עימות במועצת הביטחון של האו"ם התרחש אתמול כאשר שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, האשים את ארה"ב בעיכוב של שיתוף פעולה בינלאומי ומאמצים לבנייה של עולם צודק יותר, כך בהתאם לדיווח ביומון ערב-ניוז הסעודי. (www.arabnews.com, פורסם ביום 16.7.2024)
לברוב, אשר נשא את דבריו במהלך כינוסה של המועצה, הדגיש את החשיבות שבירידה לשורשן של הסיבות והגורמים לקונפליקטים בעולם על מנת שניתן יהיה לפתור אותם, והוסיף כי יסודות הסדר הבינלאומי המשפטי והמערכת הפוליטית הבינלאומית של האו"ם עומדים בפני מבחן,
סוגיה מרכזית שעמדה במוקד נאומו של שר החוץ הרוסי התמקדה בעצם ריבונותן של מדינות.
בעניין זה, לברוב עמד על האיומים הקיימים לטענתו על עקרון זה אשר קבוע באמנת האו"ם, כאשר ארה"ב ובעלות בריתה לוקחות לכאורה מדינות כבנות ערובה, ובעוד שהמעצמה האמריקאית אף דורשת ציות מוחלט מבעלות בריתה גם בבואן לקבל החלטות שנוגעות לאינטרסים הלאומיים שלהן.
לשם המחשת דבריו, לברוב מביא כדוגמא את מלחמת חרבות ברזל והחלטת מועצת הביטחון 2728 מיום 25.3.2024 בדבר הפסקת אש במלחמה במהלך חודש הרמדאן והכנסת סיוע הומניטרי.
לדבריו, החלטה זו שלא קיבלה מעמד משפטי ומחייב (ואף לא יושמה בפועל) מחזקת את התפיסה לפיה חוקים אמריקאים חשובים יותר בהשוואה לס' 25 לאמנת האו"ם, אשר מחייב מדינות למלא אחר החלטות אשר מתקבלות במועצת הביטחון.
בשלב זה לברוב ציטט קטעים מתוך ספרו של ג'ורג' אורוול באומרו את הדברים הבאים:
"כל בעלי החיים שווים אבל חלקם שווים יותר מאחרים. אם אתה מקיים ומציית לרצון ההגמון, מותר לך לעשות כל מה שתרצה. אבל אם תעז להגן על האינטרסים הלאומיים שלך, תוכרז כמנודה ויוטלו עליך סנקציות"
למשמע אותם הדברים נציגת ארה"ב באו"ם, לינדה תומאס גרינפילד, הגיבה בביקורת על רוסיה בגין הפרות יסודיות של אמנת האו"ם, אשר מתבטאות בפגיעה בזכויות אדם ובשלמות טריטוריאלית וזאת על רקע המלחמה באוקראינה.
בין השורות
- העימות במועצת הביטחון של האו"ם במעורבות רוסיה וארה"ב מתרחש כאשר ברקע מתיחות גוברת בקרב שתי המעצמות הנשענת על מחלוקות שונות ומעורבות של מערך מדינות רחב יותר.
- מתיחות זו מעמידה במרכזה תפיסות ואינטרסים מתחרים שעמם מזוהות בריתות מתחרות ביחסים הבינלאומיים – הברית המערבית-דמוקרטית בהובלת ארה"ב ושבה חברות האיחוד האירופי, קנדה ומדינות מזרח אסיה, ומנגד הברית המזרחית בהובלת רוסיה ובה חברות סין ואיראן.
- במוקד העימותים עומדים הקונפליקטים הצבאיים המתרחשים בעת הזו ובמרכזם המלחמה באוקראינה ומלחמת חרבות ברזל, כאשר ארה"ב, רוסיה ובעלות בריתן מצדדות ככלל בצדדים שונים במערכות.
- לצד זאת מחלוקות בין הצדדים באות לידי ביטוי גם בהיבטים נוספים, ובהם סחר בינלאומי והסלמה שנצפית בשנים האחרונות ביחסים המסחריים בין ארה"ב לבין סין.
- ככלל, חששה של רוסיה מתמקד באיומים הניצבים לעמדתה על גבולותיה, על רקע העמקת השפעתה של הברית המערבית בעקבות הצטרפותן של מדינות נוספות לנאט"ו, ואימוץ ערכים מערביים בקרב המדינות החברות בברית אשר בעבר השתייכו בחלקן לגוש הסובייטי.
- מנגד, ארה"ב ובעלות בריתה מביעות חשש מהאיומים הניצבים בפניהן על רקע העמקת השפעתה של סין במערכת הבינלאומית ופלישתה הצבאית של רוסיה לאוקראינה, בצל החשש כי המלחמה המתנהלת כעת בקייב עשויה לזלוג למדינות נוספות בהמשך.