מדינה בסופ"ש: מכסים, גרעין ועזה במוקד

תוכנית המכסים של טראמפ
צילום: Dilok Klaisataporn / Shutterstock.com
השבוע במערכת הבינלאומית: מלחמת המכסים ביוזמתה של ארה"ב עולה שלב בהמשך להחלטה של הממשל האמריקאי להחריף את המכסים על סין, לצד הורדה של מכסים אחרים והקפאתם לתקופה של 90 ימים; היום שאחרי ברצועת עזה והמשך הקידום של תוכנית השיקום המצרית לרצועה והקשר להכרה רשמית במדינה פלסטינית מצד מדינה בכירה באיחוד האירופי; המשך המערכה הצבאית והכלכלית של ארה"ב מול החות'ים בתימן; המשא ומתן הגרעיני בין ארה"ב לאיראן אשר צפוי להיפתח ביום שבת בעומאן. ברקע - האופציה הצבאית אשר מונחת על השולחן וסנקציות אמריקאיות שהוטלו בשבועו האחרונים על גורמים המזוהים עם איראן.

תוכנית המכסים של טראמפ: התמתנות מול התעצמות

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התייחס השבוע לתוכנית המכסים האמריקאית בפוסטים אשר פורסמו בפלטפורמת X וכן ברשת החברתית שבבעלותו, Truth Social.

לדברי טראמפ מדיניות המכסים מהווה מענה לגירעון בו מצויה ארה"ב מול מדינות שונות בעולם, ובהן האיחוד האירופי וסין.

מס' ימים לאחר מכן וטראמפ הודיע בפוסט ברשת Truth Social על העלאת מכסים נוספת על סין אשר נכון לעכשיו כבר עומדים על שיעור של 145%.

העלאת מכסים נגד ייבוא מוצרים מסין הביאה לצעדים נגדיים מטעם בייג'ינג אשר הגיבה בהעלאת מכסים משלה על ייבוא מוצרים אמריקאים.  

במקביל לכך ומעבר למלחמת הסחר האמריקאית-סינית, נשיא ארה"ב הודיע ברשת Truth Social על הקפאה של המכסים והותרם על שיעור מופחת של 10% לתקופה של 90 ימים.

לדברי טראמפ, ההחלטה הגיעה בהמשך לפנייתן של למעלה מ-75 מדינות במטרה לקיים משא ומתן ובהינתן שאותן מדינות לא נקטו בצעדי תגמול נגד ארה"ב.

מכסים ארה"ב
Tama2u / Shutterstock.com

היום שאחרי ברצועת עזה

דיונים בדבר היום שאחרי בעזה ותוכנית השיקום המצרית של שטחי הרצועה נמשכו השבוע ונערכו במסגרת כינוס משולש אשר התקיים ביום שלישי בקהיר בירת מצרים בהשתתפותם של נשיאי מצרים וצרפת ומלך ירדן.

במוקד, התבטאויותיו של נשיא צרפת עמנואל מקרון אשר הביע תמיכה ברשות הפלסטינית ובעמידתה בראש ממשל פלסטיני עתידי אשר לא יכלול את חמאס.

בדבריו הנשיא הצרפתי הוסיף והזכיר את הדרישה להפסקת אש ובמסגרת זאת אף גינה את ישראל בחידוש המלחמה.

למחרת, בראיון לערוץ 5 הצרפתי התייחס מקרון לאפשרות על פיה צרפת תכיר במדינה פלסטינית בחודש יוני במהלך וועידה שעתידה להיערך ביוזמה של פריז וריאד.

בהמשך לכך, בפרסום מיום שישי בחשבון X מקרון הוסיף והבהיר את העמדה של צרפת בכל הנוגע לרצועת עזה והעקרונות אשר עומדים בבסיסה: "כן לשלום. כן לביטחונה של ישראל. כן למדינה פלסטינית ללא חמאס."

עמנואל מקרון
צילום: 360b / Shutterstock.com

ביום שישי ועדת השרים לרצועת עזה מטעם הפסגה הערבית והאסלאמית התכנסה באנטליה שבטורקיה על מנת לדון בהתפתחויות ברצועת עזה.  

משרד החוץ הסעודי פרסם בחשבון X את הדברים אשר עלו במהלך הפגישה, ובהם חיזוק שיתוף הפעולה הנדרש לצרכי מענה להפרות לכאורה של החוק הבינלאומי המיוחסות לישראל וכן מאבק כנגד ניסיונות העקירה של הפלסטינים בכפייה.

עוד נידונו המאמצים להקמה של מדינה פלסטינית בגבולות 1967 אשר בירתה מזרח ירושלים, אגב אזכור לוועידה העתידית בראשות צרפת וערב הסעודית אליה התייחס גם נשיא צרפת בראיון לערוץ 5 הצרפתי.

מלחמת חרבות ברזל
צילום: Netpixi / Shutterstock.com

המערכה הצבאית של ארה"ב מול החות'ים בתימן

מחלקת המדינה האמריקאית הזהירה השבוע מדינות וישויות אחרות מפני הפרה של הסנקציות אשר הוטלו מצד ארה"ב על המיליציה החות'ית בתימן, הידועה בשם אנסאר אללה.

בהצהרה אשר פורסמה באתר מחלקת המדינה ביום רביעי ניתנה התייחסות מפורשת לפעילות אשר כוללת אספקה של נפט ופריקה של ספינות בנמלים שבשליטה של החות'ים.

הדברים מגיעים כאשר ברקע פתיחתה של מערכה צבאית ביוזמתה של ארה"ב כנגד יעדים חות'ים בתימן על רקע האיומים הנשקפים לסחר הימי הבינלאומי ולמעבר של ספינות בים סוף בעקבות פעילותה הצבאית של אנסאר אללה.

המתקפה של ארה"ב על החות'ים, בעלי בריתה של איראן, נערכת במקביל לשיחות הגרעין אשר צפויות להיפתח ביום שבת בין הממשל האמריקאי לרפובליקה האסלאמית.

בהקשר זה, הנוכחות האמריקאית בדרום חצי האי ערב עשויה לשחק תפקיד גם בשיחות הגרעין. דברים אלו נכתבים בייחוד על רקע היחלשותם של בעלי ברית נוספים המזוהים עם איראן במרחב האזורי ובהם חיזבאללה בלבנון, נפילתו של משטר אסד ברוסיה והמכה הקשה שספג חמאס ברצועת עזה.

ארה"ב תקפה בתימן
צילום: ffikretow / Shutterstock.com

חזרה להסכם הגרעין?

ביום שבת צפויות להיפתח שיחות הגרעין בין ארה"ב לרפובליקה האסלאמית של איראן בתיווכה של נסיכות עומאן במפרץ הפרסי.

דובר משרד החוץ האיראני איסמעיל בקאי פרסם בחשבון X בדבר מתן הזדמנות אמיתית לדיפלומטיה והוסיף כי ברצונם להעריך את הכוונה של הצד השני.

שיחות הגרעין נערכות על רקע מתיחות בין הצדדים אשר הגיעה לשיאה במסגרת חילופי מסרים בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לבכירים באיראן בשבועות האחרונים.

יחסי איראן וארה"ב
צילום: Melnikov Dmitriy / Shutterstock.com

במוקד המתיחות – סנקציות אמריקאיות ואיומים בדבר הפצצה של מתקני הגרעין באיראן.

בהקשר זה, בחודש פברואר מחלקת המדינה האמריקאית פרסמה הצהרה בדבר סנקציות שהוטלו על גורמים אשר העבירו הכנסות אסורות לצבא האיראני.

ההחלטה הביאה לתגובות קשות מצד גורמים ברפובליקה האסלאמית ובהם המנהיג העליון עלי ח'מינאי, אשר שלל משא ומתן עם ארה"ב.

בהמשך לכך, בסדרה של ראיונות לתקשורת וכן בחילופי מסרים בין ארה"ב לאיראן הוזכרה האפשרות של מתקפה על מתקני הגרעין האיראנים.

פרויקט הגרעין האיראני
צילום: grynold / Shutterstock.com

בראיון לניו יורק פוסט בחודש פברואר, טראמפ הבהיר את העדפתו לפתרון דיפלומטי על פני פתרון צבאי והפצצה של פרויקט הגרעין.

בריאיון לרשת פוקס נשיא ארה"ב חזר על האפשרות של עסקה אל מול אופציה צבאית, תוך מתן עדיפות לאלטרנטיבה הראשונה מבין השתיים.

במהלך הריאיון טראמפ אף עדכן על מכתב שהועבר מטעמו למנהיג העליון של איראן עלי ח'מינאי בנוגע לפרויקט הגרעין.

בתגובה לכך גורמים באיראן ובהם הנשיא מסעוד פזשכיאן שללו משא ומתן ישיר בין הצדדים, תוך הותרת האפשרות למשא ומתן עקיף פתוחה.

דילוג לתוכן