד בדמות נורמליזציה עם הבכירה מבין מדינות ערב, שאיפתה של ערב הסעודית לגרעין (אותה היא מציגה כאל פרויקט אזרחי בלבד) מעוררת חשש וסופגת ביקורת מאת בכירים במערכת הביטחון.
ישנן דעות הרואות בפרויקט גרעין סעודי כאל חריגה מעבר לקווים אדומים וככזו שיש בה בכדי לסכן את הביטחון הלאומי של ישראל.
בהקשר זה ובין החסרונות המהותיים ניתן למנות את העובדה שגם פרויקט גרעין אזרחי ניתן להמרה לגרעין לצרכים צבאיים שבסופו יפותח נשק גרעיני אשר יוסיף לתפוצת הנשק הגרעיני באזור, בנוסף לנשק גרעיני הנמצא בידי פקיסטן ופרויקט גרעין מתקדם של האיראנים שהינה בפועל מדינת סף גרעינית.
משכך, פיתוח של פרויקט גרעיני מצד ערב הסעודית עלול להוביל למרוץ חימוש גרעיני ברחבי המזרח התיכון ולשאיפות של מדינות נוספות כדוגמת טורקיה או סוריה לגרעין משלהם לצרכי הרתעה או כאמצעי למימוש שאיפותיהן האזוריות.
על אף אותם הטיעונים המועלים כנגד דרישתם של הסעודים אשר אין להקל בהם ראש חשוב לציין כי גרעין אזרחי בשיתוף פעולה סעודי-אמריקאי יכול להתגלות כאל הזדמנות לקידום השלום באזור ולהעמקת הקשרים בין ערב הסעודית, ארה"ב וישראל.
בנוסף לכך, מעורבותם של האמריקאים בסיטואציה יכולה להוות אמצעי להקטנת הסיכויים שגרעין אזרחי בטווח הזמן הקרוב לא יהפוך לגרעין צבאי בטווח הזמן הרחוק.
יש לציין כי פעולותיהם של ערב הסעודית ומנהיגה בפועל מוחמד בן סלמאן בתקופה האחרונה מעידות שהממלכה מעוניינת להקטין את תלותה בארה"ב, כאשר העמקת קשריה עם סין ורוסיה במקביל לשיקום קשריה עם איראן ומדינות הציר השיעי ממחישות זאת.
בניגוד לזמנים בעבר שבהם הממלכה הסתמכה באופן מוחלט על סיוע צבאי אמריקאי לצרכי הגנה מפני איומים אזוריים, כיום, עם ההבנה לפיה ארה"ב מפנה את מבטה מזרחה לכיוונה של סין ועל רקע הכנסת שיקולים פוליטיים-ערכיים למדיניות החוץ האמריקאית, בכירים בממלכה פועלים על מנת להגדיל את ארגז הכלים וההזדמנויות הדיפלומטי העומד לרשותה של ריאד.
על רקע נסיבות אלו צריך לקחת בחשבון שדחייה אמריקאית לדרישות הסעודיות (עם או בלי לחת ישראלי) לא תגנוז בהכרח את שאיפותיה הגרעיניות של הממלכה, אשר עלולה לפנות לבייג'ינג או מוסקבה לשם קבלת סיוע בעניין.
פעולה שכזו תפחית את שליטתם של האמריקאים באופנים שבהם תתפתח הסיטואציה ותחליש את יכולת ההתמקחות של ישראל בעניין אופיו העתידי של פרויקט גרעין סעודי.
באשר לטענות בדבר החשש מפני תפוצה של נשק גרעיני בעקבות פרויקט גרעיני שיפותח על אדמת ערב הסעודית, יש לקחת בחשבון כי שאיפותיה של הממלכה לגרעין קיימות על רקע פיתוחו של פרויקט הגרעין האיראני.
התקדמותם של האיראנים בתחום והפיכתם למדינת סף גרעינית העלו את שאיפתן של מדינות האזור ובייחוד המעצמות האזוריות הסוניות לגרעין משלהן, שאיפה שכאמור הינה נוכחת גם ללא פרויקט מקביל בידיה של ערב הסעודית.
בעקבות כך ולצד החשיבות המועלית במסגרת הטיעונים היוצאים כנגד דרישותיה של ערב הסעודית יש לראות במקביל את הדרישות הסעודיות (אשר כאמור הינן כאן כדי להישאר) דווקא כאל הזדמנות לקידום היחסים בין ישראל, ערב הסעודית וארה"ב.
נתיב שכזה יכול להעמיק את קשרי התלות בין הצדדים, לחזק את מעורבותה של ארה"ב במזרח התיכון ולחזק את יכולתן של מדינות המערב לפקח אחר פעילותם הגרעינית של הסעודים, במקביל לקצירת רווחים אשר יתקבלו בעקבות נורמליזציה בין ריאד לבין ירושלים.