בחמאס משבחים את ההתנגדות האסלאמית בלבנון וחוזרים על התנאים להפסקת אש בעזה

על רקע הסכם הפסקת האש בין ישראל וחיזבאללה, בקטאר מביעים תקווה שהרגיעה בצפון תוביל להסדרה רחבה יותר גם ברצועת עזה ובחמאס ממשיכים להציב את סיום המלחמה כתנאי לכך
Facebook
Twitter
WhatsApp
חמאס
צילום: Anas-Mohammed / Shutterstock.com

הסכם הפסקת האש בין ישראל וחיזבאללה ממשיך לקבל התייחסות מצד מנהיגים במרחב האזורי והבינלאומי, כאשר כעת העיניים נשואות למלחמת חרבות ברזל ברצועת עזה וסיום המערכה מול חמאס.

השאלה שבמוקד הינה כיצד ישפיע הסכם הפסקת האש מול חיזבאללה וסיום מבצע חיצי הצפון על הזירה העזתית. 

האם המומנטום החיובי מגבול הצפון עשוי לאפשר חלון הזדמנויות לתרחיש דומה גם בזירה הדרומית שעמה מתמודדת ישראל?

סוכנות הידיעות הקטארית (QNA) מדווחת על הודעה של דוחא אשר בירכה על הפסקת האש בלבנון לצד הבעת תקווה שההתפתחות האחרונה תוביל להפסקת המלחמה ברצועת עזה.

על פי הפרסום, משרד החוץ הקטארי הביע הערכה כלפי ארה"ב וצרפת אשר תרמו על פי הנטען להסכם שהושג בלבנון, ומזכיר את השאיפה להסכמה רחבה שתביא לשלום מתמשך באזור.

אמיר קטאר
צילום: Drop of Light / Shutterstock.com

בתוך כך, בחמאס משבחים את ההתנגדות האסלאמית בלבנון ותמיכתה ברצועת עזה, ומזכירים את הקורבנות שחיזבאללה והנהגתו הקריבו לצורך כך.

על פי הצהרה של ארגון הטרור שפורסמה ביום רביעי, ישראל הסכימה להפסקת אש עם לבנון ללא השגת התנאים שהציבה.

לטענת חמאס התפתחות זו מהווה צעד כנגד 'האשליות' של רה"מ ממשלת ישראל נתניהו באשר לשינוי מפת המזרח התיכון בכוח ופירוק 'כוחות ההתנגדות' מנשקם.

בהקשר זה, בחמאס נמנעים מלהתייחס להסכמות שהושגו בין הצדדים, אשר ככלל תואמות במידה רבה למטרות שהוגדרו עבור מבצע חיצי הצפון.

בכלל זאת ניתן לציין את ההתחייבות להשגת כוחות חיזבאללה מצפון לנהר הליטאני ופריסה של כוחות צבא לבנון בדרום המדינה על פי החלטה 1701 של מועצת הביטחון, לצד פיקוח בינלאומי במעורבות של ארה"ב.

נדבך מהותי נוסף בהבנות מתבטא בכתב הערבות האמריקאי אשר ניתן לישראל ומכיר בזכותה לפעול צבאית לצרכי אכיפת ההבנות ועל פי התנאים המוזכרים בו..  

חיזבאללה
צילום: S.M.Naeem / Shutterstock.com

בהתייחס לזירה הפלסטינית והמשך המלחמה מול ישראל, בחמאס מביעים מחויבות לשיתוף פעולה עם המאמצים להפסקת אש ברצועת עזה.

בהצהרתו הארגון חוזרים על התנאים להפסקת אש, ובמסגרתם מונה את הנסיגה של צה"ל משטחי הרצועה, חזרתם של העקורים הפלסטינים לביתם וביצוע עסקת חילופי שבויים שלמה.

חטופים בעזה
צילום: Tomas Vynikal / Shutterstock.com

בדבריו חמאס למעשה חוזר על התנאים אשר עד כה היוו בגדר קווים אדומים עבור מדיניותה של ישראל ומנעו בפועל התקדמות בין הצדדים במו"מ ועסקת חילופי אסירים-חטופים נוספת.

כעת נותר לראות אם הארגון יגמיש את עמדותיו לצורך הפוגה בלחימה או לחלופין אם בישראל יהיו מוכנים להסדרה ארוכת טווח כאשר כוחו של חמאס עוד במותניו ויכולותיו הצבאיות לא הושמדו כליל.

על רקע אותן התפתחויות, בצד הפלסטיני ממשיכים במגעים הפנימיים ולא ממתינים להחלטתה של ישראל או לפריצת דרך בשיחות.

בהקשר הזה, פרסומים מהימים האחרונים מדווחים על המשך המגעים בין חמאס לפתח באשר למנגנון לניהול רצועת עזה והמעברים לשטחה ביום שאחרי המלחמה ובתיווך מצרי.

צעדים אלו, ככל ויתממשו לכדי הבנות מלאות בין הצדדים, עשויים לייצר מנוף לחץ נוסף על ישראל ולקבוע עובדות בשטח, אגב יצירתה של אלטרנטיבה שלטונית לשלטון חמאס הנוכחי ברצועה.

כעת נשאלת השאלה אם הסדרה פנימית אשר תזכה בלגיטימציה פלסטינית, וכזו שבמסגרתה הסמכות לניהול הרצועה תועבר מידי חמאס לארגונים עם קשרים או זיקה לאש"ף, תקבל הכרה גם בקרב הקהילה הבינלאומית.  

עשוי לעניין אותך

פרויקטים מיוחדים

כתבות אחרונות

דילוג לתוכן