עיקרי הדברים
מלחמת חרבות ברזל נמשכת כאשר במוקד העימותים במחנות מרכז רצועת עזה ובייחוד מחנה נוסייראת, על רקע ההערכות לפיהן בכוונת ישראל לפתוח במערכה ברפיח וזאת בהמשך לשיחות שהתנהלו עם ארה"ב לאחר תקיפתה של איראן את ישראל.
במקביל למערכה ברצועת עזה ישנן עדויות להסלמה בשטחי יהודה ושומרון בהמשך לפיגוע הטרור בו נרצח בנימין אחימאיר בן ה-14 מחוות מלאכי השלום.
לאחר הפיגוע החלו עימותים במעורבותם של פלסטינים ומתנחלים, אשר במהלכם נהרגו מס' תושבים פלסטינים והוצתו מבנים במס' כפרים ועיירות באזור.
בתוך כך, בחמאס ובג'יהאד האסלאמי פועלים על מנת להמשיך ולהסלים את המצב בשטחי יהודה ושומרון, אשר עד כה לא התאפיינו בפתיחתה של חזית נוספת במלחמה בין ישראל לארגוני הטרור.
אירועים אלו מתרחשים כאשר ברקע כישלון שיחות המו"מ ואבדן סבלנותה של ארה"ב אשר מפנה אצבע מאשימה כלפי חמאס בעקבות העלאת דרישות חדשות על ידי הארגון וחזרתו מהבנות קודמות שאליהן הגיעו הצדדים.
לכך יש להוסיף את ההצהרה שניתנה מאת ראש ממשלת קטאר לפיה בכוונת המדינה הערבית השוכנת במפרץ הפרסי לשקול מחדש את מעורבותה במגעים ואת תפקידה כמתווכת בשיחות לשחרור החטופים.
צעדים אלו של קטאר מתקשרים בתורם ללחץ המופעל על דוחא מצדה של וושינגטון ולהבנה בקרב חמאס שייתכן ואנשיו ייאלצו לעזוב את קטאר בחיפוש אחר מדינה מארחת חדשה לפעילותו של הארגון ולשכתו המדינית.
רצועת עזה
פרסומים בכלי תקשורת ערביים מדווחים על המשך התקיפות של צה"ל מהאוויר והיבשה באזורים שונים ברצועת עזה.
בפעולה קרקעית שנערכה בתחילת השבוע כוחות צה"ל נכנסו לעיירות ומחנות הפליטים בצפון רצועת עזה ובהם בית חאנון וג'בליה, בליווי מתקפות מהאוויר. (www.alaraby.com, פורסם ביום 16.4.2024)
בנוסף הפלסטינים מדווחים על ירי ועימותים ממערב לבית לאהיה והפגזות במזרח וצפון רצועת עזה, לצד מתקפות אוויריות באזורים שונים ברצועה, ובהם רפיח הדרומית וכן מחנה נוסייראת, וזאת כחלק מהפעולה הצבאית אשר החלה עוד משבוע שעבר במחנות מרכז הרצועה.
במסגרת המתקפות מופגזים מסגדים וכן מגדלים ורבי קומות, מראות אשר רווחו בחודשים הראשונים למלחמת חרבות ברזל.
המוקד המרכזי של המערכה התקיים גם השבוע במחנה נוסייראת שבמרכז הרצועה, כאשר הפלסטינים מדווחים על ירי צלפים, הפגרות ארטילריות והרס רבי קומות.
לטענת לשכת התקשורת הממשלתית של חמאס בעזה:
"הכיבוש [ישראל] ביצע פשעים נגד האנושות ונגד החוק הבינלאומי באזורי אל-מוגראקה, אלזהראא… ומצפון לאל-נוסייראת… שגבו את חייהם של 520 חללים, פצועים ונעדרים והרס של יותר מ-13,000 יחידות דיור בתוך שבוע." (www.alaraby.com, פורסם ביום 18.4.2024)
בהתאם לנתונים של משרד הבריאות הפלסטיני מספר ההרוגים בעזה עומד על למעלה מ-34,800 בני אדם, בעוד הפלסטינים מדווחים כי למעלה מ-90% מתושבי הרצועה נעקרו מבתיהם.
בנוסף לכך, למעלה מ-5,000 פלסטינים נעצרו בשטחי רצועת עזה מפרוץ המלחמה.
באשר למבצע הצפוי להתקיים ברפיח, מקורות מצריים מדווחים כי הממשל האמריקאי הראה נכונות לתכניות הצבאיות של ישראל בעיר הדרומית בתמורה להימנעות מתקיפה מקיפה באיראן. (www.alaraby.co.uk, פורסם ביום 18.4.2024)
המקורות הוסיפו וציינו כי צה"ל ביצע מתקפות אוויריות על אזורים שונים ברצועת עזה בסמוך לגבול עם מצרים (לרבות בציר פילדלפי), אשר על פי החשד משמשים להברחת אמצעי לחימה לחמאס.
בהתאם לפרסומים, המערכה הצבאית של ישראל ברפיח תתמקד בחלוקת השטח ליחידות קטנות יותר ובהפצצה של אזור אחר אזור מתוך מטרה לאלץ את הפלסטינים השוהים בעיר להתרחק לכיוון חאן יונס ואל-מוואסי. (www.alaraby.co.uk, פורסם ביום 18.4.2024)
המתקפות באזור רפיח והמערכה הצבאית העומדת בפתח מהוות סוגיה רגישה ועשויות לעורר מתיחות אל מול מצרים, בעקבות ההבנות הקיימות בין ירושלים לקהיר אשר מעוגנות בהסכם השלום ואשר דורשות את אישורה של קהיר למערכה צבאית בציר פילדלפי.
המצרים מצדם פועלים על מנת לעכב מתקפה ברפיח ודורשים כתנאי לפתיחתה את פינויה של האוכלוסייה הפלסטינית מהאזור, לצד הבטחת המשך פעילות המעברים לרצועת עזה באזור רפיח וכרם שלום, אשר עשויה לעמוד בפני קשיים במקרה של מערכה צבאית. (www.alaraby.co.uk, פורסם ביום 18.4.2024)
מו"מ לשחרור החטופים
המו"מ לשחרור החטופים הישראלים נמשך ללא התקדמות מהותית בין הצדדים, והתאפיין השבוע בהקצנת דרישותיו של חמאס על רקע התגמשותה של ישראל בתנאים לעסקה בשבוע שעבר.
נציגי חמאס שינו את מתווה העסקה אשר שימש כבסיס לשיחות במשך חודשים, כאשר בהתאם להצעה שעל הפרק ארגון הטרור מוכן לשחרר פחות מ-20 חטופים (פחות מחצי מכמות החטופים בהתאם להבנות קודמות), כנגד הפסקת אש בת 6 שבועות. (www.edition.cnn.com, פורסם ביום 16.4.2024)
בנוסף בחמאס העלו את מס' האסירים הפלסטינים שבארגון דורשים שישוחררו במסגרת העסקה, כולל אסירים המרצים מאסרי עולם, לצד הדרישה לחזרתם של העקורים הפלסטינים לצפון הרצועה, נסיגת צה"ל מעזה וסיומה של המלחמה. (www.edition.cnn.com, פורסם ביום 16.4.2024)
תגובתו של חמאס ודרישותיו החדשות הביאו לביקורת בקרב גורמים ישראלים ומצד הבית הלבן, בטענה כי יחיא סינוואר וארגון הטרור אינם מעוניינים בעסקה ומטרתם היא להסלים את המצב באזור.
עמדתו של ארגון הטרור מגיעה על אף התגמשות בדרישותיה של ישראל במגעים, אשר באה לידי ביטוי בין היתר במוכנותה לחזרתם של חלק מהעקורים הפלסטינים לביתם שבצפון רצועת עזה.
צעדים אלו מצד ישראל הווים בבחינה הליכת כברת דרך, בהתאם לדברים שאמר דובר מחלקת המדינה האמריקאית מטאו מילר, אשר הוסיף וציין כי חמאס מהווה המכשול לעסקה. (www.reuters.com, פורסם ביום 15.4.2024)
לדבריו של מילר:
"ישראל עשתה דרך משמעותית בהגשת ההצעה הזו. הייתה עסקה על השולחן שתשיג הרבה ממה שחמאס טוען שהוא רוצה להשיג, והם לא לקחו את העסקה"
התבטאויות מצד בכירים בחמאס הוסיפו ושפכו אור על האינטרסים המכווינים את חמאס בשיחות. כך למשל חבר הלשכה המדינית של הארגון, עיזאת א-רישק, התייחס בתחילת השבוע להפסקת אש קבועה כערובה היחידה להגנה על העם הפלסטיני ועצירת המלחמה. (www.alquds.com, פורסם ביום 15.4.2024)
לדברי א-רישק: "אין ויתור על השלמת הנסיגה והחזרתם החופשית של העקורים", בעוד הבכיר מחמאס הוסיף והטיל את האשמה בכישלון השיחות על בנימין נתניהו וממשלת ישראל על רקע שאיפתה של הממשלה להסכם זמני ולאחריו חידוש המלחמה. (www.alquds.com, פורסם ביום 15.4.2024)
א-רישק התמקד בדבריו בכך שישראל לא השיגה ניצחון ברצועת עזה גם לאחר שישה חודשי לחימה, בעוד דעת הקהל העולמית עומדת לצדו של העם הפלסטיני, במה שעשוי להסביר את מערך השיקולים של ארגון הטרור במסגרת התנהלותו במגעים.
הצהרות אלו לתקשורת מגיעות כאשר ברקע הירידה בהיקף ההפצצות של צה"ל ברצועת עזה מהאוויר ומהקרקע, בעוד עיקר הפעילות הצבאית בשבועות האחרונים מתמקדת במחנות המרכז, וזאת לקראת מערכה ברפיח אשר עוד לא ברור אם תיפתח בתקופה הקרובה.
בכיר נוסף בחמאס, ג'יהאד טהא, המשמש כדובר הרשמי של הארגון, אמר מצדו כי בחמאס פתוחים ליוזמות של המתווכות בשיחות אשר עולות בקנה אחד עם מטרותיהם של הפלסטינים. (www.alaraby.co.uk, 16.4.2024)
עוד הוסיף טהא ואמר כי בארגון מסרבים להגביל את דרישותיהם הלאומיות של הפלסטינים, אגב התייחסותו להחזרתם של העקורים הפלסטינים לביתם, הכנסת סיוע הומניטרי, נסיגה של צה"ל מרצועת עזה והתחייבות להפסקת אש קבועה במלחמה. (www.alaraby.co.uk, 16.4.2024)
התנאי האחרון כאמור נדחה מכל וכל על ידי ישראל, ועומד במוקד המחלוקת בין הצדדים מזה מס' חודשים במגעים המתקיימים עם חמאס, על אף כי לפרקים נראה היה כי בחמאס שוקלים לוותר על הדרישה במסגרת עסקה עתידית.
גורם מצרי המעורה במגעים מטיל את האחריות לכישלון השיחות על ישראל ומתמקד בשלושה היבטים אשר מעכבים את הצדדים (www.alaraby.co.uk, 16.4.2024):
היעדר הסכמות באשר להפסקת אש קבועה ברצועת עזה בשלבים מתקדמים של העסקה;
התנאים של ישראל להחזרתם של עקורים פלסטינים לצפון הרצועה, לרבות כמות התושבים הפלסטינים שיורשו לחזור וכן הבדיקות הביטחוניות שעליהם יהיה לעבור כתנאי לכך;
סירובה של ישראל לנקוב בשמות של אסירים פלסטינים המרצים עונשי מאסר גבוהים בבתי הכלא.
חבר נוסף בלשכה המדינית של חמאס, זהאר ג'בארין, הדגיש כי בחמאס ממשיכים להיות בקשר רציף עם המתווכות ולא סגרו את הדלת בפני עסקה. (www.palinfo.com, פורסם ביום 17.4.2024)
לדברי ג'בארין, בחמאס מציעים גישה סבירה לצורך הגעה לעסקה, בעוד עיקר האחריות לכישלון השיחות לטענתו רובצת על בנימין נתניהו והמשבר הפוליטי הפנימי שבו מצויה ממשלתו, אגב מתן עדיפות לשיקולים פנימיים אשר דוחים עסקת חילופי שבויים כביכול.
יהודה ושומרון
בימים שני ושלישי כוחות צה"ל ביצעו פשיטות ומעצרים בשטחי יהודה ושומרון, לרבות בסביבת ג'נין, בעיירה בורקה מצפון לשכם וכן במזרח העיר באזור מחנה בלאטה. (www.palinfo.com, פורסם ביום 16.4.2024)
עימותים דווחו גם בעיר קלקיליה, בטול כרם ובמחנה נור שמס, כאשר ביום שישי חוסל מפקד הגדוד במחנה המשתייך לג'יהאד האסלאמי, מוחמד ג'אבר, במהלך פעולה של צה"ל אשר החלה ביום חמישי וכללה שימוש בעשרות כלי רכב צבאיים ודחפורים. (www.aljazeera.net, פורסם ביום 19.4.2024)
במהלך הפעולה בנור שמס, אשר הוגדרה על ידי פלסטינים "כגדולה והאלימה מבין 22 ההסתערויות הקודמות על המחנה במהלך השנתיים האחרונות" נהרגו שלושה חמושים נוספים, וביניהם גם קרוב משפחתו של ג'אבר. (www.aljazeera.net, פורסם ביום 19.4.2024)
אזור יהודה ושומרון התאפיין בהסלמה בשבוע ה-3 לחודש אפריל בהמשך לרצח של הנער הישראלי בנימין אחימאיר מחוות מלאכי השלום בפיגוע טרור, כאשר גופתו נמצאה ביום שבת לאחר חיפושים נרחבים שנמשכו מס' ימים.
בזמן שהמרדף אחר המפגעים נמשך פרסומים דיווחו על עימותים שהתפתחו בין מתנחלים לפלסטינים בכפרים באזור, אשר הובילו למותו של פלסטיני ובמהלכם הוצתו מבנים.
בנוסף, כלי תקשורת פלסטינים דיווחו על מותם של שני פלסטינים במהלך עימותים עם מתנחלים בח'רבת אל-טאוויל, דרומית מזרחית לעיר שכם (www.palinfo.com, פורסם ביום 15.4.2024).
בהתאם, הפלסטינים מדווחים על שמונה הרוגים במהלך הימים האחרונים על רקע ההסלמה בשטח.
בהמשך להתפתחויות האחרונות ומותם של פלסטינים במסגרת העימותים עם מתנחלים באזור, ארגוני הטרור בפועלים בעזה ובשטחי יהודה ושומרון פועלים על מנת להתסיס את השטח ולהסלים את המצב.
בחמאס קראו בימים האחרונים:
"להסלים את הכעס העממי ולהפעיל את כל צורות ההתנגדות כדי להרתיע מתנחלים מפשעיהם בגדה המערבית"
בחמאס מטילים את האחריות להסלמה על המתנחלים התוקפים כביכול כפרים ועיירות בשטחי יהודה ושומרון בחסות ממשלת ישראל ומנהיגיה.
עוד הוסיפו בחמאס:
"הדם הזה לא יהיה לשווא, אלא יעורר נקמה ואש שישרפו את הכיבוש ואת עדרי המתיישבים שלו. האיתנות והנחישות של עמנו אינם נרתעים ממעשי טבח או אכזריותו של הכיבוש. הניסיונות לדכא את ההתנגדות בגדה המערבית נכשלו
…
ההתקפות המאורגנות של מיליציות מתנחלים על אזרחים ורכושם, והשימוש שלהם בכדורים חיים ישירות כלפי אזרחים, הם הסלמה מסוכנת ועדות לאכזריותו של הכיבוש, שפיכת הדם הפלסטיני על ידו ורצונו המוחץ לעקור אותם מאדמתם כדי ליישם את תוכניותיו הזדוניות לחיסול העניין הפלסטיני"
גם בארגון הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני פועלים על מנת להליט את הרוחות ומבקרים את המשך התיאום הביטחוני של הרשות הפלסטינית עם כוחות הביטחון הישראלים.
בהצהרה מטעם הג'יהאד האסלאמי הארגון גינה את השתיקה הערבית והבינלאומית בקשר לפשעים הנעשים לטענתו נגד הפלסטינים בשטחי יהודה ושומרון. (www.aljazeera.net, פורסם ביום 20.4.2024)
עוד ביקר הג'יהאד האסלאמי את המשך שיתוף הפעולה בין מנגנוני הרשות הפלסטינית לישראל שהוכחו כביכול כאסון לפלסטינים ובאים על חשבון מטרותיהם הלאומיות.
לצד הביקורת שהופנתה כלפי מדינות המערב והעולם הערבי, בג'יהאד שיבחו את איתנות העם הפלסטיני והציבור התומך בפלסטינים בעולם, אגה הקריאה לפלסטינים להתעמת עם ישראל והמתנחלים ולסכל את "התכניות הציוניות", כלשון ההצהרה. (www.aljazeera.net, פורסם ביום 19.4.2024)
הזירה הבינלאומית
המחאות בעולם כנגד מלחמת חרבות ברזל נמשכות עם מס' אירועים אשר עמדו במוקד הכותרות. פעילים הצהירו בתחילת השבוע על יום מתואם של מצור כלכלי מתוך מטרה ללחוץ על מקבלי ההחלטות להסכים להפסקת אש במלחמה בעזה (www.washingtonpost.com, פורסם ביום 15.4.2024)
בהקשר זה, בארה"ב נרשמו מוקדים שונים שבהם מפגינים חסמו תנועה של רכבים והולכי רגל במחאה על המשך המלחמה, ובכלל זאת בגשר הזהב שבסן פרנסיסקו בו התנועה נעצרה למשך כחמש שעות.
בהתאם לדיווחים המפגינים הניפו שלטים בהם נכתב "stop the world for Gaza" וכן עשו שימוש בכלי רכב ואזקו את עצמם אחד לשני על מנת לחסום תנועה של הולכי רגל על הגשר. (www.nbcnews.com, פורסם ביום 16.4.2024)
אירועים דומים דווחו גם בשיקאגו בהפגנה שבמהלכה מוחים הפריעו לתנועה בסמוך לנמל התעופה, אזקו את עצמם אחד לשני והניפו שלטים בגנות העברת אמצעי לחימה לישראל, וזאת במקביל להתרחשויות נוספות בניו יורק וסיאטל. (www.nbcnews.com, פורסם ביום 16.4.2024)
גם בפילדלפיה, מיאמי וסאן אנטוניו נרשמו הפרות סדר, כאשר הפגנות של פעילים פרו פלסטינים נערכו בכבישים מהירים וחסמו את התנועה למשך שעות.
לצד התגובות ברמה האזרחית, התפתחויות נוספות אירעו בזירה הדיפלומטית על רקע דיווחים לפיהם קטאר בוחנת את המשך תפקידה כמתווכת בשיחות מו"מ בין ישראל לחמאס.
לדברי ראש ממשלת קטאר שייח' מוחמד בן עבדול רחמן אל תאני:
"למרבה הצער, ראינו שיש שימוש לרעה בתיווך זה… למען אינטרסים פוליטיים צרים…", מה שגרם לדבריו לקטאר לבצע הערכה מקיפה של תפקידה בשיחות. (www.alaraby.com, פורסם ביום 17.4.2024)
הבכיר הקטארי הוסיף ואמר:
"יש גבולות ליכולת שבה אנו יכולים לתרום למשא ומתן זה בצורה בונה, ומדינת קטאר תקבל את ההחלטה המתאימה בזמן הנכון". (www.alaraby.com, פורסם ביום 17.4.2024)
דבריו של אל-תאני מגיעים על רקע דיווחים על עזיבה אפשרית של בכירי חמאס את קטאר וחיפושם אחר מדינה מאחרת אחרת וזאת לאחר כ-12 שנים שבהם הלשכה המדינית של חמאס ניהלה את פעילותו של ארגון הטרור מדוחא. (www.wsj.com, פורסם ביום 20.4.2024)
בהקשר זה, בחמאס פנו בימים האחרונים למדינות נוספות לצורך כך וביניהם גם לעומאן, הנסיכות הקטנה השוכנת לחופי המפרץ הפרסי, בעוד על פי הערכות למהלך שכזה צפויה להיות השפעה שלילית על המגעים מול ישראל. (www.wsj.com, פורסם ביום 20.4.2024)
קטאר מהווה בעלת ברית בולטת של חמאס מקרב מדינות האסלאם הסוניות, אשר יחד עם טורקיה מספקת תמיכה דיפלומטית וכספית לארגון בשנים האחרונות.
טורקיה מצדה, ובייחוד נשיאה ארדואן ממשיכים להביע תמיכה חזקה בחמאס. במהלך נאום אשר נשא ארדואן בפני ישיבה של מפלגת הצדק והפיתוח אמר נשיא טורקיה:
"אמשיך להגן על המאבק הפלסטיני ולהיות הקול של העם הפלסטיני המדוכא כל עוד אלוהים נתן לי חיים, גם אם אשאר לבד"… והוסיף והדגיש כי "אין הבדל בין הכוחות הלאומיים הטורקים במלחמת העצמאות לבין תנועת חמאס כיום"
לכך יש להוסיף את פעילותו של שר החוץ הטורקי האקאן פידן אשר קיים בימים האחרונים פגישה עם ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה ומשלחת של ארגון הטרור.
במהלך הפגישה דנו הצדדים בהתפתחויות האחרונות במלחמת חרבות ברזל ובכלל זאת בסיוע הדרוש לתושבים הפלסטינים ומענה למשבר ההומניטרי בעזה.
בנוסף, שר החוץ הטורקי מנה את הפעולות שאותן מבצעת טורקיה על מנת לעצור את ההתקפות על רצועת עזה, במקביל לאישור זכותם של הפלסטינים למדינה עצמאית וריבונית, תוך הכרה בחמאס כתנועת שחרור לאומית כביכול החותרת לסיום כיבוש אדמותיה.