סיקורים בתקשורת העולמית מדווחים על התגובות למותו של נשיא איראן, אבראהים ראיסי, אשר נהרג ביום ראשון בתאונת מסוק בשטחי מערב אזרבייג'אן השכנה, בתקרית שבמהלכה נהרג גם שר החוץ של איראן, אמיר חוסיין עבדולהיאן.
כאמור, ראיסי ועבדולהיאן ביקרו באזרבייג'אן, בעלת ברית של ישראל, וזאת בין היתר לצורך השתתפות בטקס חנוכת סכר אשר היווה פרויקט משותף של שתי המדינות שידעו תקופה מתוחה ביחסיהן.
בשובם לאיראן השניים מצאו את מותם ביום ראשון בעקבות התרסקות המסוק בו שהו בשל תנאי מזג אוויר קשים, בעוד גופותיהם נמצאו רק לאחר שעות של חיפושים.
אבראהים ראיסי - הקצב מטהראן
ראיסי נודע במהלך ימי חייו בתור 'הקצב מטהראן' או 'התליין מטהראן', בשל אחריותו להוצאות להורג של אלפי אזרחים איראנים בשנת 1988 אשר השתייכו לארגון האופוזיציה ומתנגד בולט של המשטר, מוג'אהידין חלק, ולתנועות שמאל אחרות.
במהלך הקריירה המקצועית שלו ראיסי כיהן במס' תפקידים במוסדות אכיפת החוק, ובהם התובע הראשי של טהראן, ראש משרד הפיקוח הכללי, סגן נשיא בית המשפט העליון של איראן, התובע הכללי של איראן ועוד.
בשנת 2021 התמודד ראיסי לנשיאות איראן כמועמד שהיה מזוהה עם המחנה השמרני ברפובליקה האסלאמית וזכה בתפקיד בו בו כיהן עד מותו.
זכייתו של ראיסי בבחירות בשנת 2021 הגיעה בהמשך להפסד שספג במערכת הבחירות הקודמת בשנת 2017 בה זכה לבסוף חסן רוחנאי, מועמד המחנה המתון.
כהונתו של אבראהים ראיסי כנשיא איראן התאפיינה בהפגנות סוערות ברחבי הרפובליקה האסלאמית בשל מותה של מהסא אמיני, צעירה איראנית ממוצא כורדי, בידי משטרת המוסר של טהראן.
אמיני נעצרה בעקבות הפרת קוד הלבוש החל על נשים באיראן ונפטרה זמן קצר לאחר מכן בעודה מוחזקת בידי רשויות האכיפה. האירוע הוביל למחאות בכל רחבי המדינה השיעית והעלה אף סימני שאלה בשלבים שונים באשר להמשך הישרדותו של משטר האייתולות אשר עמד במוקד הביקורת האזרחית.
תגובות באיראן ובקהילות השיעיות בעולם למותו של אבראהים ראיסי
רשת סקיי ניוז שראיינה אזרחים מהרפובליקה האסלאמית על האירועים האחרונים מדווחת על גילויי שמחה בקרב מפגינים איראנים, אשר מחלקים ממתקים ברחוב בעקבות מותו של הנשיא שהיה לא אהוד על ידי חלקים מהאוכלוסייה בשל האירועים בהם היה מעורב בעבר. (www.news.sky.com, פורסם ביום 21.5.2024)
בקרב המרואיינים לרשת הבריטית יש גם מי שמאמין שמות ראיסי היה תוצאה של פעולה מכוונת, על רקע הטענה שנשיא איראן היה מתמודד רציני לכהונת המנהיג העליון של איראן ומחליפו הפוטנציאלי של עלי ח'מינאי בעתיד, סיטואציה שייתכן והיה מי שהתנגד לה. (www.news.sky.com, פורסם ביום 21.5.2024)
פרסום אחר באתר איראן אינטרנשיונל מביא מדבריהם של אזרחים באיראן אשר התייחסו למותו של ראיסי והביעו ביקורת על נשיאה הקודם של איראן.
אחת מביניהם הינה חברה בתנועה "נשים, חיים, חופש", אשר הותקפה בשל פעילותה והדגישה את השנאה הקיימת כלפי המשטר ברפובליקה האסלאמית בקרב הציבור.
לדבריה "אני בכלל לא נסערת, למרות שלעולם לא אאחל מוות לאף אחד, אבל האיש הזה לא רק שלא עשה כלום למען האומה שלנו, אלא גם הורה להרוג אינספור צעירים חפים מפשע" (www.iranintl.com, פורסם ביום 21.5.2024)
מנגד, פרסומים בסוכנויות הידיעות באיראן מדווחים על אבל כבד באיראן בקרב האזרחים בגין מותו של הנשיא ועל עשרות אלפי משתתפים במסע הלווייתו של ראיסי בעיר קום הקדושה לשיעים. טקסי ההלוויה צפויים להימשך מס' ימים ובמהלכם אף יקחו חלק נציגי מדינות שונות ובהן רוסיה, עיראק וטורקיה.
מלבד ההתרחשויות באיראן פרסומים בתקשורת בשפה הפרסית מדווחים על תגובותיה של הקהילה השיעית מחוץ לרפובליקה האסלאמית בגין מותו של הנשיא.
בבחריין, הממוקמת בסביבת המפרץ הפרסי ואשר מרבית אוכלוסייתה משתייכת לזרם השיעי באסלאם מנהיג הקהילה השיעית במדינה, השייח' איסא קאסם, הביע תנחומים על מה שכינה מות הקדושים של הנשיא ושל שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדולהיאן. (www.irna.ir, פורסם ביום 21.5.2024)
עוד הוסיף והדגיש המנהיג הבחרייני שהתקרית אינה משליכה רק על איראן אלא על העולם האסלאמי בכללותו. (www.irna.ir, פורסם ביום 21.5.2024)
מה צפוי בהמשך
בעקבות התקרית הכריז המנהיג העליון של איראן על חמישה ימי אבל ברפובליקה האסלאמית ומינה את סגן הנשיא הראשון, מוחמד מוכבר, לנשיא. (www.al-akhbar.com, פורסם ביום 21.5.2024)
מותם של ראיסי ושר החוץ האיראני מעלים שאלות באשר למה שצפוי בהמשך בקרב גורמים שונים ברפובליקה האסלאמית לצד חשש מפני השלכות שליליות שעשויות לנבוע מהאירוע על יציבות המשטר.
המנהיג העליון ח'מינאי קרא לנקוט באמצעים הדרושים על מנת לוודא שמותו של הנשיא לא יפגע בביטחון וביציבות של איראן וכן במשטר האיראני. (www.al-akhbar.com, פורסם ביום 21.5.2024)
בהתאם לדבריו של חמינאי מוכבר יהיה אחראי על ניהול הרשות המבצעת ויסדיר עם ראשי הרשות המחוקקת והשופטת את בחירתו של נשיא חדש בתוך 50 ימים. (www.irna.ir)
היומון אל-אחבאר הלבנוני מדווח שבהתאם לסעיף 131 לחוקה האיראנית בחירת הנשיא החדש מוטלת על מועצה המורכבת מסגן הנשיא הראשון, ראש הפרלמנט וראש מערכת המשפט. (www.al-akhbar.com, פורסם ביום 21.5.2024)
כלי תקשורת איראניים מדווחים שגורמים אלו נפגשו ביוזמתו של מוכבר לאחר שנכנס לתפקידו כנשיא בפועל של איראן, כאשר במסגרת פגישתם אישרו הצדדים "שיתוף פעולה מלא עם מוחמד מוכבר לביצוע תפקידי הרשות המבצעת."
מנגד, מפקד משמרות המהפכה, חוסיין סלמאי, אמר מצדו כי "בניגוד לרצונות האויבים, איראן תמשיך בנתיב המהפכה שלה והתקדמותה למרות התקרית הכואבת".
שר החוץ האיראני חוסיין עבדולהיאן, אשר מצא את מותו בהתרסקות המסוק יחד עם הנשיא האיראני, יוחלף על ידי האחראי על המשא ומתן בתיק הגרעין, עלי באגרי. (www.al-akhbar.com, פורסם ביום 21.5.2024)