גורמים מצריים הודיעו על הסכמה קרבה בין חמאס לפתח בקשר לוועדה אשר תהיה אחראית על ניהול רצועת עזה ביום שאחרי ולידיה יועבר תפקיד ניהול מעבר רפיח, כך על פי דיווח באל-אח'בר.
על פי הפרסום, במעבר רפיח תהיה נוכחות של גורמים מטעם האו"ם וכן נציגות אירופאית, כאשר ישראל תהיה רשאית להתנגד למס' שמות על סמך הסדרי ביטחון שוטפים מול מצרים.
הדיווח מתפרסם בהמשך לדברים שמזכיר המדינה האמריקאי מסר לעיתונאים לאחר פסגת נציגי מדינות 7-G על יד רומא השבוע, בהתייחסו למלחמת חרבות ברזל.
בדבריו אנתוני בלינקן קישר בין הרגיעה האזורית (על רקע הסדרה בצפון וסיום מבצע חיצי הצפון) לבין סיום המלחמה ברצועת עזה.
בין השורות
דבריו של בלינקן עשויים לעורר שאלות ולעמוד במתיחות אל מול המסרים שנשמעו אתמול במהלך נאומו של ראש ממשלת ישראל.
כזכור, בהתייחסו להפסקת האש מול חיזבאללה נתניהו עמד על 3 סיבות למהלך, וביניהן ניתוק הקשר בין חמאס לחיזבאללה והשארתו של ארגון הטרור הפלסטיני לבד במערכה.
נתניהו וכך גם גורמים בדרג המדיני חוזרים מעת לעת על המטרות שהוגדרו למלחמת חרבות ברזל, ובהן השמדת יכולותיו הצבאיות של חמאס.
על אף היחלשות ניכרת ופגיעה משמעותית בזרוע הצבאית של חמאס, נראה כי נכון להיום משימה זו עוד לא הושגה.
הערכה להמשך
יישוב בין הדברים והציפיות השונות באשר להשלכות של הפסקת האש בצפון על המשך המערכה מול חמאס בדרום עשויה לבוא לידי ביטוי במהלכים פנים פלסטיניים אשר מתקיימים בין חמאס לפתח.
ההערכה היא כי השמדה של תשתיות חמאס ברצועת עזה באמצעות שימוש בכוח צבאי אינה קרובה לסיום, ולעניין זה יש לצפות בקרבות האחרונים בג'באליה בין כוחות צה"ל לארגון הטרור, אשר נראה שעוד ממשיך לשמר חלק מיכולותיו.
מנגד, סיום המערכה מול חיזבאללה עשוי להפעיל לחץ על חמאס בדרך להבנות להעברת סמכויותיו ושליטתו ברצועה לגורמים אחרים כחלק מהסדרה רחבה יותר, אשר תכלול מנגנוני פיקוח ובקרה במעורבות הקהילה הבינלאומית וארה"ב בראשה.
מנגנון הפיקוח על יישום הפסקת האש בעזה יכול לאמץ מאפיינים דומים המוחלים גם בצפון. אולם לצד זאת הזירה העזתית מייצרת מכשולים אחרים, בהינתן שנכון להיום אין נוכחות צבאית אלטרנטיבית לחמאס ברצועה המקבילה לצבא לבנון וכוחות יוניפ"יל, לצד פערים גם בנוכחות הבינלאומית בשטח האדמה המשתרע בגבולה של מדינת ישראל.