דאעש חורסאן המכונה גם ISIS-K הינו ארגון טרור המהווה שלוחה של ארגון המדינה האסלאמית הפועלת במרכז אסיה ובייחוד באזור אפגניסטן ופקיסטן.
המונח "חוראסאן" מתייחס לשמו ההיסטורי של אזור במרכז אסיה בו ממקומות כיום אפגניסטאן, מזרח איראן, וכן אזורים באוזבקיסטאן, טג'יקיסטן וטורקמניסטן.
הארגון נוסד באופן רשמי בשנת 2015 והתבסס בעיקרו על לוחמים מטליבאן הפקיסטני וטליבאן האפגני אשר נשבעו אמונים למנהיג דאעש אבו בכר אל-בגדאדי, בתקופה שבה המדינה האסלאמית היתה בשיא כוחה והשתלטה של שטחים נרחבים בסוריה ועיראק.
אותם גורמים חברו לשורותיו של דאעש על רקע חוסר שביעות רצון מארגוני טרור שפעלו במרכז אסיה ומשיכתם לתפיסת העולם הרדיקלית של ארגון הטרור החדש שהחל לצבור כוח והשפעה בחסות הקרבות בסוריה ועיראק.
לאחר השתתפותם במלחמה בסוריה הלוחמים אשר הגיעו ממרכז אסיה והצטרפו לדאעש בפעילותו באזור הלבנט והסהר הפורה חזרו לאפגניסטאן בשליחותה של המדינה האסלאמית על מנת להקים את סניף דאעש ח'וראסאן ולגייס לוחמים נוספים לשורות ארגון הטרור.
מטרת השלוחה האפגנית של דאעש היתה במקור להרחיב את גבולותיה של החליפות האסלאמית אשר החלה להתפתח בסוריה ועיראק גם לאזורים נוספים במרכז ומזרח אסיה, במקביל למאמציו של ארגון הטרור להקים שלוחות נוספות גם בצפון אפריקה ובכלל זאת בלוב.
פעולות אלו של דאעש ממחישות את שאיפתו של הארגון לדריסת רגל והרחבת גבולות השפעתו באמצעות התמקדות במדינות אשר מתאפיינות בהיעדר מרכז שלטוני מאורגן וחזק, כדוגמת אפגניסטאן בימי הנוכחות האמריקאית ולוב לאחר הפלתו של מועמר קדאפי.
סניף ח'וראסאן של דאעש החל לצבור כוח ומוניטין בעקבות השימוש בטקטיקות אכזריות במסגרת פעולותיו אשר נראו קודם לכן במלחמות בעיראק ובסוריה, ובהן עריפת ראשים ופיגועי התאבדות שכוונו כנגד כוחות משטר מקומיים ומיעוטים דתיים ואתניים.

השלוחה האפגנית של המדינה האסלאמית נאבקת כיום בייחוד בטליבאן באפגניסטן ומהווה בגדר אופוזיציה מתחרה הפועלת כנגדו ומציעה אלטרנטיבה אסלאמית ופונדמנטליסטית לארגון השולט כיום באזור.
הטליבאן כאמור מהווה תנועה פונדמנטליסטית נוספת אשר חזרה לשלוט באפגניסטן לאחר נסיגת הכוחות האמריקאים מהאזור בתקופת שלטונו של הנשיא המכהן ג'ו ביידן.
נכון להיום ולאחר תבוסת ארגוני האופוזיציה שנלחמו בטליבאן, דאעש חוראסאן מהווה איום מרכזי עבור השלטון המרכזי המונהג על ידי הטליבאן, בעוד הטליבאן פועל על מנת לפגוע בכוחו של דאעש באזור.
מטרת השלוחה האפגנית של דאעש הינה לערער את היציבות באזורים הסמוכים לפעילותה על מנת להפיל את המשטרים המקומיים ולהקים חליפות אסלאמית המתנהלת על פי חוקי השריעה וזאת בהתאם לתפיסת העולם של המדינה האסלאמית אשר שאובה עוד מהימים של מייסדה אבו מוסאב אל-זרקאווי.
לצורך מימוש מטרותיו דאעש חוראסאן פועל על מנת לערער ולהסלים את המצב באזור, אגב ניצול שסעים אתניים ודתיים.
שלוחת חוראסאן מכוונת את פעילותה ומתקפותיה כלפי רשויות השלטון באפגניסטאן ובכלל זאת כוחות הביטחון ומשטרה המזוהים עם הטליבאן והשלטון וכן כלפי אזרחים אפגנים באמצעות שימוש בפיגועי התאבדות.
בנוסף, מלבד נוכחותה באפגניסטאן השלוחה האפגנית של דאעש הרחיבה בשנים האחרונות את פעילותה והחלה לבצע פיגועי וטרור מחוץ לגבולות אפגניסטאן ופקיסטן.
בהקשר זה סניף חורסאן מכוון את מתקפותיו כנגד איראן בעלת הרוב השיעי וכמי שנתפסת ככופרת באסלאם לעמדת דאעש.
בתחילת חודש ינואר 2024 שני מחבלים מארגון דאעש חורסאן ביצעו פיגועי התאבדות באזור קרמן באיראן במהלך אירוע אבל על חיסולו של קאסם סולימאני, מנהיג כוח קודס לשעבר, במתקפה שבה נהרגו 94 בני אדם.
מלבד פעילותו של דאעש חוראסאן במרכז אסיה ועל רקע הירידה בקרנו של ארגון האם בסהר הפורה ובלבנט החלה השלוחה האפגנית להרחיב את מתקפותיה גם כלפי ארה"ב ורוסיה, אשר נחשבות בגדר אויבותיו של הארגון על רקע פעילותן נגד דאעש במלחמות האזרחים בסוריה ועיראק.
בסוף חודש אוגוסט 2021 מחבל אשר פעל בשם דאעש חוראסאן ביצע פיגוע התאבדות בסמוך לנמל התעופה הבינלאומי בקאבול והרג למעלה מ-170 בני אדם, בהם 13 חיילים אמריקאים וכ-170 לוחמי טליבאן.
בביום 22 במרץ 2024 ביצעה השלוחה האפגנית של דאעש פיגוע ירי באולם קונצרטים בסמוך לבירת רוסיה מוסקבה. במתקפה אשר במסגרתה נרצחו למעלה מ-130 בני אדם לקחו חלק לפחות ארבעה חמושי דאעש בעלי אזרחות טג'יקית.
פעולה זו מסתמנת כמתקפה הראשונה של דאעש חוראסאן אשר אותה הוציא הארגון לפועל מחוץ לשטחים שבסביבת אפגניסטאן, המהווה את מוקד פעילותו המרכזי, ויש בה בכדי להעיד על עוצמתו של הארגון בזמנים שבהם המדינה האסלאמית איבדה את עיקר כוחה בסוריה ועיראק ורבים במערב הספידו אותה.