פרסומים בתקשורת הפלסטינית מדווחים על חזרתה של המשלחת מטעם חמאס מהשיחות בקהיר להתייעצויות עם הנהגת התנועה, וזאת על רקע המגעים להפסקת אש ושחרור החטופים הישראלים לפני תחילתו של חודש הרמדאן.
היומון העזתי פלסטין ניוז מדווח כי חמאס אישר את המשך שיחות המשא ומתן עם ישראל, במה שמסתמן כרצונו של ארגון הטרור לשמור על ערוץ תקשורת פתוח ולא לסתום את הגולל על המגעים והשיחות להפסקת אש ברצועת עזה. (1)
דיווח אחר שפורסם ביומון אל-ערבי מתמקד בדרישות של חמאס שעלו במסגרת השיחות ואשר במרכזן הפסקת אש, החזרת הפלסטיניים לביתם בצפון הרצועה והכנסת סיוע הומניטרי.
באשר לתנאי הראשון נדמה, כי קיימים פערים בין הנהגת חמאס ברצועת עזה ובייחוד יחיא סינוואר לבין חברי הלשכה המדינית של הארגון היושבים בקטאר ובהם מנהיג הארגון איסמעיל הנייה.
העמדות בין מנהיגי חמאס נעות בין הדרישה לעצירה מוחלטת של הקרבות ונסיגתו של צה"ל מהרצועה לבין המוכנות לקבל הפסקת אש זמנית של מס' שבועות.
מלבד המחלוקות והדיונים הפנימיים בארגון באשר למשך תקופת הפסקת האש, גם התנאי שאותו מציב חמאס להחזרת תושבי הרצועה לביתם צפוי להיתקל בקשיים וזאת על רקע ההתנגדות של מקבלי ההחלטות בישראל.
דרישה של חמאס הינה בעלת השלכות ביטחוניות ופוליטיות כאחד עבור הארגון.
בהקשר זה, עולה השאיפה של חמאס להחזיר את המצב לאחור ולצמצם את ההישגים של צה"ל באמצעות שימוש באוכלוסייה האזרחית הפלסטינית.
שיבתם של הפלסטינים לצפון הרצועה צפויה להקשות על המשך הפשיטות של הצבא במעוזי חמאס וניקוי קיני המחבלים באזור, ובכלל זאת בסביבת שג'עייה וג'בליה, תוך מתן אמצעי הסוואה ומגן עבור מחבלי חמאס אשר פועל על מנת להיטמע באוכלוסייה האזרחית ולהוציא מתקפות גרילה כנגד כוחות צה"ל.
לצד האמור, דרישת חמאס עשויה לשקם את תדמיתו של הארגון אשר סופג קיתונות של ביקורת מצד העזתים על רקע הרס חלקים נרחבים מהרצועה בעקבות תקיפות צה"ל, וזאת במסגרת מלחמת חרבות ברזל שנפתחה כתגובה לטבח שביצע הארגון ביישובי הדרום ביום 7 באוקטובר 2023.
כך, ייתכן ויהיה באפשרותו של חמאס לייצר מרעית עין של משילות בעזה וחזרה לשגרה (גם אם ברמה הפורמאלית), וזאת ימים ספורים לפני שמתחיל חודש הרמדאן הקדוש למוסלמים.
הגמישות המתעתעת של חמאס בשיחות אגב הניסיון לחלץ הישגים מהשיחות מבלי לשבור את הכלים עולים גם מדבריו של שגריר ארה"ב בישראל, ג'ק לו, לפיהם הפערים בין הצדדים מצטמצמים, כך בהתאם לפרסום באל-ערבי. (3)
מהעבר האחר, ראש הממשלה בנימין נתניהו ממשיך בהצגת חזית עקבית הדוגלת בהרחבת המערכה הצבאית גם בעיר הדרומית רפיח.
באופן שכזה נתניהו מאמץ את הטקטיקה על פיה מול חמאס נדרש 'לדבר בערבית', ולא למתן את העמדות לפני שחמאס יגלה גמישות לכיוון הקווים האדומים של ישראל אשר תבוא לידי ביטוי בתוצאות בשטח הלכה למעשה.
דרך פעולה שכזו עשויה למנוע אבדן נקודות במשא ומתן מהצד הישראלי בשל הסתמכות על הצהרות מטעות של חמאס ומוכנות להפגין גמישות ישראלית בתמורה לוויתורים של ארגון הטרור ברמה ההצהרתית, בעוד ניסיון העבר מלמד כי חמאס עשוי לחזור בו לעיתים מדבריו בשלבים מאוחרים יותר במגעים.
מנגד, אלמנט מהותי בשיחות אותו נדרש לקחת בחשבון נוגע להסתמכות של בכירי ההנהגה של חמאס בעזה על לחצים המופנים כלפי הקואליציה בישראל מצד ארה"ב וכן מצד החברה הישראלית.
ממשל ביידן מקיים בימים אלו מערכת בחירות לנשיאות ארה"ב בצל מלחמת חרבות ברזל והטענות המופנות בגנותו מצד חלקים מציבור הבוחרים הדמוקרטיים וביניהם מצביעים בקרב הקהילה המוסלמית בארה"ב בשל תמיכתו בישראל והעברת אמצעי לחימה לצה"ל.
באשר לחברה הישראלית, מצוקתן של משפחות החטופים נמשכת ומחריפה כל זמן שהחטופים הישראלים נותרים בשבי חמאס, וכך גם מתגבר הלחץ המופנה מצדם ומצד הציבור הישראלי הרחב כלפי הדרג המדיני לתת עדיפות להשבת החטופים הביתה, גם על חשבון עצירת המלחמה.
לחצים כאמור נושאים השלכות מעשיות אשר משאירות את חותמן, ובאות לידי ביטוי בדיונים המתקיימים בקרב הממשל האמריקאי להגביל אספקה של נשק אמריקאי בו ישראל תעשה שימוש במבצע עתידי ברפיח, כמו גם בדמות שבירת החזית האחידה בקרב הדרג המדיני בישראל באשר לסדרי העדיפויות במלחמה.
בעוד ששרים ממפלגת הליכוד, עוצמה יהודית והציונות הדתית תומכים ככלל בהמשך המאמץ המלחמתי כאמצעי להגעה להישגים במשא ומתן לשחרור החטופים, חברי כנסת אחרים, חלקם מהמחנה הממלכתי, התבטאו לאחרונה בשבח העדיפות לשחרור החטופים, גם במחיר של עצירת הלחימה.
לחץ פוליטי הולך וגובר על הקואליציה והעומד בראשונה עשוי לשמש כגורם מצנן בכל הקשור למוכנות של חמאס לעשות וויתורים בשיחות המשא ומתן, במחשבה לפיה מקבלי ההחלטות בישראל יהיו מוכנים להגמיש את התנאים לעצירת המלחמה.
חמאס מסתמך על אותם לחצים אשר עשויים למנוע מהארגון להסכים לוויתורים כואבים במסגרת המגעים, בעוד משקל הנגד לכך מהצד הישראלי מתבטא באיום המופנה כלפי בכירי חמאס באשר להעברת המערכה הצבאית לעיר הדרומית ברצועה.
(1) www.felesteen.news (תאריך פרסום – 7.3.2024).
(2) www.alaraby.com (תאריך פרסום – 7.3.2024).
(3) שם.